Review: Twitteren op de iPhone met Tweetie (App Store)

Twitteren op de iPhone kan al via een hoop applicaties. In dit review van Tweetie for iPhone de voor- en nadelen, een overzicht van andere Twitter-apps voor de iPhone en de Twitter-namen van de bloggers achter iPhoneclub.nl.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Mensen die ik volgVolgens veel gebruikers is Tweetie veruit de beste Twitter-applicatie voor de iPhone. De applicatie krijgt onder andere warme aanbevelingen van Digg’s Kevin Rose en Twitter CTO Alex Payne. Waarschijnlijk vraag je je af waarom je een betaalde Twitter-applicatie zou gebruiken als er genoeg gratis Twitter-applicaties beschikbaar zijn. Dat vroeg ik mij aan het begin ook af, maar na een paar gratis applicaties uitgeprobeerd te hebben die allemaal net niet voldeden, werd het tijd voor een betaald alternatief.

Korte uitleg Twitter en algemene Twitter-functies

Twitter is een soort mini-blog/statusupdater, waar je in 140 tekens vertelt wat je aan het doen bent of wat voor interessant nieuws je hebt ontdekt. Kortom, alles wat interessant kan zijn voor je followers. Followers zijn mensen die jouw statusupdates ‘volgen’. Zij vinden jouw updates blijkbaar interessant en krijgen de berichtjes (tweets) die jij plaatst op hun Twitter-account binnen. Ook veel blogs maken gebruik van Twitter en gebruiken het als een soort real-time vervanger van RSS. Wie meer wil lezen over Twitter vind in Google een schat aan informatie met de zoekopdracht “Wat is Twitter“.

Introductie Tweetie

TweetsHet eerste wat me bij Tweetie opviel was de mooie, rustige interface, die ook vrij serieus oogt. Je kunt alle tweets van je followers bekijken, maar ook een lijst opvragen met alleen de tweets die aan jou gericht zijn. Je kunt profielen van anderen bekijken en vanuit de applicatie besluiten of je iemand wel of niet wil volgen. Bij het versturen van een tweet kun je ook je huidige locatie en een foto (via TwitPic) meezenden. Bij het bekijken van tweets van anderen heb je meerdere opties: gewoon reageren (met ‘@gebruikersnaam’) of een eerdere tweet retweeten (met ‘via @gebruikersnaam‘). Retweeten is dat je een tweet van een ander zelf ook plaatst en dus eigenlijk doorstuurt naar alle mensen die jou volgen. Daarnaast heb je nog de optie om een link naar die tweet te tweeten, of om een link naar die tweet te mailen. Een handige feature bij het reageren is dat je je reactie ook als draft op kan slaan, om hem later alsnog te verzenden.

Handige Tweetie-functies

ShortcutsWat erg handig is, zijn de ‘shortcuts’ in lijsten met tweets. Wanneer je een slide-beweging over een tweet van een persoon maakt, krijg je drie opties te zien: een tweet schrijven aan die persoon, zijn/haar profiel openen en de tweet aan je favorieten toevoegen.

In het menu vind je nog de tabjes voor je berichten en je favoriete tweets. Onder het menu ‘More’ vind je de opties My Profile, Go to User, Nearby, Trends en Search. Onder My Profile vind je uiteraard je eigen profiel. Deze is zeer uitgebreid: niet alleen je naam en je locatie zijn zichtbaar, maar ook je bio, de mensen die jou volgen en de mensen die jij volgt. Bij Go to User kun je een naam intikken, om vervolgens naar zijn of haar profiel te gaan. Hier zie je hetzelfde als bij je eigen profiel, maar dan nog met de knoppen om diegene juist wel of niet meer te volgen, een tweet aan die gebruiker te sturen, een persoonlijk bericht (direct message te versturen en die persoon te (de)blokkeren.
Het menu Nearby spreekt voor zich en zoekt tweets die binnen een straal van 2KM tot 100KM van je vandaan zijn geplaatst.

Embed-browser Trends is een interessante pagina en Tweetie is ook een van de weinige Twitter-applicaties voor de iPhone die dit ondersteunt. Veelgebruikte begrippen en zoektermen zie je hier op een rijtje, waarna je de tweets met die begrippen kunt bekijken. Op het moment van schrijven staan Valentine’s Day, Happy Darwin Day en Twestival bijvoorbeeld heel hoog. Ook is er een public timeline, met de meest recente tweets wereldwijd.

