Peach-icoon groot

Review: Peach voor iOS, hoe lang gaat dit nieuwe sociale netwerk het volhouden?

Peach is het nieuwste sociale netwerk, waarbij je met commando's en icoontjes communiceert. De early adopters waren meteen enthousiast, maar overleeft Peach de eerste week? Lees onze review!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Peach-app voor iPhone

Afgelopen vrijdag was het opeens hot: het nieuwe sociale netwerk Peach link), bedacht door de oprichter van Vine. Peach is alleen op iOS te gebruiken en pakt het anders aan dan andere sociale netwerken, omdat je allerlei handige commando’s kunt gebruiken. Hiermee kun je allerlei extra’s aan posts toevoegen. Met ‘gif’ zoek je naar een gifplaatje, met ‘draw’ maak je een tekening en met ‘song’ herken je een muzieknummer via de microfoon van je iPhone. Zo zijn er nog meer commando’s waarmee je je berichtjes op een grappige manier kunt verrijken. Maar na het weekend lijken de eerste gebruikers alweer uitgekeken op Peach. Hoe lang gaat dit nieuwe sociale netwerk het volhouden?


Peach-app: de startpagina. Peach-app: een reeks met updates.

Hoe start je een succesvol sociaal netwerk?

Herinner je je Ello nog? Die nieuwe sociale netwerk zou het helemaal gaan worden. Heel wat mensen registreerden snel hun naam, want je zou maar gewilde voornamen zoals ‘jeroen’ mislopen. Ello heeft het niet gered, maar er blijven initiatieven opduiken om door te breken als de volgende Snapchat of Instagram. Snapchat is immers ook groot geworden, zonder overnames of de steun van een groot bedrijf. Maar er zijn genoeg voorbeelden van nieuwe sociale netwerken die het niet hebben gered, zoals het eerder genoemde Ello. Of bijvoorbeeld Path, de app waarbij je je belevenissen met 50 beste vrienden kon delen (later werd de limiet opgerekt naar 150 vrienden).

De Nederlandse app Camarilla ging in november van start en koos daarbij dezelfde insteek als Path (15 beste vrienden) maar ook dat initiatief lijkt alweer als een nachtkaars te zijn uitgedoofd. Misschien komt dat wel omdat Facebook, WhatsApp en Instagram eigenlijk alles al te bieden hebben. Wil je met een kleinere groep mensen kletsen, dan maak je gewoon een groepje binnen WhatsApp, Facebook Messenger of een andere bestaande app. Het is moeilijk om mensen naar een nieuw sociaal netwerk te lokken, temeer omdat je moet zorgen dat al je vrienden ook overstappen. En dat is precies wat de nieuwe app Peach dwars gaat zitten.

Peach-app: de profielpagina van een vriend. Peach-app: status-updates.

Waarom al die aandacht voor Peach?

Peach krijgt vooral veel aandacht omdat het is bedacht door iemand, die eerder succesvol was: Dom Hoffman. Hij richtte het populaire Vine op, de app waarmee je korte herhalende filmpjes kunt maken. Vine is inmiddels wel over z’n hoogtepunt heen, maar is nog niet helemaal verdwenen. Artiesten gebruikten Vine in het begin om hun nieuwe album aan te kondigen, maar die tijd is wel een beetje voorbij. Dat heeft ook te maken met de komst van Instagram Video, waardoor de noodzaak om een aparte app (Vine) te gebruiken wat minder werd.

De publiciteit rond Peach was goed geregeld. Mensen die graag vooroplopen maakten afgelopen vrijdag meteen een account aan om het te proberen en om hun naam veilig te stellen. En zoals dat gaat bij hypes: er verschenen meteen ook een hoop nep-accounts van artiesten.

Hoe werkt Peach?

Na het downloaden van de app en het aanmaken van een account kun je meteen bezig gaan met het toevoegen van vrienden. Als je niet in sociale media-kringen vertoeft zal het aanvankelijk wat eenzaam zijn, want alleen de echte die-hards hebben momenteel een account aangemaakt (en misschien blijft het daar ook wel bij). Je zoekt vrienden via de contacten-app of door de naam in te vullen. Vrienden moeten toestemming even om jou toe te voegen aan hun netwerk. Door op een vriendfoto te tikken ga je naar de profielpagina, waar je meer berichten ziet.

Je ziet meteen hoe lang geleden vrienden hun laatste bericht hebben gepost. Daar is meteen te zien dat het met Peach nog niet erg stormloopt. De meeste vrienden hebben vrijdag hun eerste (en laatste) berichtje gepost. Misschien is het daarom wel tekenend dat The Verge schreef: “Peach is Friday’s hottest social network”. De grote vraag was of Peach ook na het weekend nog zo hot zou zijn en dat is nog niet zo zeker.

Peach-app: een shout in grote letters. Peach-app: opties van de app.

Bevalt het?

