tooPassword: gratis onofficiële 1Password-app voor iOS

tooPassword is een onofficiële wachtwoorden-app voor 1Password. Je kan er de wachtwoorden mee uitlezen op iOS, niet bewerken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

tooPassword wachtwoorden iPhone iPadJe hebt net 44,99 euro uitgegeven om beveiligde wachtwoorden te genereren en te bewaren in 1Password voor Mac en denkt: nu ben ik goed beveiligd. Maar dan kom je erachter dat de iOS-app van 1Password ook nog eens 15,99 euro kost om je wachtwoorden snel bij de hand te hebben op de iPhone of iPad. Bittere pil. Maar er is een goedkope oplossing: de nieuwe app tooPassword Free van Tobias Hagemann is een gratis applicatie waarin je de wachtwoorden bij de hand hebt.

Er was al langer een betaalde variant van tooPassword, die geen reclameboodschappen heeft. Die kost 2,69 euro voor iPhone en iPad. De gratis versie is verder inhoudelijk identiek.

Het doet natuurlijk wel de wenkbrauwen fronzen, een app die gratis inhaakt op 1Password en ook gewoon de wachtwoorden van die app kan uitlezen nadat je het alleen bij jou bekende hoofdwachtwoord hebt ingevoerd. Maar technisch kan het: je kan 1Password synchroniseren via Dropbox, iCloud en WebDAV en de bestanden benaderen vanuit een andere app. Ook in combinatie met het hoofdwachtwoord. De codering daarvan ligt versleuteld in je backup, maar werkt op een herkenningsbasis. Alleen als je het juiste wachtwoord invult, herkent 1Password hem en wordt je informatie geladen. Je vindt de code voor dat wachtwoord dus niet terug in de versleutelde backup, maar je kan de informatie wel ontgrendelen als je zelf het zogeheten Master Password hebt.

Maar is zo’n onofficiële app niet heel schimmig? We hebben 1Password benaderd om een reactie over tooPassword voor iPhone en iPad en kregen daar een verrassend antwoord op. David Chartier van ontwikkelaar AgileBits:

“tooPassword is zeker een legitiem product. We kunnen alleen niet garant staan voor mensen die hun Master Password hebben toevertrouwd aan een ander persoon of andere app dan 1Password zelf. We kunnen simpelweg niet zeggen wat een ander doet met je data.”

Ontwikkelaar Hagemann zet in de App Store-omschrijving dat er goed aan veiligheid is gedacht en dat de ontwikkelaar grote fan is van 1Password dat zo breed wordt gebruikt. Als je een backup hebt opgehaald via iTunes, WebDAV of Dropbox, hoef je alleen maar het hoofdwachtwoord toe te vertrouwen aan de app. Daarna wijst de app voor zich.

tooPassword overzicht wachtwoorden iPhone tooPassword kopiëren

tooPassword bevat een alfabetische lijst van de verschillende accounts die je hebt staan in 1Password en je kan de informatie per dienst opvragen met een druk erop. Bovenin beeld vind je een zoekbalk om snel een resultaat te vinden. Wachtwoorden kan je meteen kopiëren om in een andere app of op een website te gebruiken op je iPhone of iPad. Wachtwoorden genereren, wijzigen of informatie van je account verwijderen kan niet. Die schrijfrechten zijn voorbehouden aan 1Password zelf.

Als je tooPassword (Free) aandurft, is het een applicatie die zichzelf wijst en waar niks mis mee lijkt. Het is vooral een afweging. Ga je voor de betrouwbaarheid en het veel hogere prijskaartje, of neem je de gok?

Downloaden: tooPassword Free (gratis met reclame, universeel, iOS 5.0+)
Ook genoemd: tooPassword (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 maart 2014, 4:13
Categorie Productiviteit
Onderwerpen 1password, wachtwoorden

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password.

1Password

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.