Tribe geeft Facebook een Tweetbot-uiterlijk

Tribe is een nieuwe Facebook-app voor de iPhone en iPod touch met het uiterlijk van de populaire Twitter-app Tweetbot. Je kan zelf lijsten met vrienden samenstellen zoals de kringen (circles) bij Google+.

Tribe iPhone iPod touch Facebook met Google Plus kringenTribe is een nieuwe applicatie voor het sociale netwerk Facebook, maar de grap is dat de app eigenlijk twee elementen van andere netwerken naar Facebook brengt. De app heeft een kleurgebruik en een opzet die sterk doen denken aan de ongekend populaire Twitter-applicatie Tweetbot. Anderzijds biedt Tribe je de mogelijkheid zelf verschillende nieuwsfeeds van vrienden samen te stellen, vergelijkbaar met de kringen van Google+.

Sinds vorig najaar werkt Facebook al met het onderverdelen van vrienden in groepen, maar die richt het netwerk voornamelijk zelf in. Zo verbindt het bijvoorbeeld klasgenoten uit je middelbare schooltijd of collega’s van een oud-werkgever. Als je zelf een lijst met te volgen vrienden wilt samenstellen, moet je een overkoepelende samenhang voor verzinnen in Facebook om ze bij elkaar te krijgen. Tribe doet het anders. Het laat je zelf een lijst met personen samenstellen door simpelweg een lijst aan te maken en een vinkje achter een naam te zetten. Hun laatste updates komen dan onder elkaar te staan. Het gaat daarbij niet alleen om eigen berichten van je vrienden, maar ook om reacties die ze bij anderen achterlaten.

Tribe kiest er daarbij voor niet het originele bericht, waarop de reactie wordt gegeven, te laten zien. Je leest alleen de reactie van een van je vrienden op dat bericht. Er is zelfs geen mogelijkheid om vanuit zo’n reactie naar het originele bericht van iemand te gaan. Hoewel dat handigheidje nog ingevoerd zou kunnen worden in volgende versies, betekent het nu dat Tribe een andere manier is om Facebook te tracken. Je leest minder originele berichten, maar daar tegenover staat dat je vrienden wel overzichtelijker in de gaten houdt. Het is een eigenaardige insteek en zorgt ervoor dat je Tribe voorlopig niet als vervangend Facebook-cliënt kan gebruiken. Een gemiste kans.

De interface van Tribe licht haar knoppen niet toe met een omschrijving en het zal even lastig zijn je weg erin te vinden. Bij het openen van de app kan je een van je samengestelde vriendenlijsten selecteren en kun je met een knop de vrienden toewijzen of meteen naar de nieuwsfeed gaan. Dan onthult het belangrijkste gedeelte van de app zich met vier tabbladen: je vriendenlijst (los van de lijst waarin je zit), de nieuwsfeed, je wall en een tabblad om terug te gaan naar het beginscherm waarin je kiest uit een vriendenlijst. De andere tabbladen verdwijnen daardoor weer uit beeld.

Tribe for Facebook ziet er fraai uit en zal zeker de fans van Tweetbot aanspreken – maar de app zelf is op dit moment onvolledig. De verdeel-je-vrienden-onder functie is leuk, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de volledigheid van je nieuwsfeed.

Downloaden: Tribe (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2012, 22:50
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.