Persoonlijk vond ik het een beetje zoeken: de app zit niet zo intuïtief in elkaar als andere berichten-apps. Het doel is aanvankelijk ook wat onduidelijk: moet ik nu gaan melden waar ik mee bezig ben, of in discussie gaan met mensen over een tv-programma? De commando’s zijn leuk gevonden en helpen je om toch maar iets uit te kramen. Maar met die woordkeuze geef ik meteen al aan wat ik er eigenlijk van vind: je moet echt nadenken wat je nou weer op Peach wilt gaan delen, terwijl je ook nog Twitter, Facebook en Instagram moet bijhouden. Als je social media-personality bent en druk bezig bent met je personal branding is het een extra kanaal waar je ook weer dingen moet gaan posten. Dat klinkt als werk. Ben je geen social media-personality, dan voegt Peach eigenlijk ook niet zoveel toe. Het enige waar Peach nuttig voor zou kunnen zijn, is dat je makkelijk kunt volgen ‘wat er speelt in het wereldje’. Maar daarvoor miste ik een overzichtelijke interface waarmee je snel kunt zien waar zoals over wordt gepraat. Twitter of Trendr raadplegen is dan een beter idee.

Waarom wordt het niks met Peach?

Met Peach kun je berichten achterlaten en hartjes uitdelen. Zoals op wel meer sociale netwerken gaat het om status-updates: je vertelt wat je aan het doen bent of wat je bezighoudt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je naar een bepaalde film zit te kijken of naar muziek luistert. Dat zal oversharers aanspreken, maar doorsnee mensen hebben helemaal geen zin om hun doen en laten op internet te zetten en hebben ook al genoeg kanalen voor het geval ze dat wél willen doen.

Peach heeft voor Europese gebruikers nog een ander groot nadeel: je kunt nog geen vrienden zoeken. Zoeken naar vrienden werkt namelijk op basis van telefoonnnummer, maar als je een Nederlands mobiel nummer invoert krijg je steevast een foutmelding. Momenteel accepteert de app alleen Amerikaanse nummers. Je zult dus vrienden moeten vragen of ze op Peach zitten en moet daarna de gebruikersnaam handmatig invoeren.

Dom Hoffman heeft bovendien niet het succes aan z’n broek hangen. Met Vine scoorde hij een hit, maar toen Dom afgelopen zomer de creatieve app Byte uitbracht, sloeg dat niet aan. De app is overigens nog steeds beschikbaar in de App Store maar met nul Nederlandse App Store-reviews is wel duidelijk dat deze app nauwelijks wordt gebruikt.

Peach-app: dit zijn persoonlijke commando's die je naar vrienden kunt sturen. Peach-app: enkele beschikbare commando's in de app.

Waarom zou je Peach toch moeten installeren?

Het bijzondere van Peach is dat je zogenaamde ‘Magic Words’ kunt gebruiken. Dit lijkt wel een beetje op de commando’s in Slack. Typ je bijvoorbeeld ‘move’ dan kun je met vrienden delen hoeveel stappen je hebt gezet of hoeveel kilometer je hebt gelopen. Er verschijnt ook een grappig icoon met twee voetjes bij. Je hoeft die commando’s niet uit je hoofd te leren: als je de eerste letter intikt krijg je meteen een suggestie voor een commando te zien. Bij een T verschijnt bijvoorbeeld ‘time’ en bij B verschijnt je batterijpercentage. Je kunt je afvragen waarom je dit zou willen posten, maar er zitten ook zinvollere dingen tussen zoals ‘gif’ voor het posten van een geanimeerd gifje of ‘here’ voor het doorgeven van je locatie.

Als je niet te happig bent met het toevoegen van vrienden kan Peach een leuk netwerk zijn voor je echte vrienden. Je hebt dat zelf in de hand. Accepteer je elk willekeurig vriendenverzoek, dan zul je misschien wat minder snel al die zinloze feitjes over jezelf posten. Je kunt ook privécommando’s naar een persoon sturen, bijvoorbeeld een kus, virtuele taartpunt of een zwaaien met je hand (een soort Facebook Poke). Met ‘shout’ schreeuw je iets in grote letters en met ‘rate’ kun je van alles beoordelen met 1 tot 5 sterren. Wie niks te zeggen heeft kan altijd nog de commando’s ‘goodmorning’ en ‘goodnight’ melden maar het is natuurlijk leuker als je iets zegt over een ‘game’, ‘tv’ of ‘movie’. Er komen nog meer commando’s aan. Zit je zonder inspiratie en wil je toch dat er interessante dingen op je profielpagina staan, dan zijn er ook suggesties zoals: “Ik zou wel levenslang gratis product X willen hebben”. Je bepaalt zelf of alleen vrienden je profiel kunnen zien, of dat vrienden van vrienden ook toegang hebben tot jouw dagelijkse gebabbel.

Conclusie Peach review

Op zich is Peach best leuk en origineel. Toch nodigt het vooral uit tot zinloze kattebelletjes over hoeveel stappen je hebt gezet, welk nummer je luistert en hoeveel batterijduur je nog hebt. Ik zag vrienden die hun ervaringen met tv-programma’s postten en cijfers uitdeelden, maar voor dergelijke info kun je net zo goed op Twitter terecht. We wachten dan ook af hoe Peach het de komende week volhoudt. Dat de belangstelling meteen het weekend na de lancering al wat inzakte vinden is tekenend, maar we hoeven ook geen maanden zitten afwachten. Dergelijke nieuwe apps krijgen van het publiek namelijk geen maanden de tijd om zich te bewijzen.

Pluspunten

  • Originele insteek met icoontjes en commando's

Minpunten

  • Vrienden zoeken lukt nog niet omdat alleen Amerikaanse telefoonnummers worden ondersteund
  • Voegt eigenlijk weinig toe, niet noodzakelijk genoeg
  • Verwarrende interface: waar kan ik zien wat er zoal gaande is?

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.