Google Maps voor iPhone met routenavigatie eindelijk in App Store

De officiële Google Maps-applicatie is weer beschikbaar op de iPhone. Google Maps voor iOS is als losse app te downloaden en bevat routenavigatie, Street View en OV-informatie.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

google maps icoonDe Google Maps-app voor iOS is eindelijk beschikbaar in de App Store. De officiële app is momenteel alleen geoptimaliseerd voor iPhone en iPod touch. Met de losse app kun je als voorheen locaties opzoeken op de iPhone, Streetview bekijken en routes met het openbaar vervoer opzoeken. Maar Google heeft ook gezorgd dat turn-by-turn navigatie is toegevoegd. De afgelopen weken gingen geruchten dat Apple de officiële Google Maps-app niet zou goedkeuren. De app verdween met de komst van iOS 6, waarin Apple de Google Maps-app heeft vervangen door de eigen kaartenoplossing Apple Maps. Ondanks kritiek op de wisselende kaartkwaliteit heeft de Apple-kaartenapp wel een aantal voordelen: het werkt snel, kan ook routenavigatie leveren, toont de kaarten ook als je offline bent en bevat een leuke 3D Flyover-functie. Met deze Google Maps-app maakt Google weer een inhaalslag.

Google bood de routenavigatiefunctie voorheen alleen aan in de Android-app. Vergeleken met Apple’s kaartenapp biedt het bovendien een aantal extra functies, zoals Street View en OV-informatie. Bovendien heeft Google de Google Maps for iOS SDK aangekondigd, om ervoor te zorgen dat externe iPhone-ontwikkelaars de Google Maps-functies aan hun applicaties kunnen toevoegen. Bovendien kunnen ontwikkelaars met de SDK linkjes maken naar de Google Maps-app. Wil je gebruikers bijvoorbeeld doorverwijzen naar een adres, dan kunnen ze die voortaan in de Google Maps-app bekijken, in plaats van in Apple’s eigen kaartenapp. Ze kunnen dan meteen route-instructies opvragen.

Naast deze functies bevat Google Maps uiteraard ook nog de bekende functies, zoals lokale informatie over plaatsen waar je kunt eten, drinken en winkelen. Ze zijn voorzien van gebruikerswaarderingen, een knop om meteen te bellen en een knop om favoriete locaties op te slaan. Je kunt eerder uitgevoerde zoekopdrachten die je op de computer hebt uitgevoerd ook terugvinden in de iOS-apps. Hiervoor zul je wel moeten inloggen met je Google-account.

Bij het opvragen van route-instructies krijg je gesproken aanwijzingen. Je kunt de routenavigatie opvragen voor routes die je met de auto, bus, trein, metro of lopend wil afleggen. Daarbij krijg je in diverse wereldsteden ook de live verkeersinformatie te zien. De navigatie nog niet zo verfijnd als met betaalde apps zoals Navigon en TomTom, maar je komt er wel mee op je bestemming. Als je een bestemming invoert, zal Google meteen rechtsonder in het scherm laten zien hoe ver het reizen is met de auto. Je kunt hierop tappen om de reisduur met het OV of lopend te zien. Fietsroutes zijn nog niet aanwezig in de app.

Als je de app voor de eerste keer opstart krijg je de vraag of je (anonieme) locatiegegevens door Google wilt laten verzamelen. Zo niet, dan is dat ook goed. Vervolgens heb je de mogelijkheid om in te loggen met je Google-account. Ook dit is een stap die je kunt overslaan. Je kunt vervolgens nog accepteren of weigeren om je huidige locatie te laten bepalen. Om te wisselen tussen satellietweergave en kaartweergave is er geen omgekruld hoekje rechts onderin de app aanwezig, maar moet je swipen van rechts naar links. Je kunt daarna kiezen voor Satelliet, Verkeer, Openbaar vervoer en Google Earth. Tap je op een gevonden locatie, dan krijg je een detailscherm te zien waarmee je de Google Street View kunt inschakelen. Dit werkt niet meer op de vertrouwde manier, waarbij je met je vinger moest drukken op een pijltje op de kaart.

Downloaden: Google Maps-app voor iOS (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

https://www.youtube.com/watch?v=KEz1sSKCpIc&feature=player_embedded

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2012, 10:10
Categorie Navigatie
Onderwerp google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.