Mafia-Watch-icon

Review: Mafia Watch, opdringerige maffia-oorlog op je pols

Gamen op de Apple Watch is tot nu toe geen groot succes gebleken. Mafia Watch doet een poging met een origineel concept. Bouw je eigen criminele imperium en neem het op tegen andere spelers.

Mafia-Watch-icon

Hoe belangrijk games op de nieuwe Apple TV zijn, zo weinig zijn er te bekennen op de Apple Watch. Ondanks wat tevergeefse pogingen is er eigenlijk nog geen een game die we langer dan een paar keer gespeeld hebben. Gaat het ambitieuze Mafia Watch daar verandering in brengen?


We zien Don Corleone nog niet snel een Apple Watch dragen, al is de smartwatch een prima hulpmiddel om je criminele imperium uit te bouwen. In Mafia Watch beklim je de sociale ladder door allerlei taken uit te voeren.

Maak je eigen maffioso
Voordat je met geweren gaat zwaaien moet je eerst je personage aanmaken. Je hebt de keuze uit verschillende figuren, die allemaal hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Geef je maffiabaas in wording vervolgens een naam en je kunt beginnen. Dit alles gebeurt vanaf de Apple Watch, en de bijbehorende iPhone-app is dan ook alleen bedoeld voor de in-app aankopen van de game.

Tijdens het spelen van de tutorial van Mafia Watch wordt al snel duidelijk met wat voor game we hier te maken hebben. Het is geen game die je constant speelt, maar de app houdt je verspreid over de dag op de hoogte aan de hand van notificaties. Zo krijg je een tikje op je pols als je wordt aangevallen, waarna het aan jou is om een tegenaanval te kiezen.

Mafia-Watch Mafia-Watch

Deze gevechten pakken goed of slecht uit aan de hand van de statistieken van je virtuele maffioso. Ben je bijvoorbeeld extra goed in het uitvoeren van sluipaanvallen, of gebruik je een Booster (voorwerpen waar een limiet aan zit) om een extra harde aanval uit te delen?

Wraak nemen in Mafia Watch

Mocht je een strijd verliezen dan kun je wraak nemen door gouden muntjes uit te geven. Andere spelers worden dan gemotiveerd om de speler die jou net een pak slaag gegeven heeft toe te takelen. In een lijstje krijg je te zien welke spelers gevraagd zijn om deze wraak-actie uit te voeren, waardoor je echt het idee krijgt dat je ook samen met anderen deze game speelt.

Dit wordt helemaal duidelijk als je het op een gegeven moment op gaat nemen tegen krachtige ‘eindbazen’. Na afloop van een gevecht kun je de andere partij nog een snel berichtje sturen, wat vooral leuk is als je onverwachts wint van een speler die eigenlijk een veel hoger level lijkt te hebben.

Mafia-Watch Mafia-Watch

Zoals je aan bovenstaande beschrijving misschien wel gezien hebt, vraagt Mafia Watch nogal wat tijd van je. Tijdens het testen van de game werden we wel erg vaak op onze pols getikt. Dit maakt Mafia Watch dan ook niet geschikt als je spaarzaam omgaat met welke apps wel en geen berichten mogen sturen naar de Watch.

Iedere keer als een andere speler je uitdaagt, er een nieuwe missie beschikbaar is of je uitgenodigd wordt om een wraakactie uit te voeren, tikt Mafia Watch op je pols, wat al snel vooral voor irritatie zorgde. Gelukkig kun je iedere notificatie heel snel afhandelen, maar dat maakt het spel niet minder afleidend.

Mafia Watch slurpt je batterij leeg

Ook blijkt dat Mafia Watch heel wat van de batterij van de Apple Watch vraagt. Ons batterijpercentage loopt sinds we de game spelen een stuk sneller terug dan normaal, dus houd daar rekening mee als je de Watch zo lang mogelijk wilt gebruiken zonder hem op te laden.

Op het gebied van presentatie zit het wel goed met Mafia Watch, al zijn de middelen die tot de beschikking staan van de app natuurlijk wel wat beperkt. Zo klinkt er geen geluid als je iemand aanvalt en worden notificaties alleen vergezeld door simpele tekeningen.

Mafia-Watch Mafia-Watch

Conclusie Mafia Watch

Als je op zoek bent naar een game op de Apple Watch, dan is Mafia Watch een van de beste apps die de mogelijkheden van de Watch benut. De korte speelsessies duren een paar seconden, en je hebt de iPhone alleen nodig om van de in-app aankopen gebruik te maken. Snel even een taak uitvoeren terwijl je in een volle trein staat kan dus heel goed, al is Mafia Watch wel erg enthousiast met de notificaties. Houd daar dus rekening mee als je deze gratis game uitprobeert. Het steeds verder uitbouwen van je personage en samenwerken met andere spelers is echter wel genoeg om ons de game de komende tijd nog te laten spelen.

Pluspunten

  • Geen iPhone nodig.
  • Korte speelsessies, perfect voor de Apple Watch.

Minpunten

  • Beperkte middelen, ook vanwege de beperkingen van de Apple Watch.
  • Batterij sneller leeg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.