Viz: kant-en-klare diagrammen vanaf de iPhone delen

Viz is een kleine en eenvoudige iPhone-app waarmee je leuke diagrammen, charts of infographics maakt van simpele cijfertjes.

VizChart iPhone diagrammen makenWe delen al sinds jaar en dag foto’s op Instagram en video’s kwamen erbij. We plaatsen teksten opgemaakt als afbeelding op Instagram en zelfs complete weerberichten met een foto op de achtergrond. Dankjewel Instaweather. Wat we nog niet massaal delen op Instagram en andere sociale netwerken, maar er binnenkort wel eens bij zou kunnen komen, zijn diagrammen. Eenvoudige gevisualiseerde statistieken. Daar kan wel eens verandering in komen door de iPhone-app Viz, want nog niet eerder waren cijfers zo makkelijk om te zetten naar vormpjes.

Viz beperkt haar deelfunctie niet tot Instagram overigens. Als je tevreden bent met je diagram of ‘chart’, kan je ook delen naar Twitter en Facebook. Je kan een archief van charts aanleggen in de applicatie zelf en verspreiden is verder mogelijk per e-mail of opslaan in je iPhone-fotoalbum. Dat gebeurt in .jpeg-formaat, helaas niet .png-formaat dat kwaliteit beter vasthoudt.

Zo simpel als een foto

Die laatste omschrijving voelt al bijna de detaillistisch voor Viz. Het is namelijk echt een eenvoudige applicatie. Een statistiek visualiseren is net zo simpel als een foto schieten en voorzien van een kleurenfilter in Instagram of elke andere foto-app. Je kan maximaal zes verschillende labels aanmaken en die een beschrijving geven. Je zet bij elk label een kwantiteit en vergeet ook vooral niet om het diagram een naam mee te geven. Je kan alvast een vorm kiezen hoe de chart eruit moet zien, maar dat kan net zo goed in de volgende stap.

Viz diagram waardes invullen iPhone Viz statistieken in balk iPhone

Soorten diagrammen

Druk op Create Chart en de titel van het diagram prijkt bovenin beeld. Je ziet een voorstelling in de gekozen vorm en daaronder kan je kiezen uit vijf kleurenprofielen en opnieuw de vijf vormen charts: balken, een taartdiagram, een wolk met kleurenvlakken, flatgebouwen naast elkaar (die dankzij de antenne op het dak wel een beetje uit verhouding lijken) en ‘parlement’, een halve cirkel die inderdaad doet denken aan de Ferry Mingelen-figuren die in beeld komen als de nieuwe verkiezingsuitslag bekend is.

De veelzijdigheid van de kleuren mag nog wel groter. Je kiest uit Basic met lekker veel verschillende kleuren en ook Sky hanteert een leuk scala. Maar Forest, Ocean en Fire liggen qua kleuren zo dicht op elkaar, dat ze de daadwerkelijke statistieken achter het diagram een beetje wegdrukken. Dat geldt vooral voor maximaal drie labels trouwens. Als je meer labels benut, hebben alle charts genoeg afwisseling. Het kader om de chart is altijd vierkant en dus rijp voor Instagram. Dat is handig. Helaas moet je de witte achtergrondkleur onberoerd laten. Er zijn geen alternatieven.

Viz forest kleuren en taartdiagram iPhone Viz parlement delen iPhone

Eenvoudig en leuk

Viz is een onvoorstelbaar eenvoudige en daarom ook leuke manier om cijfers visueel in beeld te brengen. Het is helaas niet mogelijk om meerdere Viz-projecten aan elkaar te plakken en er één lange infographic van te maken zoals we gisteren bijvoorbeeld deden ter ere van ons 25.000ste bericht, maar wat niet is kan nog komen. Bovendien houdt het de app nu des te simpeler. Instagram mag zich schrap zetten.

Downloaden: Viz (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

De statistieken uit de openingsafbeelding zijn fictief.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 augustus 2013, 17:00
Categorie Productiviteit
Onderwerpen infographic, instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.