Social Match: Nederlands memory-spel met Twitter- en Facebookvrienden

Social Match is een memory-spelletje voor de iPhone van de jonge Nederlandse ontwikkelaar Midas Kwant. De Doodle Jump-bedenker dacht mee.

Social Match pictogram iPhoneMemory staat misschien niet te boek als het hipste spelletje, maar de nieuwe Nederlandse game Social Match heeft een leuk verhaal. De app is gemaakt door de jongle Nederlandse ontwikkelaar Midas Kwant, en het idee ertoe ontstond in een lunchgesprek met de ontwikkelaar van het beroemde iPhone-spelletje Doodle Jump. De 15-jarige Kwant zat in New York om tafel met Igor Pusenjak en daar werd Social Match bedacht: een memory-spelletje waarin je vrienden en volgers van Facebook en Twitter moet vinden en combineren. Samen met Jeroen van Rijn en Yakim van Zuijlen werd het concept het spel dat nu in de App Store staat.

Het concept voor Social Match wijkt niet af van het memory dat je als kind speelde of voor je kind(eren) hebt gekocht. Je speelt op easy, medium of hard en dat is bepalend voor het aantal kaarten dat je in beeld ziet en moet omdraaien. In plaats van afbeeldingen van cartooneske dieren of fruitsoorten, prijken je volgers of vrienden op de kaartjes. Van tevoren kies je uit contacten van Facebook, Twitter en je adresboek. Van elk persoon is een paar en als je dat vindt, worden beide kaarten het vanzelfsprekend van het bord gehaald. Je kan power-ups inschakelen als tijd stilzetten om een hogere score te halen. Het potje is afgelopen als je klaar bent, en dan wordt die score opgemaakt.

De score zal een berekening zijn van je tijd, het aantal kaarten dat je omdraait en de bewegingen waarmee je een pot afmaakt, maar de totstandkoming van die score, krijg je niet te zien. Veel kan je er aanvankelijk eigenlijk ook niet mee: je kan een score delen op Twitter en Facebook, maar daar houden de opties na een potje ook op. Wel kan je in het hoofdmenu scores van vrienden in Game Center zien en vergelijken. Een lijst met scores van je directe concurrenten na een potje was effectiever geweest. Wel weer grappig is dat je in een aparte pagina kan zien welke vrienden je allemaal al hebt gematcht.

Social Match Nalden raden in profielfoto's Social Match opties voor het spelen

Social Match heeft nog een speltype, en dat is eigenlijk veel interessanter. Als je een spel opstart, kan je behalve een potje memory ook kiezen voor de stand Friend Guess. Daarin krijg bovenin een naam te zien die je moet koppelen aan een van de twintig profielfoto’s in het veld eronder. De uitdaging verschilt per sociaal netwerk eigenlijk: bij Twitter heb je vermoedelijk wel wat mensen die je niet zo goed kent, en bij Facebook is een profielfoto in lang niet alle gevallen een portretfoto en is een plaat eigenlijk te klein om iemand aan zijn of haar gezicht te raden. De spelstand is onverbiddelijk. Als je niet pijlsnel de juiste naam aan een plaatje verbindt, wijst Social Match erop dat je je vrienden helemaal niet kent! De rode boodschap en de toon ervan motiveren misschien niet tot direct doorspelen – al is het speltype wel leuker en onderhoudender dan memory. Het zal verschillen per hoe je je sociaal netwerk hebt ingericht, maar als je geen vriend in Facebook herkent, wordt het misschien tijd om te ontvrienden.

Downloaden: Social Match (€0,89, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 april 2013, 15:47
Categorieën Games, Nederlandse apps, Sociaal netwerken
Onderwerpen doodle jump, facebook, memory, sociale netwerken, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.