iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Topokluis: Nederlandse provincies, steden en wateren oefenen

Topokluis is een nieuwe Nederlandse iPhone-app om je topografische kennis van Nederland mee te testen. Het spel verdeelt de vragen onder in steden, provincies en wateren en eilanden.

Topokluis iPhone iPod touch topografie kennisEen Nederlandse iPhone-applicatie waarmee je je topografie kan oefenen, die overladen wordt met positieve recensies, bestaat nog niet. Zowel Topografie als Topo Nederland en Topo Europa doen het heel aardig in het segment van één sterren-reviews in de App Store. Er is dus ruimte voor een goede topografie-app in Nederland, zou je zeggen. Topokluis doet een gooi naar de titel. Het is de opvolger van Tafelkluis, een vorig jaar verschenen applicatie om rekentafels mee te oefenen.

Topokluis vragen waterenTopokluis houdt vast aan hetzelfde uiterlijk, en dus refereert de app elk scherm naar een blinkende, zilveren kluis. Van de menu’s waarin je een van de vele mogelijke spelersnamen invoert en een poppetje kiest, tot de menu’s naar de categorieën van vragen. Daar zijn er vier van: provincies, hoofdsteden, grote steden en tenslotte water en eilanden. De eerste twee wijzen voor zich en kunnen niet uitgediept worden, de twee anderen hebben helaas maar één variant. Zo krijg je bij steden wel drie Brabantse steden, maar komt er geen Noordelijke of Oosterlijke stad voorbij. Een groot deel van de Nederlandse topografie blijft zo liggen.

Er vallen sleutels in beeld die elk hun eigen opgave hebben, bovenin het scherm vermeld. De speler moet het slot aantikken waar de sleutel bij hoort, voordat de sleutel onderin het beeld uitglijdt. Dan ben je een van je drie levens kwijt. Hoe sneller en beter je antwoorden zijn, hoe groener de sleutel in het slot is. Als je het goede antwoord pas geeft na een paar foute antwoorden, is de sleutel oranje of zelfs rood in het slot. Rechtsonder kan je de score bijhouden.

Topokluis hoe doe je hetHet duurt niet lang voordat de minpunten van het spel duidelijk worden, zeker in de water en eilanden-categorie. Daarbij is de kaart namelijk volgeplempt met sloten, en is een verkeerde druk snel gemaakt. Scoor wel alles goed op bijvoorbeeld provincies en doe dat binnen een snelle tijd, dan heb je een maximale eindscore van 56 punten. Niet echt een ijkpunt en ook niet de eindscore die je op andere categorieën kan halen. Gelukkig is er onder de Mijn Topo Overzicht-knop een kleurenindicatie of een categorie super, best goed of slecht gedaan is.

Het aantikken van goede sloten is met kindervingers wellicht handiger dan met grotere vingers, maar toch had de kluisrand minder dik kunnen zijn om meer ruimte te maken voor het spel zelf. Erger is dat de applicatie met zijn beperkte aanbod van steden, gewoon een deel van de Nederlandse topografie mist. Daarom vinden we Topo Nederland (€1,59) en Topografie (€1,59) alsnog beter.

Downloaden: Topokluis (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 oktober 2012, 13:35
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen kinderen, nederlandse apps, topografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.