Review: vernieuwde Flickr op iPhone lijkt nu écht op Instagram

Fotosite Flickr voor iPhone is volledig vernieuwd. De nieuwe app lijkt meer dan ooit op Instagram en biedt 1000GB foto-opslag.

FlickrFotodienst Flickr heeft zijn tweede grote redesign gekregen in twee jaar tijd. Onder leiding van Yahoo CEO Marissa Mayer moet de app nu écht de concurrentie met Instagram aan gaan. Probeerde de vorige versie nog echt de kenmerken van de website in stand te houden met veel aandacht voor groepen en fotocollecties van fotografen; in de nieuwe app staat een tijdlijn van nieuwe foto’s van je vrienden centraal.

Meer Instagram, meer duidelijkheid

Flickr profielpagina iPhoneDe vernieuwde app doet sterk denken aan Instagram. Onder de schermvullende foto’s in de tijdlijn zie je prominenter dan ooit een knop om een foto als favoriet te markeren, te reageren en een afbeelding te delen. Voorheen waren die knoppen voorbehouden aan de detailpagina van een foto, nu staan ze vol in beeld. Foto’s in de tijdlijn worden net als Instagram vierkant getoond, maar met een tik erop zie je de originele verhoudingen in beeld. Minstens zo opvallend is dat zwart de nieuwe hoofdkleur van Flickr is, aangevuld door veel semi-transparante vlakken. Wit behoort tot het verleden.

Qua indeling is de nieuwe Flickr duidelijker geworden. De tijdlijn is het eerste van de drie tabbladen onderin, waarnaast je centraal de knop ziet om een foto of video te schieten. De knop rechts leidt je naar je profielpagina, waar je met een knop zoekt op Flickr’s foto’s, gebruikers en groepen. Ook vind je er een knop voor een overzicht van notificaties. De applicatie is nog niet zo handig als op Android, waarin alle functies naast elkaar staan in een bovenbalk, maar het is een verademing in vergelijk met de vorige applicatie. Je vindt je weg zo.

Foto’s kijken en kieken

Flickr fotofilters ook voor videoOverzichtspagina’s van profielen en groepen zien er fraai uit in Flickr 3.0, met een achtergrondfoto achter de naam bovenin beeld en daaronder een muur van de foto’s. Met tabbladen er tussenin schakel je tussen foto’s, leden en informatie (groepen) of foto’s, albums en groepen (profielpagina’s). Je kan je meteen abonneren op groepen die je tegenkomt en nieuwe mensen volgen gaat net zo eenvoudig. Grappig ten opzichte van Instagram is trouwens dat je hier ook een teller ziet van hoe vaak een foto is bekeken. Nu de belangrijkste functies van Flickr zo eenvoudig zijn ingedeeld, vraag je je af waarom de vorige versie zo log voelde.

Foto’s en video’s bekijken kan in de staande en liggende houding van de iPhone en dat geldt ook voor het nemen van nieuwe beelden. Video’s kunnen in HD worden opgenomen en voor foto’s zijn basisgereedschappen ook voorhanden, naast kleurenfilters. Zo corrigeer je de kleurbalans, het contrast, de verzadiging en kan je beelden bijsnijden. Fraai is ook de detailweergave met alle technische details, zoals locatieinformatie en cameradetails.

Delen naar Instagram behoort nog tot de mogelijkheden, maar het zijn de netwerken Twitter, Facebook en Tumblr die je prominent ziet als je wilt delen. Bij het maken van foto’s heb je bovendien de keuze om foto’s privé te houden. Klinkt gek voor een fotodeel-app? Heeft een goede reden.

Online foto-opslag

Want hoe simpel de applicatie er ook mag uitzien: onderhuids biedt hij meer dan Instagram. Flickr pocht met 1000GB online schijfruimte voor alle gebruikers om foto’s mee op te slaan, en dat is niet alleen bedoeld voor de foto’s waar je trots op bent en die je graag deelt met anderen. Het wil ook een cloudopslagdienst voor al je andere foto’s en video’s zijn. Daarom doet Flickr 3.0 bij het opstarten een oproep om nieuwe foto’s en filmpjes in je fotoalbum automatisch te uploaden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Dropbox of specialistische toepassingen als PhotoSync. Niet gepubliceerde foto’s vind je op je profielpagina terug onder het tabblad ‘All’. Je kan foto’s later alsnog publiceren.

En nu terugvechten

Over de kwaliteit van de kleurenfilters en veelzijdigheid van de bewerkingsopties kan je twisten, maar Flickr 3.0 heeft de gebruiker behoorlijk wat te bieden en is uitgegroeid tot een prachtige applicatie én cloudopslagdienst voor je foto’s en video’s. Bovendien boeten geüploadde foto’s amper aan kwaliteit in, in tegenstelling tot veel concurrerende cloudopslagdiensten en fotofilterapps. De vraag die voorlopig onbeantwoord blijft, is of het niet te laat is. Instagram heeft een geweldige voorsprong op integratie met andere mobiele apps en wint het op dit moment ook qua gebruikersparticipatie. Dat tij keren is weer een heel andere uitdaging dan een fraaie app maken.

Downloaden: Flickr (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Flickr 3.0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2014, 8:30
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen flickr, fotofilters, instagram, yahoo

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.