Review: Golfcard, iPhone-applicatie voor de serieuze golfer

Review van Golfcard, een applicatie waarmee je tijdens het golfen allerlei gegevens kunt vastleggen. Je kunt de applicatie als rangefinder gebruiken en achteraf je prestaties analyseren.
Hubert Faber - · Laatst bijgewerkt:

Range finder met manuele marker.Voor golfers zijn er naast veel verschillende clubs en ballen evenzoveel gadgets te vinden. Zo past de applicatie die we vandaag gaan reviewen prima in de uitrusting van de golfer: Golfcard. Golfcard is een applicatie waarmee je de score van jezelf en je medespelers kan bijhouden. Het werkt tevens als range-finder, een afstandsmeter tot aan de vlag. Als je thuis in de analyse wil duiken kan dat ook.
Nu bekroop mij meteen het idee of het wel nuttig zou zijn om je score telkens in je telefoon bij te houden, waarbij je moeite moet doen om het aantal bunkerslagen, putts en andere data te noteren. Het andere wat ik me afvroeg is of een range-finder überhaupt werkt: is het accuraat? En werkt het snel genoeg met het vinden van de gps-locatie?


Bijkomend nadeel van applicaties als Golfcard is dat je de gegevens van de baan eerst zelf zal moeten invoeren. Dat gaat van course– en sloperating tot het zetten van markers op de baan voor de rangefinder. Hierbij kan het voor de meesten al meteen afhaken zijn…

Voorbereiding: het invoeren van de baan

Laten we beginnen met de lay-out van de applicatie: het programma ziet er goed uit. In iPhone-traditie is het programma foolproof, alle menu’s zijn logisch geordend en snel te bedienen. De eerste van de vier opties uit het startmenu is het beheren van de banen. Daarvoor is de koppeling naar de website www.oobgolf.com een hele slimme. Op deze manier kun je van deze website data over de golfbaan meteen downloaden. Je kunt zoeken op gps-locatie (dus als je daadwerkelijk op de baan staat) of op trefwoorden. Op deze manier kan je meteen alle informatie van een baan downloaden en afslaan!

Nu zijn er al wat banen in Nederland toegevoegd aan de website oobgolf.com, maar grote kans dat je eigen baan er nog niet opstaat. Kost het dan veel tijd en moeite om de scorekaart op oobgolf in te voeren? Nee, eigenlijk niet. Het is 10 minuten werk om van een oude scorekaart of website van de baan de scorekaart te halen en in te voeren op oobgolf (tip: op www.fdejong.net kan je scorekaarten downloaden, mocht je de informatie niet kunnen vinden). Het kost dus even voorbereiding, maar dat is goed te overzien. Schijnbaar kan je ook een verzoek sturen naar info@oobgolf.com om je baan in de database op te nemen en dan heb je binnen een paar uur je baan beschikbaar. Dit heb ik alleen niet geverifieerd.

Gegevens voor de rangefinder invoeren

Voor de rangefinder is het anders. Op de website van Golfcard kan je een programma AppSafe downloaden. Hiermee kan je markers aangeven op de baan. Je krijgt dan een Google Map-overzicht te zien waarin je kan aangeven waar de tee en het midden van de green is. Je kan eventueel ook hindernissen en de voor– en achterkant van de green aangeven. Dit kost wel even tijd; reken hier ongeveer 20 minuten voor. Een nadeel is dat je de layout van de baan moet kennen om te weten waar de holes liggen. Maar als iemand deze markers al een keer heeft aangegeven kan jij ze meteen downloaden en ben je klaar. Je kan ook op de baan zelf tijdens het spelen de markeringen ingeven, maar dan heb je pas een volgende ronde er profijt van.

Beginnen met spelen

Prima, de baan is nu ingevoerd, de scorekaart is ingevoerd op oobgolf.com en de markers van de baan via het programma AppSafe. Nu kan je spelen. De tweede optie op het startscherm is ‘play rounds’. Hier kan je intuïtief het aantal spelers ingeven met hun playing handicap, de baan en de datum. Wanneer je dat gedaan hebt ga je naar de scorekaart waar je tijdens je ronde je score per hole kan invoeren, samen met allerlei andere gegevens. Zo kan je het aantal putts aangeven naast het aantal chips, bunkerslagen, fairwayhits etc. Als je dit niet wilt, kun je kiezen voor ‘quick scoring’ in de instellingen en hoef je alleen het aantal slagen aan te geven. Het programma rekent meteen het aantal stablefordpunten uit en telt het aantal putts etc. door van alle spelers. Zo heb je na afloop van de ronde als je op het terras een biertje neemt meteen de stablefordscores van iedereen en hoef je niet meer moeilijk te rekenen. Heerlijk.

