Complicate It op de Apple Watch wijzerplaat.

Review: Met de Complicate It-app haal je meer uit de complicaties van je Watch

Complicate It is een app voor de Apple Watch waarmee je zelf allerlei tekst-gebaseerde complicaties kan toevoegen aan de wijzerplaat van de Apple Watch. In deze review van Complicate It lees je wat wij van de app vinden.

Met complicaties op je Apple Watch voeg je allerlei soorten informatie toe aan je wijzerplaat. Je ziet daardoor in één oogopslag het weer, je berichten of de informatie over je treinreis. Als je meer uit de complicaties wil halen, is Complicate It een handige app. De app bestaat al langer, maar sinds kort kun je de complicaties ook rechtstreeks op je Apple Watch maken. Is Complicate It voor de Apple Watch de moeite waard?


Wat zijn complicaties?
Complicaties zijn kleine infoblokjes op de wijzerplaat van je horloge. Deze term wordt al veel langer gehanteerd door horlogekenners, maar wekt onder Apple Watch-gebruikers nog wel eens verwarring op. Sommige mensen kennen de term alleen uit de medische wereld. Lees hier meer over complicaties.

Complicate It voor Apple Watch review

Complicate It ondersteunt meerdere complicaties, op allerlei verschillende wijzerplaten. Zowel de oudere wijzerplaten als de nieuwste op de Apple Watch Series 4 werken samen met Complicate It. De meest nuttige complicaties zijn de wat uitgebreidere versies met tekst, op bijvoorbeeld de modulaire wijzerplaten. Je kan zelf vijf type complicaties toevoegen: een enkel woord of kort zinnetje, een geplande woord of zin, een willekeurig woord, een countdown of een badge. De laatstgenoemde is een symbooltje waarmee je bijvoorbeeld een activiteit aanduidt.

Complicate It op de Apple Watch.

De meest handige manier om een complicatie te maken is via de iPhone-app. Het enige wat je hoeft te doen is het type complicatie kiezen en de tekst invoeren, waarna deze automatisch op de wijzerplaat van je Apple Watch verschijnt. Je kan de app dus gebruik als een soort geheugensteuntje, door iets op je wijzerplaat te zetten dat je moet onthouden. Denk bijvoorbeeld aan een pincode of een wachtwoord. Je hoeft niet bang te zijn dat de informatie voor iedereen af te lezen is, want zodra je je horloge af doet verdwijnt de tekst weer uit beeld. De tekst is dus alleen zichtbaar zodra je zelf de Apple Watch draagt (of door iemand die de toegangscode weet). Dit is dan ook meteen één van de meest handige functies van Complicate It.

De geplande optie ligt in het verlengde daarvan. In plaats van dat het woord of zinnetje meteen op je wijzerplaat verschijnt, voeg je er een datum aan toe. Hierdoor verschijnt de tekst alleen in beeld zodra dat voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld als je een afspraak hebt. Je kan meerdere woorden of zinnen tegelijkertijd op verschillende tijden inplannen, wat heel handig is. Het is daardoor ook meteen een soort herinneringen-app, hoewel andere herinneringen-apps op de Apple Watch veel meer opties bieden met bijvoorbeeld pushberichten. Wel is het jammer dat je na het toevoegen geen overzicht te zien krijgt van de complicaties die je ingepland hebt.

Complicate It op de iPhone instellen.

Countdown handig voor speciale momenten
Zijn er speciale of belangrijke momenten waar je naar uitkijkt, bijvoorbeeld een vakantie? Dan kan je met Complicate It ook een countdown op je wijzerplaat zetten. Deze komt het best tot zijn recht op de modulaire wijzerplaat en de nieuwe Infograaf-wijzerplaat op de Series 4. Je ziet in één oogopslag over hoeveel dagen of minuten de door jou ingestelde gebeurtenis begint. Zo weet je dus precies hoe lang je nog moet wachten tot je bijvoorbeeld op vakantie kan. Wij vinden dit één van de meest handige functies van de app, maar het is wel jammer dat het aftellen niet live gebeurt. Je ziet in de complicatie niet de secondes letterlijk aftellen en dat is jammer.

Tot slot kun je nog een icoontje of een willekeurige zin aan je wijzerplaat toevoegen. De app bevat meer dan 70 icoontjes van activiteiten en voorwerpen. Je kan je wijzerplaat daarmee iets persoonlijker maken, al is het praktisch nut eigenlijk minimaal. Wil je jezelf opbeuren, dan kan je bij de willekeurige optie wat aanmoedigingszinnetjes toevoegen die willekeurig op de wijzerplaat verschijnen. Het is een aardige functie, maar niet meer dan dat.

Complicate It op de Apple Watch instellen.

Hoewel het eenvoudig is om de complicaties in te stellen via de iPhone, kan het ook rechtstreeks op de Apple Watch. Dat gaat vrij eenvoudig en heel snel, simpelweg door te dicteren. Via de Digital Crown stel je heel nauwkeurig een tijdstip in voor bijvoorbeeld de geplande of countdown complicaties. Deze manier van invoeren komt vooral van pas als je even snel iets belangrijks moet onthouden en je geen tijd hebt om je iPhone erbij te pakken.

Gratis, maar met in-app aankoop
Complicate It is in principe gratis beschikbaar, maar de mogelijkheden zijn dan wel beperkt. Standaard kun je alleen een willekeurig woordje of zinnetje aan je wijzerplaat toevoegen. Wil je meer opties, zoals de geplande tekstjes of de countdown, dan betaal je €2,29 per los onderdeel. Voor wat je ermee kan is dat wel een fors bedrag. Gelukkig is er ook een optie om meteen alles te ontgrendelen. Dat kost je €6,99, waarmee je dus een paar euro bespaard. Je steunt daarmee ook de verdere ontwikkeling van de app, hoewel we dit alsnog vrij duur vinden. Je kan daardoor het beste de gratis versie proberen om te kijken of de gratis optie wat voor jou is en of je het in de praktijk ook echt vaak gebruikt.

Score

7.5

Complicate It

Complicate It

Gratis (met in-app aankopen)

Voordelen +

  • Wijzerplaat persoonlijker maken met eigen teksten
  • Handig geheugensteuntje, ook voor gevoelige info
  • Aftellen naar belangrijke momenten

Nadelen

  • Overzicht van geplande complicaties ontbreekt
  • Badge-functie en willekeurige woorden voegen niet zo veel toe
  • Prijs in-app aankopen aan de hoge kant

Conclusie Complicate It review

Complicate It maakt de Apple Watch iets persoonlijker, omdat je zelf allerlei tekst-gebaseerde complicaties kan toevoegen. De app werkt met zowel grote als kleine complicaties op allerlei verschillende wijzerplaten. Het is erg handig om even snel een aantekening te maken en deze op je wijzerplaat te zetten. Zelfs gevoelige informatie kun je zo opslaan, omdat de tekst afgeschermd wordt zodra je de Apple Watch af doet. De countdown en geplande complicaties komen van pas als je wil aftellen naar iets belangrijks. De app is daardoor ook een soort herinneringen-app. Toch zal de app door de beperkte mogelijkheden andere herinneringen-apps niet kunnen vervangen, al is dat ook niet het doel van de app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.