Eetwijzer: scan je iPhone-agenda en eet gezonder

Eetwijzer is een nieuwe iPhone- en Android-app van het Voedingscentrum volgens de richtlijnen van Het Nieuwe Eten. Naar aanleiding van je iPhone-agenda krijg je te lezen hoe je beter kan eten.

Eetwijzer iPhone iPod touchHet Voedingscentrum heeft een nieuwe applicatie uitgebracht voor de iPhone, iPod touch en Android. De Eetwijzer heeft een bijzonder trucje: het scant (met je toestemming) de afspraken die in de agenda van je telefoon staan. Aan de hand daarvan wordt berekend op welk gebied je jouw eetgedrag kan verbeteren. Vervolgens kun je 8 voedingstips in diezelfde agenda zetten.


Als je veel uitgaat en feest, geeft de app je acht dagen lang tips om gezondere snacks uit te zoeken. Als je niet veel afspraken in je agenda hebt staan, krijg je het advies acht dagen minder suiker en vet te eten – zodat je in ieder geval niet te veel aankomt als je niks doet. Met een druk op de knop in het hoofdscherm van de app, scant Eetwijzer je agenda op steekwoorden. Het resultaat wordt weergegeven in een taartdiagram, waarbij grotere porties het belang van de tips aangeven. Je kan tips krijgen in de categorieën gezondere producten kiezen, kleinere porties kiezen, regelmatiger eten, gevarieerder eten en het goede voorbeeld geven (aan je kinderen). Voor de aankomende feestdagen heeft de app nog extra adviezen achter de hand.

Eetwijzer uitkomst in schijf van vijfAfhankelijk wat de uitkomst is van je agendascan, krijg je een van de categorieën aangeraden. Na een inleiding kun je dan op een knop drukken om 8 tips gedurende twee weken in je iPhone-agenda te plaatsen. Nadien kun je met dezelfde knop ook weer de tips uit je agenda verwijderen.

De agenda van ondergetekende is behoorlijk leeg. Het leven van een app-redacteur betekent vooral veel thuis of op gedeeld kantoor zitten en dat houdt ook in: weinig afspraken buiten de deur en dus weinig agenda-afspraken. Bij de scan valt de app zichtbaar terug op een verjaardag en een concert van een tijdje geleden, omdat er simpelweg niet zo gek veel meer te melden valt. De app heeft drommels goed in de gaten dat de beweging van ondergetekende daardoor niet over houdt en raadt me steevast aan gezondere producten te kiezen. In de praktijk heb ik nu een agenda met acht tips zoals: voeg een scheut yoghurt toe aan de rijst in plaats van room, of: doe een etiketcheck en bekijk hoeveel calorieën er in een product zitten.

De tips in je agenda staan elke dag genoteerd om 17.00 uur en geven 10 minuten daarvoor een melding. Dat is handig getimed vóór het avondeten, zodat je de tips kan overwegen als je boodschappen doet. Of misschien weer iets laat thuisbezorgen.

Downloaden: Eetwijzer (gratis)

https://www.youtube.com/watch?v=6OBNniWns5s

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 november 2011, 16:00
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerpen eten, gezondheid, voeding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.