Instagram-concurrent Picplz stopt en verwijdert vanaf 3 juli alle foto’s

De fotofilterdienst Picplz stopt vanaf 3 juli 2012. Picplz was een alternatief voor Instagram, maar het lukte niet om na het verschijnen van een Android-app en overname door Facebook te overleven.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

picplzPicplz, een rechtstreekse concurrent van Instagram, heeft besloten te stoppen. Vanaf 3 juli zullen alle foto’s en gebruikeraccounts worden gewist, zo valt te lezen in een blogposting. Gebruikers hebben nog een maand om hun foto’s veilig te stellen. Een verklaring geven de makers niet, behalve dan dat ze besloten hebben om verder te gaan met andere projecten.

Het downloaden van alle foto’s kan overigens een flink karwei zijn, omdat Picplz geen exporteerhulpmiddelen beschikbaar stelt. Je zult elke foto handmatig moeten aanklikken en downloaden. Opmerkelijk aan het plotselinge einde is dat Picplz lange tijd hét antwoord was voor Android-bezitters die Instagram-achtige fotofiltertjes wilden gebruiken. Lange tijd was er geen Instagram-app voor Android en Picplz bouwde ondertussen een behoorlijke gebruikersgroep op. Maar blijkbaar was die gebruikersgroep niet trouw genoeg om te overleven, nu de Android-gebruikers ook kunnen ‘instagrammen‘ en Instagram de steun van Facebook achter zich heeft. Bovendien bracht Facebook zelf ook nog een Facebook Camera-app met allerlei fotofiltertjes uit. Wellicht zag Picplz geen mogelijkheden meer in het verder ontwikkelen van de dienst en waren er ook geen overnamekandidaten in zicht.

Je zou van een Instagram-effect kunnen spreken. De ene app of dienst wordt zó populair dat het voor andere aanbieders geen zin meer heeft om door te gaan. Het gebeurde ook bij Gowalla, dat uit de markt werd gestoten door het veel populairdere Foursquare. Het Nederlandse alternatief feest.je verdween ook na verloop van tijd. En wie zich nog Jaiku kan herinneren, weet dat het is ondergesneeuwd door de populariteit van Twitter.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2013, 16:58
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen facebook, instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.