Review: iPhone-app Cloak maakt je onzichtbaar voor vrienden

Cloak is de antisocial app voor iPhone. De app waarschuwt je met een pushbericht als een vriend in de buurt is.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Cloak iPhone header iOS 7Er zijn genoeg apps die je dichterbij vrienden wil brengen. Zelfstandige platformen zoals Apple’s Zoek mijn vrienden waarin iedereen zijn of haar locatie kan delen, of applicaties die GPS-informatie van andere sociale netwerken verzamelen. Cloak verzamelt ook locatie-informatie van je vrienden, maar gebruikt het voor de tegenovergestelde reden: de app geeft een waarschuwing als bekenden dicht in de buurt zijn.

Tja, eigenlijk gebruikt Cloak dus gewoon het trucje van andere locatie-apps met de tegenovergestelde reden. Ditmaal krijg je geen pushbericht om met iemand af te spreken voor een etentje of om iets anders leuks samen te doen, maar juist zodat je weet dat je uit de buurt moet blijven van anderen. Cloak richt zich dan ook op personen die zich willen verschuilen voor ex-geliefden, zakenpartners of je baas als je ziek hebt gemeld. Geen grapje: die toon slaat de app echt aan als je hem opstart.

Cloak iPhone-app mensen op rij Cloak personen op kaart iPhone

Gekoppeld aan sociale netwerken

Cloak raadpleegt twee sociale netwerken om de locaties van anderen te achterhalen: Foursquare en Instagram. Een applicatie waarop mensen echt inchecken op bepaalde locaties dus, en een app waarmee mensen foto’s schieten op mooie plekjes. Als je de sociale netwerken gekoppeld hebt in Cloak, zie je de nabije personen weergegeven in een lijst. Je kan ze sorteren op afstand en alfabet, en in het eerste overzicht zie je personen waarvan een recente locatie bekend is. Met een tik op een gebruikersnaam zie je waar iemand is of was – en hoe lang het geleden is dat diegene een foto op Instagram zette of incheckte op Foursquare. Behalve een lijst, kan je ook uitzoomen op een groene, tamelijk trage kaart om mensen op te vinden.

Waarschuwing

Standaard is Cloak een achtervang dienst waarop je de locatie van anderen kan raadplegen als je de app opent. Onderin beeld heb je echter de optie om een alarm in te stellen. De app maakt dan ook op de achtergrond gebruik van je locatie en waarschuwt je als iemand in de buurt is. Je kiest zelf of het alarm afgaat op 2 mijl of nog dichterbij, tot op het niveau ‘om de hoek’.

Cloak alarm inschakelen Cloak alarm instellen iPhone

Nog te weinig

Het idee van Cloak is aardig, maar de app gebruikt nog niet genoeg sociale netwerken om echt functioneel te zijn. Twitter is natuurlijk een onmisbare extra optie om locatiegegevens van andere bekenden te vergaren – en hetzelfde geldt voor Facebook. Instagram en Foursquare zijn wellicht niet de netwerken waar je bekenden razend actief op zijn, en dan is het idee van Cloak eigenlijk niks meer waard. Jammer, want als je pushberichten aan hebt staan, krijg je wel tijdig een waarschuwing – en dus is de potentie van de app wel zichtbaar. De self-titled ‘antisocial app’ moet nog even doorontwikkelen.

Downloaden: Cloak (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Om privacyredenen zijn de App Store-screenshots in dit artikel gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 maart 2014, 16:49
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen foursquare, instagram, locatie

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.