Gebruikservaringen

Wat betreft gebruiksgemak merkte ik dat ik eerst op de oude scorekaart mijn score bijhield en tussendoor op de iPhone de score ook invulde. Maar dat ging eigenlijk zo gemakkelijk en snel dat ik al snel na elke hole zo de score had ingevuld van mij en mijn medespelers op de iPhone met het aantal putts, penalties en bunkerslagen. Alleen even de powerknop aan/uit en invullen maar. Aan het einde van je ronde kan je vervolgens je scorekaart uploaden naar oobgolf of mailen naar je medespelers.

Dan de rangefinder. Wanneer je in de scorekaart op het nummer van de betreffende hole klikt krijgt je een Google Map-overzicht te zien van de hole. Wanneer je op details klikt zie je meteen de afstand van jou tot de hindernissen en de green. Mocht je nog willen weten op hoeveel meter die boom staat waar je omheen moet slaan kan je met je vinger op de kaart alsnog een marker plaatsen en zie je meteen je afstand tot dat punt. Erg chique en het werkt heel handig. Op die manier kan je goed zien waar en hoe je je bal moet slaan. Een leuke optie is ook dat je kan zien hoe ver je hebt geslagen. Leuk voor in het clubhuis. Alleen moet je niet een exacte meting naar de vlag verwachten. Vanwege de onnauwkeurigheid van de satellieten heb je nu eenmaal een spreiding van 4-6 meter. Dus het geeft je zeker een goed idee welke club je moet pakken, maar een exacte meting op de meter is het niet. Voor het spelen is het zeker goed toepasbaar.

Op het beginscherm heb je verder de optie om een backup te maken via het programma AppSafe en je kan een analyse bekijken van je spel en resultaten. Nu moet ik bekennen dat ik nog te weinig resultaten erin heb staan om iets zinnigs te kunnen met de analyse. Ik weet ook niet of dat helemaal voor mij is. Maar het kan; voor iemand anders is het wellicht fantastisch. Het is namelijk wel vrij uitgebreid.

Het eindoordeel. In het begin vroeg ik me een aantal dingen af. Is het de moeite waard om je telefoon aan te doen en de score in te vullen, laat staan dat je ook nog het aantal putts en bunkerslagen moet noteren. En werkt de rangefinder accuraat en snel genoeg?
Wat betreft het aandoen van je telefoon en het invullen van de score werkt het subliem. Het gaat zo snel en intuïtief dat dat geen enkele moeite kost. Je kan zelf kiezen of je een uitgebreide of simpele kaart invult. En het is zo lekker om als je binnen komt meteen te zien hoeveel stablefordpunten je hebt. En hoewel ik niet helemaal in de uitgebreide analyse duik is het erg leuk en nuttig te zien hoeveel putts etc. je hebt gemaakt. Het geeft je veel inzicht in je ronde.

Een nadeel is toch wel dat wanneer een baan niet op oobgolf staat, je deze zelf erin zal moeten zetten of een mailtje sturen naar oobgolf. Nu vind ik dat zelf niet een gigantisch probleem, maar voor sommige mensen kan dat een afknapper zijn. Ik ben best bereid om 10 minuten wat cijfertjes op een website in te vullen. Wat dat betreft is het hopen dat veel golfers deze applicatie gaan gebruiken en de moeite nemen om een baan in te voeren. Dan kan vervolgens iedereen ervan profiteren. En wanneer je het vergelijkt met andere golfapplicaties heeft Golfcard dit probleem het slimste aangepakt door de koppeling met oobgolf. Andere applicaties hebben namelijk minder banen in hun database.

Conclusie

Al met al ben ik zeer positief verrast door deze applicatie. De ontwikkelaar heeft in de periode dat ik aan het reviewen was deze app al meerdere keren verbeterd, reageert snel op e-mails en streeft duidelijk naar een zo goed mogelijk product. Daarbij is de prijs zeer redelijk voor €4,99. Een regelrechte aanrader. Het verbaast mij niks dat deze applicatie wekenlang de best verkochte sportapplicatie is geweest in de Verenigde Staten!

Info: GolfCard

  • Ontwikkelaar: Senygma
  • Applicatie: Golfcard
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €4,99
  • Geteste versie: 1.10.2
  • Bestandsgrootte: 2.1MB
  • Cijfer: 9

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 4:01
Onderwerp
Categorie
Sport

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.