Nederlandse iPad-app Ploingk leert pubers onderhandelen

Ploingk is een iPad-app van Nederlandse komaf die pubers wil leren onderhandelen door plannen te maken en beter te discussiëren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Ploingk onderhandelen met ouders iPad‘Vier stappen naar succes.’ ‘Onderhandel met voorkennis.’ ‘Denk aan de toekomst.’ Het lijken leuzen uit een zelfkennisboek of woorden van een coach, maar het zijn de uitgangspunten van een app die zich richt op pubers. Ploingk probeert pubers handiger te maken tegenover ouders, vooral om dingen gedaan te krijgen. De app laat eerst zien hoe je herkent dat je de ouders op het juiste moment benadert en geeft dan discussie en onderhandelingstips.

De applicatie is een samenwerking van WorldWise Learning, DesignKnow en presentatrice Fleur die de gebruiker door de verschillende stappen loodst met uitgebreide video’s. Na de eerste drie krijg je de moeilijkste opdracht uit de applicatie al voorgeschoteld: neem zelf een reactie op die je in een moeilijke situatie (je mag niet naar een feest; of niet op vakantie vanwege slechte cijfers) tegenover je ouders zou zeggen. Dat doe je een tikkeltje awkward met de camera van de iPad, maar met een doel: na instructies en een hoop meerkeuzevragen krijg je natuurlijk je eigen video nog eens te zien en weet je wat er fout ging.

Ploingk iPad feestjesDe wat belerende applicatie laat je eigen plannen maken om je doel te bereiken, legt het verschil uit tussen slijmen en het juiste zeggen en zet meermaals de camera aan om je te laten oefenen. Als je het echt wilt, kan je plannen delen via Facebook zodat vrienden erop kunnen reageren. Dat lijkt me wat onwaarschijnlijk. Ploingk doet toch aardig zijn best te levelen met pubers. Het taalgebruik is daarom niet te kinderlijk, maar spelelementen als badges die je kan halen en interactieve polls bij vragen zijn wel aanwezig.

Als ouder ga je niet perse achteruit doordat je puber de app gebruikt. Tegenprestaties en toezeggingen zijn ook onderdelen van de onderhandelingen. De kern is dat de grootgeworden kleine serieus genomen wil worden.

Pluspunten

  • Niet eens zo heel genânt
  • Voordeel voor puber en ouder

Minpunten

  • Camera-onderdelen

Downloaden: Ploingk! (gratis, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 22:43
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerp kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.