Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

FK: Farmacotherapeutisch Kompas op de iPhone

FK of het Farmacotherapeutisch Kompas is nu ook verkrijgbaar voor de iPhone, iPod touch en iPad. De applicatie met medicijnen biedt hetzelfde als het handboek en is gratis te downloaden uit de App Store.

Fk Farmacotherapeutisch Kompas iPhone iPod touch iPadAls je nog niet weet wat het Farmacotherapeutisch Kompas is, hoef je het vermoedelijk ook niet te weten. ‘FK’ geldt als hét standaardwerk over medicijnen en geneesmiddelen die in Nederland leverbaar zijn. Het wordt elk jaar in boekvorm verspreid onder de doelgroep als apothekers, artsen en verzekeraars en is in die vorm particulier verkrijgbaar voor 47,50 euro. Het College van Zorgverzekeringen biedt de database met gegevens sinds kort ook aan voor de iPhone, iPod touch en iPad – en kost dan geen cent.


De applicatie van FK is nagenoeg dezelfde als de mobiele variant van de website waarop dezelfde database is te raadplegen, met het grote verschil dat alle gegevens in de app offline inzichtelijk zijn. Toch is de app maar 10,7 MB groot. Dat komt omdat het naslagwerk van alle opsmuk is ontdaan. Het bevat enkel kleine, grofkorrelige pictogrammen bij items om te zien om wat voor een soort medicijn het gaat. Voor de rest is er alleen tekst.

Elk geneesmiddel, te vinden in een lange alfabetische lijst met zoekbalk bovenin, bevat adviezen over de dosering en het gebruik ervan. Er worden indicaties, maar ook contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van de medicijnen beschreven. FK iPhone adalimumab paginaAndere knoppen die informatie over een middel herbergen zijn: zwangerschap/lactatie, waarschuwingen/ voorzorgen en eigenschappen. In het laatste vak tref je bijvoorbeeld cijfers over de lichaamsopname van een medicijn en de slagingskans ervan. Om het makkelijk te houden, tref je op elke pagina onderaan een legenda van symbolen die bij de algemene omschrijving bovenaan al dan niet worden afgebeeld. Zo hoef je niet nog eens naar een extra pagina voor die uitleg. Een kruisje achter een middel houdt bijvoorbeeld in, dat het nog niet is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem.

In 1982 verscheen het Farmacotherapeutisch Kompas voor het eerst, met als doel een jaarlijks overzicht samen te stellen waaraan experts kunnen zien wat de beste medicijnen voor een situatie zijn en wat de meest voordelige oplossing is. Met ingang van dit jaar en de pas uitgebrachte iPhone-applicatie, is het naslagwerk nu handzamer dan ooit. Bovendien wordt de app elk kwartaal geactualiseerd.

Downloaden: FK (gratis)

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.