Marktaandeel gedownloade iOS-apps neemt af

Het marktaandeel van het aantal gedownloade apps in de App Store op de iPhone is flink gekelderd. Voorspellingen van Research2Guidance beloven echter een goede toekomst voor de App Store.

Gebruik een iPhone met appsTen opzichte van drie jaar geleden heeft Apple met de iPhone flink moeten inleveren in marktaandeel van de App Store. Werd in 2008 nog 81 procent van alle mobiele apps gedownload in de App Store; in het eerste kwartaal van 2011 bedraagt dat percentage nog maar 59 procent. Door de komst van andere downloadwinkels voor mobiele platformen lijkt Apple definitief het alleenrecht op een succesvolle online app-winkel te hebben verloren. Maar ten opzichte van vorig jaar is Apple’s marktaandeel over de rug van Android weer toegenomen.

Dat wijst het grootschalige Smartphone App Market Monitor-onderzoek uit van Research2Guidance. In 2008 waren er nog 18 verschillende Stores op smartphones. Aan het einde van 2010 waren dat er 57, een groei van maar liefst 217 procent.

In het eerste kwartaal van 2011 pakte de App Store 2 procent marktaandeel van alle gedownloade apps terug. Dat ligt volgens TheNextWeb aan de verkoop en populariteit van de iPad, wiens statistieken blijkbaar meetellen in dit smartphone-onderzoek.

Volgens Research2Guidance wordt het de komende twee jaar erop of eronder voor de competitie van Apple. De smartphone-penetratie in welvarende landen zal 50 procent bedragen in 2014-2015, denkt de instantie. Ze verwacht ook dat er minder apps gedownload zullen worden zodra smartphones de grote massa voor zich hebben gewonnen. Mensen die al veel geld hebben gestoken in applicaties voor een bepaald platform, zouden bovendien minder bereid zijn te switchen naar een ander systeem. Wat dat betreft kan Apple leunen op een trouwe achterban, wees een onderzoek van het Nederlandse bureau Distimo recent uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2011, 15:29
Categorie Uncategorized
Onderwerpen android, app store, concurrentie, markt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.