App Lijst: 8 nieuwe Nederlandse iPhone-apps voor de Kerst

Nederlandse app-ontwikkelaars laten zich massaal gelden met Kerstmis voor de iPhone en iPod touch. iPhoneclub selecteert 7 nieuwe Nederlandse kerst-applicaties, zoals Kerstwens, Augmented X-Mas, Kerstliedjes en GiveTones.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Kerstapps iPhone iPod touch headerNet zoals Amerikaanse en andere Westerse studio’s, laten ook Nederlandse app-ontwikkelaars zich niet onbetuigd als het op Kerstmis aankomt. Zo zijn er dit jaar al meer nieuwe Nederlandse kerst-applicaties dan dat er nieuwe apps omtrent onze eigen Sinterklaas zijn uitgekomen. iPhoneclub zet er 8 op een rij: Kerstliedjes, Kersttoespraak, Santafy Me, Kerststallenroute, GiveTones, Kerstwens, Super Spelling Winter NL en Augmented X-Mas.

Santafy Me

Kerstapps Santafy Me Look Like Santa ClausJe kent ze wel: de bewerkte versies van profielfoto’s op Facebook en Twitter waar dierbaren opeens met een kerstmuts op hun hoofd staan afgebeeld. Nou, dat moet iedereen lekker helemaal zelf weten. Vorig jaar werd dat bijvoorbeeld gedaan met de simpele Nederlandse app Xmas Hats (App Store-link), maar Santafy Me – look like Santa Claus, gooit er een schepje bovenop. Met deze app voorzie je jezelf niet alleen van een rode muts, maar kun je je volledig uitdossen als de kerstman. Voordat het zover is, moet je de eerste keer bij het opstarten wel even een halve minuut uittrekken voor het downloaden van alle attributen en kledij. Voorts kan je aan de slag met een nieuwe foto of een kiekje uit je fotoalbum. Dan druk je op Add Item en kan je baarden, hoeden, kleding, pluche dieren, extra decoraties en randen aan je foto toevoegen. Elk object kan je draaien, uitvergroten en positioneren. Belangrijk is wel dat je van tevoren even de volgorde van de objecten bedenkt, want eenmaal geplaatste onderdelen, kan je niet meer ongedaan maken. Nadien kunnen foto’s opgeslagen en gedeeld worden per mail of op Twitter. Er zijn weinig manieren om nog eenvoudiger een twijfelachtige kerstkaart of profielfoto te maken.
App Store waardering: 5 sterren (16 beoordelingen)
Downloaden: Santafy Me – look like Santa Claus (€0,79, universele app)

Kerststallenroute

Kerstapps KerststallenrouteVan de Parade naar de Peperstraat, de Verwerstraat en de Krullerstraat, om uit te komen bij de Kerkstraat. In Den Bosch is er een kerststallenroute uitgestippeld die voorzien is van een eigen iPhone-app. Maar liefst 35 stallen bevinden zich aan de eenvoudige route in het centrum en met deze applicatie kom je er meer over te weten. Elke kerststal wordt toegelicht met een klein stukje tekst en gaat gepaard met een of meerdere foto’s die je kan vergroten. Je ziet de verschillende stallen onder elkaar in een lijst, maar ter plekke is de kaart misschien een stukje bruikbaarder. Daarop staan de kerststallen met cijfers aangegeven en met een tik op de blauwe pijl achter de titel van een kerststal, kom je eveneens bij de pagina met tekst en foto’s van een stal. Een leuke manier om een kerstwandeling hip te maken, zo’n iPhone-app.
App Store waardering: 5 sterren (1 beoordeling)
Downloaden: Kerststallenroute (gratis)

