iPhoneclub vergelijkt: 7 kortingsbonnen-apps voor de iPhone

Er zijn allerlei apps op de iPhone en iPod touch waarmee je korting kan krijgen op restaurants, winkels en dagjes uit. iPhoneclub zet Groupon, Stedenkorting, Pocketdeals, 4SQ, Scoupy en andere aanbiedingen op rij en vergelijkt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Korting-apps iPhone vergelijkApplicaties waarmee je onverwachte, leuke kortingen uit het vuur kan slepen. Voor winkeliers en restauranthouders zijn ze goed om onze aandacht te trekken, voor ons zijn ze goed voor de portemonnee. Er is inmiddels een aardige verscheidenheid aan kortingsbonnen-apps en een aanzienlijk deel ervan is van Nederlandse bodem. iPhoneclub zet de belangrijkste applicaties in zijn soort op een rij en vergelijkt ze. We kijken niet alleen hoe de apps in elkaar steken, maar vergelijken ze ook op het aanbod van drie Nederlandse steden: Amsterdam, Groningen en Nijmegen.

De beste: Scoupy

Amsterdam: 256, Groningen: 114, Nijmegen: 25
Korting-apps iPhone ScoupyScoupy is een handige, snelle database met kortingen door heel Nederland. De dienst biedt acties van winkelketens die overal aanwezig zijn, zoals de Texaco en Specsavers. Wat Scoupy echter zo goed maakt, is dat er behoorlijk wat steden zijn die ook een verscheidenheid aan lokale kortingsacties hebben. De acties zelf lijken niet verkeerd. Er wordt gestrooid met grote percentages kortingen van bekende en minder bekende ketens. De aard van lokale acties is vaak ludieker dan de landelijke. Zo kan je in Nijmegen in een café drie speciaalbiertjes nuttigen voor 7,50 euro. In Groningen zijn er verschillende eettentjes waarbij de tweede persoon een gratis of goedkoop hoofdgerecht krijgt, of ontvang je 35 procent korting op een winterjas naar keuze. Dat zijn stevige acties. Mocht een ogenschijnlijk goede actie niet voor het hele assortiment maar voor een bepaald product gelden, dan lees je dat in de omschrijving op de bonpagina. Daar ben je slechts een slide-to-unlock beweging verwijderd van het gebruiken van een bon. De meeste eetgelegenheden en winkels doen bovendien niet beroerd in Scoupy en geven je meteen drie bonnen voor een actie. De volledigheid en het gebruiksgemak maken dit de winnaar in van de kortingsbonnen-apps.
Downloaden: Scoupy (gratis)

De runner-up: Foursquare

Resultaten per stad niet aangegeven
Korting-apps iPhone FoursquareFoursquare is niet zozeer een kortingsapp, maar een toepassing waarmee je met de hele wereld kan delen waar je bent. Slimme ondernemers zijn daarop ingesprongen en daarom kan je met Foursquare ook kortingen krijgen bij bepaalde restaurants of winkels waar je incheckt. De kortingen zijn niet zo denderend als bij Scoupy, maar ook niet verkeerd. Er worden vooral veel gratis drankjes van de hand gedaan. Soms zijn de acties ook erg flauw. Als je bijvoorbeeld incheckt bij het FC Groningen-stadion de Euroborg, ‘heb je recht op een goede pot voetbal’. Tja. Andere acties gelden alleen voor de mayors van vestigingen; ofwel de Foursquare-gebruikers die ergens het meest ergens. Die kunnen bijvoorbeeld zomaar rekenen op een glas champagne elke keer dat ze inchecken of 10 procent korting op de eindafrekening. De winkels die echter bekend zijn met zulke acties, hebben vaak al redelijk wat belangstelling vanuit Foursquare en nemen flink wat tijd in beslag om er mayor van te worden… de vraag is dan ook in hoeverre er dan echt sprake is van korting. Foursquare heeft soms verrassende en leuke acties verspreid over het hele land, maar je moet er wel wat voor doen.
Downloaden: Foursquare (gratis)

Pocketdeals NL

Amsterdam: 7, Groningen: 71, Nijmegen: 4
Korting-apps iPhone Pocketdeals NLWinnaar Scoupy werd op de markt gebracht na de Groningse start-up Pocketdeals NL en heeft daar duidelijk leentjebuur gespeeld. Pocketdeals introduceerde in Nederland de virtuele bonnen die je in de app kan ‘afscheuren’ om een korting te activeren. De start-up werkte aanvankelijk vanuit Groningen en bood en biedt daar een karrenvracht aan aanbiedingen van lokale acties, maar kreeg tot nu toe geen voet tussen de deur in andere steden. Onze hoofdstad telt maar 7 kortingen en die maken bijna allemaal onderdeel uit van een landelijke actie van Xenos. Het zou wel eens rigoureus kunnen veranderen in de toekomst. In december is Pocketdeals overgenomen door Groupdeal, een kortingsbonnen-dienst van de Telegraaf Media Groep. De overname zal de dienst ongetwijfeld een landelijkere insteek geven en dat is welkom, want aan de app zelf mankeert weinig. Hij zit overzichtelijk in elkaar en biedt een zoekfunctie op trefwoorden die je kan zoeken binnen een bepaalde straal. Bovendien biedt het pushmeldingen als er een nieuwe aanbieding vrijkomt van je favoriete winkel of in je woonplaats.
Downloaden: Pocketdeals NL (gratis)

