WhatsAppStatus-tool kan de WhatsApp-status van anderen wijzigen (update)

De website WhatsAppStatus.net maakt het mogelijk om de online status van een andere gebruiker te veranderen, zonder dat deze persoon er toestemming voor geeft. De site maakt gebruik van een in september gevonden beveiligingsprobleem.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp StatusMet de website WhatsAppStatus.net kun je de online status van iedere WhatsApp-gebruiker veranderen. Je hebt alleen het telefoonnummer nodig. De website maakt gebruik van een beveiligingsprobleem bij WhatsApp, waar de populaire berichtendienst in september al van op de hoogte werd gesteld. iPhoneclub nam de proef op de som en ontdekte dat je inderdaad zonder medeweten van de ander zijn status kunt wijzigen.

whatsapp-statusVoer je op de website het telefoonnummer van een vriend en een zelfbedacht bericht in, dan zal hij de volgende keer wanneer hij WhatsApp opstart zien dat zijn status is gewijzigd. Het probleem is noemenswaardig, omdat normaal gesproken alleen de gebruiker het statusbericht kan veranderen. Het bericht verschijnt onder de naam van een contactpersoon in de favorietenlijst, waardoor de site goed misbruikt kan worden om bijvoorbeeld spam te verspreiden.

Het is hopen op een snelle oplossing voor het beveiligingsprobleem van WhatsApp. De berichtendienst werd halverwege september al op de hoogte gesteld van het lek, waarna deze in december ook openbaar werd gemaakt. Een gemakkelijke methode om er gebruik van te maken, was er nog niet. De website werd ontdekt door een lezer van Tweakers, waar ook wordt bevestigd dat de website in Nederland wordt gehost. Of de hacker achter de site ook een Nederlander is moet nog blijken, maar de mogelijkheid bestaat wel: bij het tekstvak voor telefoonnummers wordt ook een Nederlands nummer gebruikt als voorbeeld.

Na aandacht op meerdere grote Nederlandse sites, lijken de servers van WhatsAppStatus.net overbelast te zijn.
Update 12:38 WhatsApp heeft aan de website The Verge verteld dat het beveiligingslek waar WhatsAppStatus gebruik van maakte is gedicht. Hierdoor is de website ook niet langer te gebruiken. De berichtendienst zegt binnen de komende 24 uur meer fixes toe te passen.
Update: 13:38 WhatsApp heeft via Twitter laten weten dat het probleem is opgelost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 januari 2012, 13:37
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen berichten, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.