Kerstwens

Kerstapps Kerstwens iPhone appDe applicatie Kerstwens van Tiemen Waterreus heeft een grappig idee, maar het moet nog wel even van de grond komen. Op de kaart van Nederland zie je 13 virtuele kerstbomen in verschillende steden staan. Als je fysiek in de buurt bent bij zo’n virtuele boom, kun je in de applicatie een kerstwens schrijven en die wereldkundig maken. Die is vervolgens voor iedereen te lezen als er wordt gedrukt op een van de bomen. Na het plaatsen van een kerstwens, krijg je extra stickers die je op de kaart kan plakken waar je maar wilt. Anderen zien die pas als ze ver genoeg ingezoomd zijn. Die stickers zijn natuurlijk maar een extraatje; het gaat om de kerstwens. Misschien had Tiemen er beter voor kunnen kiezen om de bomen wat makkelijker benaderbaar te maken, bijvoorbeeld als je al in de stad aanwezig bent. Op dit moment is er alleen een wens in Rotterdam – en dat is het voorzetje van de ontwikkelaar zelf.
Nog niet beoordeeld in de App Store
Downloaden: Kerstwens (gratis, minimaal iOS 5)

GiveTones

Kerstapps GiveTones kerstwensen iPhone iPod touchTe laat voor een kerstkaart? Wellicht biedt GiveTones soelaas. Die bevat videoboodschappen die je per e-mail kan versturen, en in ieder geval niet te laat worden verzonden. Eigenlijk is GiveTones niet alleen een applicatie voor Kerstmis, maar deze Engelstalige applicatie bevat wel een uitgebreide Kerst-boodschappen afdeling en eentje vol Nederlandse video’s. De overlap daartussen is best groot. Zo zijn er verschillende filmpjes met kerstgrappen en -liedjes. De leukste volgens ons? Een blonde dame in kerstpakje die vraagt: “Zijn we met zijn allen niet vergeten waar het met Kerst nou eigenlijk om draait? De geboorte van Sinterklaas?” Filmpjes duren 15 seconden en eindigen met een boodschap van jouw eigen hand die uit maximaal 200 tekens mag bestaan. Bovendien kan je ook zelf filmpjes opnemen. Een videoboodschap versturen kost 79 eurocent, maar er is ook een selectie van gratis video’s die je kan versturen – zoals het voorbeeld dat we net noemen. Sommige grappen zijn zo slecht, dat ze vermoedelijk ook nog wel wat memorabeler zijn dan een papieren kerstkaart.
App Store-waardering: 5 sterren (14 beoordelingen)
Downloaden: GiveTones (gratis)

Super Spelling Winter NL

Kerstapps Super Spelling Winter NL iPhoneDe educatieve spelreeks Super Spelling van Michel van der Wal gaat al wat langer mee dan deze kerst, maar er is een nieuwe versie verschenen die (deels) gehuld gaat in winter- en kerstthema. De applicatie is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en bevat te maken woorden van 3 tot en met 5 letters. In Super Spelling zie je een foto in beeld en moet het woord erbij gelegd worden vanaf de stapel met letters aan de andere kant van het scherm. In de opties kun je precies aangeven hoe moeilijk dat mag zijn. Zo kun je aangeven of de letters al geschreven staan in het invulplankje, kan je instellen dat ze worden geholpen door kleuren die corresponderen met de rij waaruit de letter moet komen, en kun je blanco spelen voor de grootste uitdaging. In totaal zijn er 75 verschillende uitdagingen met elk 3 woorden. 15 Daarvan zijn helemaal toegespitst op de feestdagen en het bijbehorende winterweer. Op elke uitdaging kan je de maximale van score van 3 sterren halen, net als bij de meeste ‘echte’ iPhone-games. Voor elke fout die wordt gemaakt, gaat er een punt af. Handig is dat er ook aan linkshandigen is gedacht. Maar misschien nog wel handiger is dat kerst op deze manier behalve leuk ook erg leerzaam kan zijn.
Nog niet beoordeeld in de App Store
Downloaden: Super Spelling Winter NL (€1,59)