Als je hyperlinks uit tweets opent, worden deze in een embedded-browser geopend (en dus niet in de Safari-browser). Dit kan je een hoop geswitch tussen de applicaties besparen. Wanneer je wilt kun je via een menu-optie de pagina alsnog in Safari bekijken: als je deze bijvoorbeeld aan je favorieten wilt toevoegen. Geopende links kun je tweeten, mailen en aan Instapaper toevoegen.

Ondersteuning meerdere Twitter-accounts

Een feature die absoluut niet vergeten mag worden is het feit dat Tweetie meerdere Twitter-accounts ondersteunt, wat een hoop in- en uitloggen kan schelen. Volgens de omschrijving in de App Store kun je met Tweetie ook in landscape-mode typen, maar hier krijg ik de applicatie met geen mogelijkheid horizontaal. In de instellingen van je iPhone kun je het twitteren in landscape-mode activeren. Helaas kun je niet terug naar portrait-mode door enkel je iPhone te kantelen, dit moet je eerst weer instellen.

Alternatieven

Gratis alternatieven zijn onder andere Twitterrific [App Store, sponsored], Twinkle [App Store] en TwitterFon [App Store]. Deze laatste heeft de hoogste score in de App Store, maar is vrij basic in zowel het uiterlijk als functionaliteit. In Twinkle kun je net als in Tweetie lezen welke tweets er bij je in de buurt zijn geplaatst. Twitterrific heeft eigenlijk gewoon een heel mooi interface, maar heeft als nadeel dat de gratis versie reclame bevat.
Update: Naar aanleiding van enkele reacties hieronder heb ik TwitterFon toch wat beter bekeken. Ik moet zeggen dat TwitterFon behoorlijk veel functies heeft, eigenlijk bijna net zoveel als Tweetie. Wat wel een groot nadeel blijft is dat het interface er toch vrij goedkoop uitziet, en dat het toch niet echt lekker aanvoelt. Bij Tweetie is het interface zo vanzelfsprekend. Buttons zitten waar je ze verwacht, en zitten er wanneer je ze wilt hebben. Dit gevoel heb ik bij TwitterFon niet. Een groot voordeel van TwitterFon is wel dat gelezen tweets en dergelijke lokaal opgeslagen worden, zodat ze de volgende keer niet weer gedownload hoeven te worden. Tweetie heeft dit niet.

Betaalde alternatieven zijn onder andere Twitterrific Premium [App Store] €7,99), Tweetsville [App Store] (€2,99) en iTweets [App Store] (€0,79). Twitterrific Premium heeft als extra voordeel bovenop de gratis versie dat deze reclamevrij is en je de mogelijkheid hebt om een ander theme te kiezen. Vergeleken met de andere Twitter-applicaties is Twitterific wel behoorlijk aan de prijs.
Tweetsville – van de makers van Twinkle – heeft ook vrij veel functies, maar aan het uiterlijk is blijkbaar niet veel aandacht besteed. Je kunt Favorieten toevoegen, trends bekijken en er is een zoekfunctie. De App Store-prijs van €2,99 is redelijk. Als laatste is iTweets aan de beurt. In de Nederlandse App Store heeft deze applicatie niet eens recensies, waarschijnlijk doordat hij zó beperkt is in functies. Je kunt alleen maar zelf tweeten en dus niet ontvangen (lezen). Een voordeel is wel de lage prijs van slechts €0,79, maar om deze nou boven de gratis alternatieven te kiezen…

Conclusie

Tweetie is een zeer mooie en uitgebreide Twitter-applicatie, maar is in tegenstelling tot de meeste Twitter-applicaties niet gratis. Naar mijn mening is Tweetie de €2,39 meer dan waard, vooral door de compleetheid. Alles wat je wilt hebben is er en een echt gemis kan ik na het uitgebreid gebruiken van Tweetie niet ontdekken. In mijn gebruik is Tweetie ook nog niet gecrasht, dus draait inmiddels redelijk stabiel op mijn iPhone. Ben je een Twitteraar en of Twitter-liefhebber, dan is Tweetie voor de iPhone het overwegen zeker waard.

Onze updates zijn te volgen via @iCulture. Op zoek naar andere Twitteraars met dezelfde interesse? Kijk dan eens op Twittergids.nl.

Info: Tweetie

  • Ontwikkelaar: Atebits
  • Applicatie: Tweetie [App Store]
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €2,39
  • Geteste versie: 1.2
  • Bestandsgrootte: 0,6MB
  • Cijfer: 9,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2013, 17:55
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen app store, tweetie, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.