Facebook-nieuwsapp Paper uitgekomen in VS

Paper is de naam van de nieuwsapp van Facebook voor iOS. De applicatie doet in uiterlijk denken in Flipboard en oogt prachtig.

Facebook Paper iPhone 3 februariFacebook heeft haar nieuwsapp Paper officieel uitgebracht voor iOS. De nieuwsapplicatie is in eerste instantie alleen te downloaden in de Verenigde Staten, waarvoor de redactionele inhoud van de applicatie is afgestemd. Je kiest zelf over welke categorieën wilt lezen, maar de redactie van Facebook bepaalt welk nieuws daarin belangrijk voor je is. Daarnaast lees je berichten naar aanleiding van likes en reacties van je vrienden. Het is nog niet bekend wanneer Paper naar Nederland en België komt.

Dit artikel is een licht gewijzigde versie van de aankondiging die we 30 januari publiceerden.

De interface van Paper is ontworpen door Mike Matas en dat is beslist geen kleine naam in de industrie. Matas tekende eerder voor de Nest-thermostaat en eerder nog voor de originele Google Maps- en foto-applicaties op iPhone en iPad. In de officiële video van Facebook is te zien hoe fraai Paper eruit ziet.

https://www.youtube.com/watch?v=IhrbT9O6kW8

Bijzondere bediening

Paper toont de nieuwsfeed van Facebook dus op een andere manier. Je bladert horizontaal door de pagina’s, waarbij de bovenkant van het beeld steeds is voorzien van een grote foto of video. De onderkant van het beeld laat Facebook-statussen zien die meteen in beeld kunnen worden geveegd om ze te lezen. Video’s worden meteen afgespeeld als je ze opent. Een pinch-to-zoom beweging is de handeling om een verhaal te sluiten. Bewegingen spelen dus een belangrijke rol. Ook maakt de app gebruik van het parallax-effect dat Apple zelf in iOS 7 hanteert. Kantel de iPhone en je ziet een andere hoek van de foto.

Rubrieken en reageren

In de app kies je zelf de rubrieken waarover je leest. Categorieën waar je uit kan kiezen zijn bijvoorbeeld sport (rubrieknaam: Score), wereldnieuws (Headlines), schattig nieuws (Cute) en Planet: een rubriek met nieuws over duurzaamheid, milieu en de wereld. Ook rubrieken over fotografie, zakelijk nieuws, eten en drinken en ‘ideeën’ zijn voorhanden. Net als op het netwerk zelf, geef je meteen een reactie of like aan een verhaal. Ook wordt het mogelijk om een nieuw bericht op Facebook te previewen in het uiterlijk van Paper. zelf een verhaal te maken voor Paper. Zo zie je van tevoren hoe jouw bericht eruit ziet in de app.

Waarom nog niet voor ons?

Facebook Paper iPhone bewerkenDat Paper niet meteen in Nederland en België te gebruiken is, heeft ermee te maken dat Facebook zwaar tilt aan de redactionele kant van de app. Niet alleen Facebooks eigen algoritmes, maar ook redacteuren bepalen de inhoud van de applicatie. Filteren Flipboard en Zite snel op nieuwsbronnen, daar worden verhalen in Paper door de redactie geselecteerd. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de geflopte Snapchat-concurrent Facebook Poke, is het voor te stellen dat Facebook niet meteen een wereldwijde redactie voor zijn nieuwsapp onder de arm neemt.

Het is nog niet bekend wanneer Paper van Facebook wel in Nederland en België uitkomt. In januari dit jaar schreven we al over de komst van de app.

Paper by Fiftythree verzoekt naamswijziging

Paper by Fiftythree naamswijziging FBOp de iPad was al langer een applicatie beschikbaar met de naam Paper. Paper by Fiftythree kwam in maart 2012 uit en is sindsdien een geliefde en hooggewaardeerde teken-app op Apple’s tablet. In aanloop van de release van Facebooks app, heeft ontwikkelaar Fifythree een blog gepubliceerd waarin ze het sociale netwerk verzoekt de app een andere naam te geven. ‘Facebook Paper’ bijvoorbeeld – maar in ieder geval niet de naam van de tekenapp waar vanuit al ‘500.000 tekeningen naar Facebook’ werden gedeeld. Het sociale netwerk heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Downloaden: Paper (gratis, alleen Amerikaanse App Store, iPhone, iOS 7.0+)

Meer lezen: Facebook.com/paper

Nu Facebook Paper al downloaden? Daarvoor moet je een Amerikaans iTunes-account hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2014, 17:53
Categorieën Nieuws, Sociaal netwerken
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.