Cloze: iPhone-app combineert mail en sociale feeds

Als je denkt dat de invasie van nieuwe mail-apps stagneert na Mailbox, Seed Mail en Taskbox, heb je het mis. Cloze is een vandaag uitgebrachte applicatie die op haar geheel eigen manier probeert e-mail een nieuwe draai te geven. De app verbindt je mailbox met sociale netwerken. Je kan inloggen met Gmail, Yahoo Mail, Exchange, […]

Cloze iPhone iPad nieuwe vorm van mailenAls je denkt dat de invasie van nieuwe mail-apps stagneert na Mailbox, Seed Mail en Taskbox, heb je het mis. Cloze is een vandaag uitgebrachte applicatie die op haar geheel eigen manier probeert e-mail een nieuwe draai te geven. De app verbindt je mailbox met sociale netwerken. Je kan inloggen met Gmail, Yahoo Mail, Exchange, Outlook, MobileMe, en AOL, en met de netwerken Facebook, Twitter en LinkedIn. Cloze analyseert vervolgens al je connecties om één vraagstuk: welke connecties dreig je uit het oog te verliezen en moet je zien te redden?

Mailbox nieuwe stijl

Cloze heeft na het opgeven van je mailaccount (of meerdere) en je sociale netwerken van voorkeur (Twitter, Facebook en/ of LinkedIn), naar eigen zeggen enkele minuten tot enkele dagen nodig om je contacten te analyseren en te indexeren naar volgorde van belangrijkheid en in hoeverre je ze uit het oog dreigt te verliezen. Bij ons duurde het in de testsessie met een veelgebruikt mailaccount uit 2004, een Twitter-profiel met bijna 3000 volgers en een Facebook-profiel, een klein half uur voordat de bevestigingsmail van Cloze binnenkwam. Je kan dan in de app terecht om aan de slag te gaan met je mailbox nieuwe stijl.

Cloze heeft een andere definitie van mail. De app bestempelt niet alleen je mail-inbox als mails, maar ook alle berichten die op je sociale netwerken langskomen. De app verdeelt je berichtenstroom in zes categorieën in het linkermenu: bewaard voor later, Key People, Other Mail, Bulk Mail, Losing Touch en Other Social. Het principe van de app verdient nogal wat gewenning. Cloze bepaalt aan de hand van je communicatie je Key People; de mensen die je het hoogst in het vaandel draagt. Updates (dus mails en sociale netwerk-berichten, maar ook reacties op Facebook) van andere mensen, komen in Other Social terecht.

Cloze indeling hoofdmenu Cloze update van iemand

Losing touch

De rubriek Losing Touch is de lastigste om uit te leggen. Die leunt zwaar op de Cloze-score: de score voor de communicatie met een persoon. Het gaat daarbij om het aantal interacties met iemand via de verschillende kanalen. Je kan op een persoon drukken om aan te geven welke score je wil bereiken bij iemand. De personen waarmee je onder je score presteert, komen terecht in Losing Touch – al lijken ook contacten waar je eerder contact mee had en nu minder, er ook in terecht te komen. Het misstaat Cloze niet om er meer uitleg over te verstrekken.

Alles bij langs

Net als in de nieuwe mail-app Mailbox, is het doel in Cloze om toe te werken maar ‘Inbox Zero’: een lege mailbox waarin je niks meer hoeft te doen. Maar dat is hier wel even lastiger dan een paar mailtjes naar je archief vegen, juist omdat alle sociale stromen bijeen komen in deze app. De bedoeling is dat je elk bericht dat je tegenkomt afvinkt met de vink in beeld. Behalve degene die je wilt beantwoorden. Onder een knopje tref je dan een functie om te antwoorden, retweeten, favorieten, allen beantwoorden en mailen. Het bericht wordt dan afgehandeld en verdwijnt uit beeld. In de instellingen bepaal je zelf of de berichten in een archief verschijnen. Gmail-gebruikers kunnen ‘Archive’ invullen om op de bekende manier mail te archiveren, maar dan gaat het alleen om mails.

Cloze belangrijke mensen Cloze contact zoeken

Onderin beeld kan je snel naar de verschillende personen in een categorie vegen. Maar hoe dan ook: als je veel mensen volgt op Twitter of bevriend hebt op Facebook, is het bijhouden van de berichten een hels karwei. De app belooft ‘ruis’ uit je sociale connecties te verwijderen, maar we wisten niet dat het gepaard zou gaan met huiswerk. Één troost: je kan ‘Social’ uitvinken in het menu waardoor je alleen nog traditionele mails ziet in de verschillende menu-opties. Bovendien kan je zelf een menu met personen toevoegen.

Te complex

Cloze op iPhone en iPad is te complex. Het begint al met de scheiding tussen Key People en Losing Touch, maar zet door in de onwerkbaarheid van de app. Zo mist er context bij de berichten die je contacten plaatsen. ‘X commented on a photo’ is niks waard als je er de foto én reactie niet bij ziet. En zo gaat het ook bij links en reacties op Facebook en conversaties op Twitter. Of wat dacht je van het gegeven dat mails nog ingeladen moeten worden op het moment dat je ze wil openen? Op deze manier heb je er weinig aan om in de gaten te houden en blijven houden wat vrienden en connecties doen. En dan hebben we het nog niet eens over het batterij- en dataverbruik van de app omdat er constant nieuwe berichten te downloaden zijn als je een druk websociaal baasje bent. Er is één aardige functie: met de zoekbalk in het menu kan je zoeken op mensen en per persoon zien welke berichten iemand op de verschillende netwerken heeft gezet.

Conclusie

Het idee van Cloze is niet verkeerd, maar het is veel te rumoerig gepresenteerd. Er zijn allerlei tabbladen die je niet nodig hebt en die soms alleen maar werk opleveren in plaats van orde in je connecties brengen. Cloze moet vooral veel schrappen om aan te slaan als nieuwe manier van sociale contacten bijhouden.

Downloaden: Cloze (gratis, universeel, iOS

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2013, 17:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, facebook, linkedin, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.