Review: SimCity voor iPhone (App Store)

Het langverwachte SimCity is al een aantal dagen via de App Store verkrijgbaar, maar is dit spel ook het geld waard? Zonder de vele crashes die je te verduren krijgt zou het antwoord ja zijn, maar op dit moment is het nog een twijfelgeval.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Grote stad, maar schuldenIedereen kent het bekende SimCity wel, de game die sinds enkele dagen ook voor de iPhone verkrijgbaar is. De bedoeling is dat je een grote, maar financieel goedlopende stad maakt, met duizenden tevreden inwoners. Makkelijker gezegd dan gedaan, want waterleidingen, scholen, industriegebieden, parken en ga zo maar door moeten allemaal door jou gebouwd worden, allemaal op een goed bereikbare locatie. Onder andere het openbaar vervoer moet door jou geregeld worden, maar ook de hoogte van de belastingen zul je zelf moeten bepalen. Te hoog betekent ontevreden inwoners, maar te laag betekent voor jou weer minder inkomsten. Lukt het jou om er een wereldstad van te maken?

De bouw van dichtbijEigenlijk hoeft het hele spel niet eens uitgelegd te worden, aangezien iedereen het waarschijnlijk wel eens gespeeld heeft en misschien zelfs nog ergens voor de computer in de kast heeft liggen. De iPhone-versie van het spel lijkt erg veel op desktopversie van SimCity 3000. De interface is natuurlijk wat in elkaar gepropt, maar komt er nog steeds erg goed uit. Net zoals op de computer heb je links de knoppen om verschillende dingen te bouwen en onderin beeld komen berichten van je adviseurs langs gescrold.

Snel aan de slag met SimCity-tutorial

Erg handig is de tutorial die erbij zit, waarin vooral de interface en het bouwen van bepaalde dingen uit worden gelegd. Hierin bouw je stap voor stap een mini-stad, compleet met een industriegebied, stroom- en watervoorzieningen, enzovoort. Als je wilt kun je de stad uit de tutorial als basis gebruiken en hem na de stappen gevolgd te hebben zelf verder uitbreiden.

Stad instellenBij het aanmaken van een nieuwe stad, kun je kiezen uit drie moeilijkheidsgraden. Je kunt namelijk uit een budget van $50.000 (easy), $20.000 (medium), en $10.000 (hard) kiezen. Na het benoemen van je stad en burgemeester, kun je uit drie startdata van je stad kiezen, namelijk 1900, 1950 en 2000. Ook kun je kiezen of je een grote of kleine stad wilt en of je wilt dat er rampen voor kunnen komen.

Aanleggen van wijken en voorzieningen in SimCity

Bij het aanleggen van wegen, woonwijken, waterleidingen, et cetera, hoef je niet met je vinger op het hokje nauwkeurig te drukken. Na het aanleggen kun je de lengte of grootte namelijk nog aanpassen door de hoeken te verplaatsen en het geheel kun je zelfs nog door middel van een bepaald icoontje helemaal verplaatsen. Pas hierna druk je op het groene vinkje om de bouw te bevestigen. In- en uitzoomen doe je net als hoe je het gewend bent, namelijk gewoon met twee vingers. Om het beeld te verplaatsen schuif je gewoon met je vinger over het scherm heen, behalve wanneer je iets aan het bouwen bent. Wanneer je bijvoorbeeld een woonwijk hebt geselecteerd om te bouwen en je wilt het beeld iets naar rechts hebben, dan zul je met twee vingers over het scherm heen moeten schuiven. Doe je dit niet, dan begint de game namelijk gewoon de woonwijk te bouwen vanaf het punt waar je het scherm als eerste aanraakte.

Hangbrug, alleen bij lange afstandenWanneer bepaalde gebieden slecht bereikbaar zijn, zal er geklaagd worden. Zorg daarom voor voldoende bushaltes en treinstations. Het kan zijn dat je je, net als mij, rot hebt gezocht naar het bouwen van een brug. Deze is niet in het menu te vinden, maar zal automatisch gebouwd worden wanneer je een weg over het water heen bouwt. Laat je dus niet misleiden door de rode kleur die de weg aanneemt, want deze zal na het bereiken van de overkant vanzelf weer blauw worden. Er zijn verschillende soorten bruggen, afhankelijk van de lengte ervan.

SimCity ziet er grafisch gezien erg goed uit, ook wanneer je inzoomt. Gebouwen worden ook echt gebouwd, en staan er dus niet zomaar in een keer. De interface is echt voor de iPhone geoptimaliseerd, wanneer je bijvoorbeeld kunt kiezen tussen verschillende gebouwen. Een klein nadeel is dat bij het plaatsen van bijvoorbeeld windmolens je iedere keer naar het menu moet gaan om een windmolen te selecteren en er vervolgens maar één kan plaatsen. Wanneer je er dus een stuk of tien wilt plaatsen, kan dit wel eventjes duren. Bij bijvoorbeeld bushaltes is dit dan weer niet aan de hand en kun je er meerdere achter elkaar plaatsen.

Stabiliteit van SimCity

Een groot nadeel van SimCity voor de iPhone is dat het ongelooflijk vaak crasht. Bij veel mensen lost een reboot het probleem al op, maar bij mij in ieder geval niet. Soms lukt het om tien minuten zonder crash te spelen, maar het komt regelmatig voor dat het spel om de een of twee minuten crasht. De iPhone in veilige modus (Safe Mode via SBSettings) opstarten lost het probleem wel op, maar kan alleen wanneer je een jailbreak hebt uitgevoerd. De kans is groot dat dit in een update wordt opgelost, aangezien het spel hierdoor veel negatieve reviews in de App Store krijgt.

Wanneer je de iPhone even schudt kun je codes invoeren om het spel gemakkelijker te maken. Er zijn er twee bekend, namelijk ‘i am weak’, die ervoor zorgt dat alles gratis gebouwd kan worden en ‘pay tribute to your king’ die ervoor zorgt dat je alle bonus-gebouwen kunt bouwen.

Conclusie

SimCity ziet er niet alleen grafisch goed uit, maar de besturing is ook nog eens perfect voor de iPhone geoptimaliseerd. Een groot voordeel van SimCity ten opzichte van andere spellen is dat je andere spellen al binnen enkele uren hebt uitgespeeld, maar in SimCity kun je, wanneer je een goede stad wilt bouwen, wel tientallen uren kunt blijven spelen. Het is ook een SimCity die je nog kent van de computer en geen ‘Lite iPhone-edition’ of iets dergelijks. Erg jammer zijn de tientallen crashes die je te verduren krijgt, maar dit is eenvoudig op te lossen door het in Safe Mode te spelen. EA is in ieder geval al aan een verbeterde versie bezig. De besturing krijg je snel onder de knie, mede door de handige tutorial die erbij zit en de zogenaamde Starter Cities die je zelf uit kunt breiden. Voor de jailbreakers die hun iPhone via Safe Mode kunnen opstarten is dit spel zeker het geld waard, maar de non-jailbreakers kunnen het beste nog even wachten op een stabielere versie.

SimCity aanschaffen

SimCity is voor een prijs van €7,99 uit de App Store te downloaden. Helaas heeft dit spel in zowel de Nederlandse als de Amerikaanse App Store een gemiddelde beoordeling van 3,5 sterren, wat grotendeels komt doordat het spel zo vaak crasht. Downloaden: SimCity.

Info: SimCity

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:24
Categorie Games
Onderwerpen app store, electronic arts, gezondheid, simcity

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.