iCulture speelt: 5 geweldige games met vouwen en origami

Wat zijn de leukste iPhone- en iPad-games met papier, vouwen en origami? We zetten vier puzzelgames en een platformer op rij!

ICS Leukste games week 26 PaperamaWe kunnen er niet omheen: in de geringe tijd van een halve week heeft de nieuwe iPhone- en iPad-game Paperama de App Store voor zich gewonnen. Met bijna 750 reviews in de Nederlandse App Store en bijna 700 stuks in België kan je er nu al niet meer omheen. Puzzels oplossen in een paar vouwbewegingen is het helemaal. Wie zijn wij om dan de andere kant op te kijken? Dit zijn de leukste papier-, vouw- en origamigames op iPhone en iPad!

Paperama (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+) – Hoe goed ben je eigenlijk in origami? In Paperama zie je tot welke vorm je papier moet vouwen om een level te halen. Het klinkt mischien suf, maar na een paar vouwen kom je al met je resterende papier in de knoei en is de uitdaging behalve de vouwnauwkeurigheid, ook de volgorde van het vouwen. Het spel heeft 70 puzzels laat je hints kopen als je er niet meer uitkomt. Het is zo’n beetje de vriendelijkste variant van in-app aankopen die er zijn, maar denk niet dat je nooit in de verleiding komt… puzzelvouwen is soms een ware kunst. Paperama is nog maar net uit, maar wordt nu al overladen met enthousiaste recensies in de App Store.

Folt (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Folt heeft minder een papiereffect dan de andere games in dit rijtje, maar is wel een leuke ‘vouwgame’. Met horizontale en verticale vegen leg je het volgende vierkante aangesloten aan het huidige vierkantje aan. Bovenin beeld zie je de kleuren van de eerste drie vierkanten die eraan komen. De kunst is drie of meer gelijkgekleurde vierkanten aan elkaar te leggen. Dan verdwijnen ze en maak je ruimte voor nieuwe vierkanten. Dat is broodnodig, want zodra je jezelf vastlegt tussen andere vierkantjes, is het game over. Verschillende doelstellingen houden de ruim 125 levels fris. Oké, stiekem niet helemaal een papiergame, maar met een gemiddelde App Store beoordeling van 4,5 ster wel de ideale vervolgstap na Paperama.

Tengami (€4,49, universeel, iOS 7.0+) – Tengami is een vouwgame van een heel andere orde. In een uitgebreid artikel stelden we zelfs de vraag of het wel een game is. Wat het dan wel is: een spel binnen een pop-up boek, waarin je door traditionele, hoekige Japanse tekeningen loopt die je zelf nog moet uitvouwen. Dat is ook meteen het enige spelelement: voor de rest volg je vooral het verhaal. Dat is aangekleed met sfeervolle Japanse klanken en ongelooflijk veel liefde voor de details in het digitale papierwerk. Tengami scoort een stevige 4 sterren in de App Store.

KAMI (€1,79, universeel, iOS 4.3+) – Terug naar het echte papierpuzzelen. KAMI is een prachtig, rustgevend vormgegeven spel waarin je in 45 levels (72 met in-app aankoop) het hele veld één kleur moet zien te maken. Onderin beeld tik je een kleur aan die je vervolgens op een kleur in het veld ligt. Alle gelijkgekleurde vlakken veranderen dan in de nieuwe kleur die je neerlegt. Je hebt natuurlijk maar een beperkt aantal zetten elk level. Ook hier kan je hints kopen. De nieuwste versie scoort in de Nederlandse App Store zelfs de volle score van 5 sterren gemiddeld.

Paper Monsters (€0,89, universeel, iOS 5.0+) – Een van de mooiste papiergames op de iPhone en iPad heeft weinig met puzzelen van doen. Paper Monsters is een Super Mario-achtige platformgame die het wat rustiger aandoet met het aantal vijanden, maar wel een paar moeilijke sprongen, geheime omgevingen en een tijdslimiet heeft. De game ziet er prachtig uit in zijn rijke kleuren en met het het kartonnen mannetje waarmee je zelf speelt. In België net zo geliefd als in Nederland: 4,5 sterren in de App Store.

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2014, 18:46
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, origami

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.