iOS game-update: Kids VS Goblins, Triple Town en Puzzlejuice is Game van de Week

Het Facebook-spelletje Triple Town, waarin je een dorp bouwt met match-3 technieken, is voor de iPhone en iPod touch verschenen. Het is bijna net zo verslavend als Puzzlejuice, dat Wordfeud, Tetris en Columns combineert.

GU VR Kids vs Goblins iPhone iPad iPod touchFijn, het is weekeinde! Maar nu even geen vrijdagavonddip! Tijd om de boel eens op te schudden met mixen van genres. Het nieuwe Nederlandse Kids VS Goblins combineert het iPhone-gameprincipe lijnen trekken met de actie en diepgang van een RPG. Triple Town is een spel afkomstig van Facebook, waarin je zo uitgebreid mogelijke dorpen moet bouwen door struiken en bomen te match-3’en. En onze Game van de Week? Oe-la-la, die gooit gewoon drie speltypes op een hoop en maakt er een verslavend resultaat van.

Nederlands glorie: Kids VS Goblins

GU VR Kids vs Goblins screenshotNederland en iPhone-games: het gaat goed samen. De twee Haagse ontwikkelaars achter Phoenix HD zagen hun spel meer dan twee miljoen keer (!) gedownload worden en ook de recente Game van de Week Super Crate Box boert internationaal goed. Kids VS Goblins lijkt de eerstvolgende release te worden die opzien baart. Uitgever Crescent Moon waagde zich tot dusver voornamelijk op iPhone-spellen die wat om het lijf hebben – een verhaal, een uitgebreide gameplay, een lange speelduur – en dat lijkt bij Kids VS Goblins niet anders. Het gaat over drie kinderen in Halloween-uitdossingen die het aan de stok krijgen met ondergrondse creaturen waarvan goblins eigenlijk nog de lieverdjes zijn. Je bestuurt de verkleedpartijtjes alledrie door lijnen te trekken waarmee je een looprichting bepaalt en tegenstanders kan benaderen. Daarnaast heeft ieder kind twee verschillende specialiteiten die ze kunnen inzetten, die onderin beeld worden gegeven. Reken maar dat je in de gevechten die je voor je kiezen krijgt, flink mag multitasken. Aanvallen inzetten, tegenstanders ontwijken, acties kiezen en in leven blijven gaat je vermoedelijk al een flinke kluif bezorgen. Het spel komt ergens in de aankomende weken uit en dan als eerst voor de iPad. We zijn razend benieuwd.

Dorpje matchen: Triple Town

GU VR Triple Town iPhone iPod touchHet gaat slecht met het platteland in Nederland. Dorpen lopen leeg, verliezen hun scholen en verenigingen en raken in verval. Tijd dus om er iets aan te doen, en rap een beetje. Door een paar dorpen per uur te bouwen, bijvoorbeeld. Triple Town is een Facebook-spelletje dat in Nederland niet echt voet aan de grond kreeg, maar vooral in Azië waanzinnige populariteit geniet. Het is een überaanstekelijke combinatie van match-3 en Sim City, als het überhaupt legitiem is die vergelijking te trekken. Je dorp bestaat uit 36 vakjes en elke beurt krijg je – net als in Tetris – aangereikt wat je nu weer moet neerzetten. De truc is de bosjes, struiken, bomen en ook beren zo neer te zetten dat er drie van dezelfde soort naast elkaar staan. De laatste van zijn soort wordt dan een evolutie van de drie vorige. Drie graspollen levert bijvoorbeeld één struikje op. Zo moet je doorpuzzelen totdat je geen zetten meer kan maken. Dan zie je hoe groot het dorp is geworden. Gaandeweg ontdek je steeds meer technieken om zolang mogelijk door te spelen. Beren worden stenen als ze doodgaan en drie stenen levert een kerk op. Je kan ongewenste blokken linksboven in de reservehouder zetten voor later gebruik. Je krijgt speciale struiken en bomen als je ze in een bepaalde vorm zet. De mogelijkheden blijven komen en zoals je de tweede pot al veel meer doorhebt dan in de eerste, opent de derde nog meer inzichten. Triple Town is een verslavend spelletje waarin je fors in de buidel moet tasten voor oneindige beurten (5,49 euro!), maar ook zonder een aanzienlijke en steeds interessantere uitdaging biedt.
Downloaden: Triple Town (gratis)

Game van de Week: Puzzlejuice

GU-VR-Game-van-de-WeekWe hebben even getwijfeld of Puzzlejuice in aanmerking moet komen voor Game van de Week. Het is in ieder geval het spel dat ons deze week het meest beklijft – mede geholpen door de korte duur van Smash Cops. De kwestie is dat we de Game van de Week een spel vinden dat we iedereen aan kunnen bevelen. De term iedereen komt echter een beetje in het gedrang bij Puzzlejuice. Het inventieve puzzelspel combineert een paar ideeën op een briljante wijze, maar is in essentie een woordspel met alleen een Engels woordenboek. Het zal dus niet iedereen bevallen. Maar aan de andere kant, zal het ook veel personen buitengewoon goéd bevallen. Wat wil het geval? Puzzlejuice is een optelsom van Tetris, match-3 en woordspellen. Zomaar drie gigantisch populaire concepten. Er vallen vormen van vier blokken in een speelveld die je op kleur moet neerzetten. Als drie of meer vlakken aan elkaar dezelfde kleur hebben, kan je erop tikken en veranderen ze in letters. Hoe meer letters bij elkaar, hoe makkelijker het is om er een woord van te slepen. Daarbij mag je na elke letter weer springen na de negen letters er omheen, behalve degene die geweest zijn. Het maken van woorden haalt in de Easy modus omliggende blokken weg waardoor het scherm lekker opgeruimd wordt. In de Hard stand, zorgen alleen woorden van vijf letters of meer voor een knal door het veld en wordt het niveau flink zwaarder. En… daar houden we van! Een goed puzzelspel kan je zowel in trance lang achter elkaar spelen als in korte, krachtige sessies en Puzzlejuice voldoet daar volledig aan. Er zijn power-ups die het leven makkelijker maken en als je een hele rij van links naar rechts vult met blokken, verandert de hele rij in letters. Zo dreigt het ene moment het beeldscherm te vol te raken, het volgende moment swipen we een woord waardoor de toren instort, er een combo ontstaat en er weer ademruimte is. Het is geen zeldzaamheid in dit puzzelspelletje, dat ook nog eens is aangekleed met leuke teksten, een lekker strak en fris uiterlijk en bijpassende muziek. Puzzlejuice is het leukste woordspel dat we recentelijk speelden en misschien nog wel leuker dan EA’s nieuwe Tetris.
Downloaden: Puzzlejuice (tijdelijk €0,79, universele app)

De koopjeshoek

Eerder deze week nog besproken, vandaag gratis: de schaamteloze Mario Kart-kloon Mole Kart. Er zijn ook andere tijdelijke aanbiedingen voor de iPhone en iPod touch die het bekijken waard zijn:

  • New Orbit (ruimte-actie, €0,79, was €2,39)
  • Shake Spears! (Middel-Eeuwse paardengevechten, gratis, was €1,59)
  • Rejoin (actie, gratis, was €0,79)
  • Mole Kart (Mario Kart-kloon, gratis, was €0,79)
  • Fainting Goats (actie met geiten, gratis, was €0,79)

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2012, 20:10
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kinderen, puzzelgame, tetris

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.