Stedenkorting.nl

Amsterdam: 12, Groningen: 5, Nijmegen: 5
Korting-apps iPhone StedenkortingDe applicatie Stedenkorting.nl werkt anders dan de bovengenoemde drie apps, waarmee je ter plaatse een handeling uitvoert. Deze applicatie zet andere aanbiedingssites op een rij en laat je elke dag zien wat hun actie van de dag is voor jouw woonplaats of regio. Het gaat daarbij om CitySecret, DayDeal, GoldenDeals, Groupdeal, Groupolitan, Groupon, Livingsocial, Marktplaats, Megacitydeal, NL Voordeel, NUdeal, SaveMyDay, Social Deal, Sweetdeal en Wowdeal. Zoveel spelers begeven zich alweer op deze markt. Helaas hebben ze allen het onhandige principe van initiatiefnemer Groupon overgenomen: ze laten je van tevoren als het ware inschrijven voor een korting. Je maakt geld over voor een korting die je later kan innen, zoals een dagje rijden in een legervoertuig, een stampottenbuffet of 1,5 uur bowlen. Stedenkorting floreert in georganiseerde dagjes uit, waarbij het nadeel is dat er vaak een bepaald aantal kopers vereist is om de deal door te laten gaan. Dat is niet het grootste bezwaar van Stedenkorting. Dat is namelijk dat deze app alleen maar de sites van de partners aggregeert. Het indexeert de laatste actie, de kortingsprijs, de foto en de omschrijving prima, maar verwijst je voor meer door naar de site van de partner en daar moet je een account aanmaken en een stappenplan volgen om je aan een korting te verbinden. Je moet wel een hele speciale deal tegenkomen om dat ervoor over te hebben, maar zo’n speciale deal vinden is in Stedenkorting dan wel weer realistischer dan in de bovenste drie apps.
Downloaden: Stedenkorting.nl (gratis)

Groupon

Amsterdam: 14, Groningen: 4, Nijmegen: 8
Korting-apps iPhone GrouponGroupon is de moeder van alle kortingsbonnen-apps. Groupon zette het idee van digitale kortingsbonnen kopen eigenhandig op de kaart en maakte dat later eenvoudig met een iPhone-app, waar je wel een account voor moet aanmaken als je een aanbieding wilt kopen. Net als de andere partners die Stedenkorting.nl aggregeert, dien je bij Groupon een gewilde korting vast te leggen door een reservering en vooraf te betalen. Dat is ingewikkelder dan je zou willen. Kopen kan op de iPhone. Betalen kan dan via PayPal of met een creditcard. Daarna wordt echter nog van je verwacht dat je een papieren bewijs print dat je vervolgens meeneemt naar de plek waar je de korting hebt geïnd. Wat een verschil met apps als Scoupy en Pocketdeals! Qua aantallen acties toont Groupon een vertekend beeld over de steden, want de dienst telt elke dag een aantal langlopende landelijke acties die meetellen voor de regionale score. Kijk dus wel even goed waar een restaurant is voordat je er reserveert. De Groupon-actie steekt het snelst en meest stabiel in elkaar van alle apps en voelt erg professioneel aan. Leuk is ook dat je ziet hoeveel procent korting je krijgt, hoeveel dat in euro is en hoeveel anderen al gehapt hebben op de deal. Groupon verbloemt haar omslachtige betaalprincipe met een andere soort aanbiedingen. De dienst slijt opvallend veel reizen, kortingen op tegoedbonnen en wellness-arrangementen.
Downloaden: Groupon (gratis)

Andere apps met kortingsbonnen

Er is nog een aantal kleine spelers dat zich begeeft op deze markt, naast een groot aanbod aan applicaties dat zich richt op een niche. We beschrijven de twee belangrijkste in het kort.

Korting-apps iPhone SjopperSjopper – Verdien kortingen door een aanbieding te delen op Facebook, Twitter of Hyves. Leuk bedacht, maar Sjopper heeft nauwelijks aanbiedingen. Het zijn er momenteel vijf landelijk, waaronder een ongebraden kip in Deventer voor 2 euro. Tja, of je daar nou het halve land voor afreist.
Downloaden: Sjopper (gratis)

Korting-apps JouwVoordeel.beJouwVoordeel – Doet wat Pocketdeals en Scoupy doen, maar dan als enige naast Groupon voor België. De applicatie waarin de aanbiedingen worden geboden, is echter weinig professioneel en komt instabiel over. Het is wel de bedoeling dat je de bon in kwestie afgeeft bij een winkel, restaurant of café.
Downloaden: JouwVoordeel (gratis)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.