Review: Memos app

Review: Memos-app maakt tekst in je foto’s leesbaar

De Memos-app kan tekst in foto's herkennen, zelfs teksten die voor het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Het maakt gebruik van machine learning en kan in allerlei situaties van pas komen. Wij probeerden de Memos-app uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Memos-app is zo’n app waarbij de naam je op het verkeerde been zet. Iets soortgelijks is het geval met de veelgeroemde app Agenda: die is bedoeld voor notities en niet zozeer voor afspraken. Of Memos net zo bekend gaat worden, is nog even afwachten. De app kent namelijk een heel specifiek trucje, dat je niet vaak nodig zal hebben. Deze app herkent vrijwel alle tekst in een foto en dat komt op allerlei manieren van pas. Maak bijvoorbeeld een foto van een krantenartikel en de app zet alles om naar digitale tekst. Of je zit in een café en kunt net niet het Wi-Fi-wachtwoord lezen, dat op een krijtbord staat geschreven. Maak een foto en zelfs bij heel ieniemienie lettertjes maakt Memos er iets leesbaars van. Tijdens onze test werkte het erg goed.

Memos maakt tekst in foto’s leesbaar

Memos moet wel eerst je complete fotobibliotheek scannen, om te ontdekken op welke foto’s tekst staat. Bij de eerste keer opstarten gaat de app scannen. Dat wekt in deze tijden van privacybewustzijn wel wat vragen op. Wat doet Memos met al die info? De makers beloven in het privacybeleid echter dat alle bewerkingen plaatsvinden op je toestel. Er worden geen afbeeldingen of metadata naar de servers van de appmakers gestuurd. Wellicht zijn de privacyzorgen ook de reden waarom de maker de app ‘Memos – Private Search’ noemt, om nog eens extra te benadrukken dat alles privé blijft.

Memos app kan tekst herkennen

Zelfs bijna onleesbare teksten
De manier waarop Memos werkt is indrukwekkend. Zelfs de meest priegelige tekstjes weet de app te herkennen. Wel duurt het een behoorlijke tijd voordat de eerste scan is uitgevoerd en dat is vervelend. De meeste mensen zullen geen behoefte hebben om hun hele fotobibliotheek te laten scannen. Meestal gaat het maar om één foto die je recent hebt gemaakt, niet om foto’s van jaren geleden.

Als die scan eenmaal gelukt is, kun je de resultaten bekijken. Je ziet de afbeeldingen die tekst bevatten, waarbij de tekst steeds is voorzien van een groen vak. Bij screenshots werkt het uiteraard perfect, want daar staan schermteksten meestal vrij goed leesbaar op. Je kunt die tekst vervolgens kopiëren en ergens anders gebruiken. De functie kwam de afgelopen dagen al meteen van pas. Ik had tekst ingevoerd op een formulier, maar de betreffende app was vastgelopen. Ik kon de tekst daardoor niet meer kopiëren, maar een screenshot maken lukte wel. Dat zorgde ervoor dat ik de tekst niet meer handmatig opnieuw hoefde in te typen.

Memos app OCR

Bij andere foto’s maakt Memos vooral indruk omdat er veel meer tekst te zien blijkt dan je denkt. Zelfs door ruiten en vitrages heen herkent de app als er tekst aanwezig is. Ik stond dan ook regelmatig verbaasd over het feit dat Memos tekst had ontdekt, terwijl het me helemaal niet was opgevallen. Tik je op het groene vakje, dan krijg je een grotere weergave te zien en de uitgeschreven tekst. Je kunt dit kopiëren, naar andere apps of mensen doorsturen of de hele afbeelding delen.

Ook grappig is dat Memos de foto’s een bepaalde typering meegeeft. Zo werd een foto van mij met ontwikkelaar @twannl getypeerd als ‘cool’, terwijl de groenteafdeling van Albert Heijn het labeltje ‘food’ kreeg. Het trappenhuis in Apple Park wordt gezien als ‘room’, terwijl op een foto in het trappenhuis van Apple Xinyi A13 de ‘jeans’ belangrijker wordt gevonden. Mooi is dat je ook kunt zoeken in alle geïndexeerde afbeeldingen, waardoor de kans groter is dat je een bepaalde foto vindt waarop bijvoorbeeld de tekst ‘WWDC’ staat dan wanneer je het door Apple’s Foto’s-app had laten scannen.

Memos kost eenmalig €5,49. Voorheen zouden we hebben gezegd dat dit een behoorlijk bedrag is voor zo’n niche-toepassing, maar sinds steeds meer appmakers zijn overgestapt naar maandbetaling is de prijs eigenlijk best redelijk. Het moet veel moeite hebben gekost om een dergelijke app te bouwen en de maker mag er wat ons betreft dan ook wel voor beloond worden. Wij hadden in ieder geval geen moeite om het bedrag eraan te besteden.

Score

8

Memos

Memos

€5,49

Voordelen +

  • Vindt zelfs de kleinste tekst in foto's
  • Zet tekst vrijwel foutloos om naar getypte tekst
  • Werkt ook in het Nederlands
  • Je kunt ook zoeken in geïndexeerde afbeeldingen

Nadelen -

  • Scannen van bibliotheek duurt vrij lang
  • Nog niet helemaal foutloos

Conclusie Memos review

Memos maakt gebruik van een slimme combinatie van optische karakterherkenning (OCR) en machine learning. Je kunt het op allerlei manieren gebruiken: om een menukaart te fotograferen, om een geschreven tekst te onthouden of om bijvoorbeeld een boektitel te scannen om deze later aan te schaffen. Memos kan echter ook goed helpen om net die ene foto of dat ene screenshot terug te vinden, simpelweg omdat de app alle teksten analyseert die er op een afbeelding te zien zijn. De volgende stap is dat Apple het inbouwt in de Foto’s-app, waardoor Memos overbodig wordt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 juni 2019 om 7:58
Onderwerpen
,
Categorie
Diensten

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.