Review: vertel prachtige verhalen met Steller voor iPhone

Ploggen, poëzie, verhalen vertellen, concerten verslaan en reisdagboeken: het kan met de prachtige nieuwe gratis iPhone-app Steller.

Steller verhalen app iPhoneVerhalen de wereld in brengen vanaf de iPhone is geen enkel probleem. Ook niet als je er meer dan 140 tekens in een Twitterbericht voor nodig hebt. Gisteren trok Day One het doek van zijn Publish-functie waarmee je dagverslagen openbaar kan maken en nu is er Steller. Een prachtige, gratis app waarmee je in een handomdraai foto’s, video’s en tekst verwerkt tot een verhaal dat je kan lezen als een boek.


Ben je op reis en je vertelt graag met beeld in plaats van tekst? Dan kan je een website als Waarbenjij.nu wel links laten liggen voor een app als Steller. Maar de app is ook ideaal voor poëzie, ploggen en korte presentaties. De mogelijkheden spreken voor zich als je voorbeelden bekijkt in de app. Je veegt door de pagina’s van anderen heen alsof je in een boek bladert. Maar dan wel een boek dat op sommige pagina’s beweegt en geluid maakt. Video’s worden naadloos ingeladen op de pagina’s en ogen net zo logisch als pagina’s met alleen tekst of een foto met tekst. Vanwege de nadruk op beeld, stuit je niet snel op een lang blok tekst en blijft de tempo in de app zitten.

Steller screenshots iPhone Steller pagina omslaan iPhone

Kinderspel

Het gave is dat je in Steller net zo makkelijk verhalen maakt als dat de app eruit ziet. Begin aan een project en je krijgt de vraag wat de basis is voor je eerste pagina: alleen tekst, video of foto? Ook als je de laatste twee kiest, krijg je de mogelijkheid een tekstsjabloon te plaatsen. Je hebt keuze uit allerlei varianten. Opdrukken centraal over het beeld met een schaduwrandje om ze leesbaar te maken, witte vakken onder het beeld of een langere tekst met een kopje erboven. We ontdekken één pijnpunt in de opzet van Steller: het zoeken van een afbeelding uit je fotoalbum kan even duren.

Steller bewerken Steller sjabloon kiezen

Steller heeft een aantal bewerkingsopties achter de hand, maar dringt ze niet op en je kan prima een verhaal neerzetten zonder er een te beroeren. Zodra je je buigt over de tekst in een tekstvak bezig bent, zie je net boven het toetsenbord een potloodje waarmee je lettertype, lettergrootte, kleur en de uitlijning. Ook kan je tekstkaders vastpakken om ze te verslepen. Om ervoor te zorgen dat je tekst niet al te raar gepositioneerd wordt, heeft de app een soort ‘magneetjes’ waar het kader aan wordt vastgeplakt. Foto’s en video’s kan je uitlijnen op de pagina door ze even ingedrukt te houden en ze dan te verslepen en te zoomen. Meer opties zijn er niet.

Hooguit even wennen

En dat hoeft ook niet. In de periode dat we Steller – zonder twijfel een korte variant van Storyteller – aan de tand voelen, is de applicatie duidelijk en stabiel. Ook als we video’s inladen, geeft de app op de iPhone 5s geen krimp. Wel kan de navigatie van de app via het schuifmenu aan de rechterkant wat duidelijker. Home toont een selectie van uitgelichte verhalen en collecties van Steller, maar Discover met ‘editor’s picks’ doet eigenlijk hetzelfde. Ook moet het even wennen dat Profile de enige toegang biedt tot het achteraf bewerken van gepubliceerde verhalen. De laatste menu-opties zijn Drafts voor ongepubliceerd werk en notificaties voor nieuwe likes en volgers die je ontvangt.

Steller hoofdscherm iPhone Steller schuifmenu iPhone

Nieuwe manier

Je deelt verhalen vanuit Steller niet alleen in de app zelf, maar ook via e-mail, tekstbericht of naar Twitter, Facebook of Pinterest. Voor de ontvangers zijn ze in de webbrowser te lezen. Op de iPhone gaat dat prima, maar in de browser op de desktop valt een verhaal wat klein uit. Dat maakt het misschien geen concurrent voor een reisdagboek in Waarbenjij.nu. Dat is het eigenlijk ook niet als je graag veel schrijft. Maar onverlet is Steller een prachtige app om een kort verhaal mee te vertellen. Misschien wel een manier die je oude manier vervangt.

Downloaden: Steller (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.