Kersttoespraak

Kerstapps KersttoespraakDe applicatie Kersttoespraak is een beetje een vreemde vogel. Het is een applicatie met daarin twintig verschillende thema’s van de jaarlijkse kersttoespraak van koningin Beatrix. Je hoort haar zinnen over een thema achter elkaar uitspreken, terwijl een gecomputeriseerd hoofd van Hare Majesteit zachtjes maar best overtuigend meebeweegt met de tekst. En… dat is het eigenlijk wel. De applicatie stelt dat je iedere keer iets anders te horen krijgt als je een toespraak start en dat je zo keer op keer geïnspireerd kan worden door de warme woorden van Bea, maar wij kregen ook al eens precies hetzelfde filmpje voorgeschoteld. Elke speech wordt vooraf gegaan door een introductiefilmpje met klassieke klanken. Dan komt de koningin in beeld en werkt zij haar teksten af. Toespraken die je bevallen, kan je bewaren met een knop rechtsboven in beeld en zie je vervolgens terug in het hoofdmenu. Kersttoespraak zal ongetwijfeld ergens een doelgroep hebben, maar we vragen ons af in hoeverre die overlapt met de iPhone-gebruiker.
Nog niet beoordeeld in de App Store
Downloaden: Kersttoespraak (€0,79)

Kerstliedjes

Kerstapps KerstliedjesNet als bij Sinterklaas, is er nu ook rondom Kerst een applicatie met Kerstliedjes. En net als bij Sinterklaas, krijgt die niet echt de handen van de gebruikers op elkaar. De app van Michael Kenis rept van karaoke en een screenshot laat zien dat je in de app onder meer moet kunnen meezingen op De herdertjes lagen bij nachte, Jingle Bells en Er is een kineke geboren. Van karaoke is echter geen sprake. Bij karaoke zie je namelijk precies waar je bent tijdens een liedje en die optie ontbreekt hier. Er zijn slechts 16 Nederlandstalige liedjes die variëren tussen traditionele kerkliedjes en liedjes van de basisschool, die vaak niet langer zijn dan 1 of 2 coupletten. Geen Wham of Mariah Carey hier dus. Bovendien zijn niet alle liedjes voorzien van muziek en zie je er dus alleen de tekst van. Tot overmaat van ‘ramp’ is er dan ook nog een songtekst met rare tekens erin en en staan de menubalken soms zomaar een seconde door de tekst heen. Kerstliedjes is als applicatie wel héél karig.
App Store-waardering: 1 ster (3 beoordelingen)
Downloaden: Kerstliedjes (€0,79)

Augmented X-Mas

Kerstapps Augmented X-MasDe meest bijzondere applicatie van het stel Nederlandse kerst-apps hebben we tot het laatst bewaard. Augmented X-Mas zal vooral personen aanspreken die er hun hand niet voor omdraaien zelf kerstkaarten te maken. De toepassing maakt gebruik van augmented reality en dat betekent dat je in de weer gaat met de camera van de telefoon (of de iPod touch) om een virtuele werkelijkheid te creëren. In Augmented X-Mas dien je daarvoor eerst aparte PDF-jes te downloaden en die te printen. Daarna vouw je de A4’tjes met opdrukken van een kerstman, sneeuwman, kerstboom, cadeau’s of een haard volgens de instructie die erbij staat. De tekening komt nu rechtop te staan en dat is het moment waarop je de iPhone erbij pakt en de augmented reality zijn werk doet. Die maakt van de tekening een 3D-weergave die de tekening uitvergroot in beeld en bovendien driedimensionaal laat lijken. Daarna kan je allerlei aspecten aanpassen, zoals de hoed van de sneeuwpop en de kleur van de ballen in de boom. Het resultaat kan vereeuwigd worden in een foto die je natuurlijk kan opslaan en delen via alle bekende manieren. Zo heb je zowel een virtuele als een eigen kerstkaart gemaakt. Hoe origineel wil je het hebben?
Nog niet beoordeeld in de App Store
Downloaden: Augmented X-Mas (€0,79)

Welke Kerst-app (hoeft niet Nederlands te zijn) mag dit jaar verder zeker niet ontbreken op onze iPhone?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.