Merged icoon groot

Review: Merged!, een leuke nieuwe blokjesgame voor de iPhone

Merged! is een nieuwe game van de Turkse gamestudio GramGames. Door domino-stenen te combineren veroorzaak je explosies, die het speelveld weer leeg maken. Lees onze review om te kijken of Merged! iets voor jou is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Merged iPhone-game

Ooit ging het slecht met de Turkse game-ontwikkelaar GramGames. Totdat ze besloten om alles op alles te zetten om met één game nog een keer te scoren. Het werd 1010, een game waarbij je Tetris-achtige blokken op hun plaats moet schuiven. Het betekende de redding voor de kleine, onafhankelijke gamestudio. Nu hebben ze weer iets nieuws: in de game Merged! moet je dominoblokjes op een speelveld plaatsen en daarbij zoveel mogelijk punten verzamelen.


Merged: halverwege een spelletje Merged: een explosie door drie M's samen te voegen

Merged! draait om dominostenen

Merged lijkt qua stijl wel een beetje op Letterpress, maar de speelwijze is heel anders. De dominoblokjes bestaan uit één of twee vierkantjes, die je eventueel kunt roteren. Je plaatst ze één voor één in het speelveld. Als drie blokjes met hetzelfde cijfer op elkaar aansluiten, worden ze samengevoegd op de plaats waar je het laatste blokje neerlegde. Het cijfer wordt daarbij één opgehoogd. Drie of meer blokjes met een 1 leveren samengevoegd een 2 op, drie of meer blokjes met een 5 leveren een 6 op. Je hoeft dus niet te rekenen, want je krijgt altijd het eerstvolgende cijfer in de reeks. Een 3 gaat naar 4, een 4 gaat naar 5, enzovoorts. Elk cijfer heeft een andere kleur, dus je kunt ook spelen op basis van kleur. Je moet voorkomen dat het speelveld volraakt, want dan is het spelletje afgelopen.

Merged: voorbeeld van een topscore Merged: score

Onderstaande video laat een vroege versie van de game zien, waarbij de 6 verandert in een 7. In de huidige versie van de game verschijnt er een witte M. Drie witte M’s die elkaar aanraken zorgen voor een explosie, waardoor het speelbord weer grotendeels leeg wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je weer wat langer kunt spelen.

Tactisch plannen met Merged!

Het komt er bij Merged! op aan dat je je stenen op een slimme manier plaatst, want als je jezelf in de nesten werkt is er vaak geen weg meer terug. Je moet dan maar net geluk hebben dat je nog een explosie kunt maken. Er zit geen speluitleg bij Merged!, maar als je eenmaal bezig gaat snap je al snel het principe. Toch had ik liever wat uitleg gezien, bijvoorbeeld over het gebruik van het prullenbakje onderin het scherm (blijkbaar om een ongewenste steen in ruil voor munten om te wisselenen) en wat je met de verdiende munten kunt doen. Extra munten koop je via een in-app aankoop. Maar omdat ik door domweg te spelen al ruim 4.000 munten had verzameld, ben ik nooit in de verleiding gekomen om extra munten aan te schaffen.

Merged: munten kopen is niet nodigDoor reclamefilmpjes te kijken kun je na elk potje trouwens de verdienden munten verdubbelen. Dat is een simpele manier om snel veel munten te verzamelen. Ik heb dat niet gedaan, omdat er tussen de potjes door ook al een andere reclamebanner zit en ik had geen zin om telkens een minuut lang te wachten om de volledige reclamebreak uit te zitten. Ook zit er bovenin de game een banner. Ik weet niet wie Jozemiek is, maar de banner van haar sieradengroothandel kan ik inmiddels wel dromen. Ik werd dan ook erg sterk verleid tot de in-app aankoop van €1,99 om van de banners af te zijn.

Het is jammer dat je in deze game niet kunt zien wat het volgende blokje wordt, waardoor je minder goed vooruit kunt plannen. Mijn hoogste score was iets boven de 2.000 punten maar er zijn in de app mensen die meer dan 10.000 punten hebben gehaald. Alles boven de 1.000 vind ik een hoge score; in de meeste gevallen loop je namelijk al eerder vast.

Conclusie Merged! review

Als je gek bent op simpele spelletjes die je snel even kunt oppakken is Merged! leuk om te proberen. Ik weet niet of het spelidee origineel is, of dat het is afgekeken van een bestaande webgame, maar de korte potjes en het 5×5 speelveld met gekleurde blokjes passen goed bij de iPhone.

Pluspunten

  • Leuk om even kort te spelen
  • Simpel spelprincipe, goed afgestemd op het scherm van de iPhone.

Minpunten

  • Geen uitleg, bijv. wat je met muntjes kan doen
  • Geen mogeljkheid om volgende steen te zien

Tipgever: Bram

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2016, 10:43
Categorie Games
Onderwerp games
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.