App Lijst: 5 iPhone-apps die Instagram kunnen vervangen

Stap je het liefst over van Instagram nadat Facebook het heeft overgenomen? iPhoneclub zet vijf steengoede alternatieve foto-apps voor je op een rij, waarmee je foto's eveneens van effecten en kleurenfilters kan voorzien.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Instagram alternatieven na Facebook iPhoneDe overname van Instagram door Facebook heeft kwaad bloed gezet bij veel gebruikers van het sociale fotonetwerk. Een deel van de gebruikers kan zich niet vinden in het privacybeleid van Facebook en heeft daarom het account op de foto-app opgezegd. Andere gebruikers demonstreren tegen de overname door foto’s met boodschappen op Instagram te plaatsen, onder bijvoorbeeld de hashtags #instablack en #Facebook. Maar wat zijn de alternatieven als je nog wel graag een Instagram-achtige dienst wil blijven gebruiken? iPhoneclub.nl zet er vijf op een rij.

Picplz

Instagram alternatieven iPhone PicplzDe applicatie Picplz is geen kloon van Instagram. Sterker nog: eigenlijk is het zelfs andersom. Picplz zag in augustus 2010 het levenslicht, terwijl Instagram pas in oktober dat jaar in de App Store verscheen. Dat Instagram veel groter werd, is eigenlijk best logisch als je Picplz nu downloadt en opent op de iPhone. De app is trager en functies zijn niet helemaal af. Zo kan je geen vrienden toevoegen via Facebook of Twitter en laden foto’s soms twee keer snel achter elkaar, waardoor het beeld even flikkert. Het bewerken van een foto is een geneugte in Picplz, als je er de tijd voor neemt. Behalve een kleurenfilter, kan je ook de kleuren handmatig aanpassen met RGB-waarden, kan je foto’s naar eigen voorkeur uitsnijden en kan je onder andere het contrast en de helderheid naar je hand zetten. Het grootste voordeel is dat je in Picplz niet genoodzaakt bent om foto’s vierkant af te snijden. Zo behoud je meer creatieve vrijheid. Delen kan direct op Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare, Dropbox en Mixi – maar alleen vóórdat je een foto publiceert.
Beter dan Instagram: Uitgebreide bewerkingsopties, foto’s niet verplicht vierkant maken, veel deelmogelijkheden
Minder dan Instagram: Vrienden toevoegen moeilijk, traag, geen diepte-effecten voor foto’s, niet achteraf delen

Downloaden: Picplz (gratis)

PicYou

Instagram alternatieven PicYouToen PicYou begin januari dit jaar verscheen, schreven we: het doet alles wat Instagram doet, maar dan slechter. Daar blijven we bij. Toch zie je dat de app goed vaart bij de overname van Instagram: het aantal nieuwe leden is de afgelopen uren groot. Omdat PicYou in tegenstelling tot Picplz wél goede sociale netwerk-opties heeft om vrienden toe te voegen in de app, zie je het meteen als iemand een bekende je volgt in de applicatie. PicYou voelt een beetje als een oudere versie van Instagram. Het werkt net iets minder vloeiend, maar staat als een huis. Zo heb je ook een sectie met populaire foto’s, een activity feed en kan je de foto’s zien die je eerder hebt geliket. De fotobewerkingsopties zijn beperkt. Je hebt een handvol ietwat flauwe filters en bepaalt zelf of je er de rand bij wil weergeven. Desgewenst kan je vier extra filters bijkopen voor 79 cent per stuk. Ook hier is geen mogelijkheid tot dieptewerking aanbrengen. Delen kan slechts op Twitter en Facebook.
Beter dan Instagram:
Minder dan Instagram: Geen diepte-effecten voor foto’s, iets trager, beperkte deelmogelijkheden, matige kwaliteit kleurenfilters

Downloaden: PicYou (gratis)

Path

Instagram alternatieven PathPath is een intiem sociaal netwerk waarin je belevenissen met maximaal 149 anderen kan delen. In een fraaie interface die de applicatie eigenhandig populair maakte, kan je video’s, je locatie, contactgegevens en ook foto’s met anderen uitwisselen. In dat laatste aspect is de app zelfs bijzonder goed. Net als in Instagram kan je foto’s voorzien van een diepte-effect door een selectie van het beeld te maken dat benadrukt moet worden. Aan de hand van een cirkelvorm of rechthoekige selectie, wordt de achtergrond dan waziger gemaakt. Path heeft zeven gratis kleurenfilters en vijf betaalde, extreme effecten. Dat houdt niet over, maar de filters zelf zijn behoorlijk van kwaliteit en kunnen foto’s echt een ander aanzien geven, zonder dat ze meteen nep lijken. Daarnaast hoef je foto’s niet uit te knippen in Path. Sterker nog: het kan niet eens. Delen kan op Facebook, Twitter, Tumblr en Foursquare, maar alleen voordat je publiceert.
Beter dan Instagram: Prachtig vormgegeven applicatie, foto’s niet verplicht vierkant maken
Minder dan Instagram: Minder kleurenfilters, niet achteraf delen

Downloaden: Path (gratis)

Hipstamatic

Instagram alternatieven Hipstamatic iPhoneEr is een kans dat Instagram totaal niet had bestaan als Hipstamatic er niet geweest was. Het was de eerste iPhone-app waarmee je foto’s voorzag van kleurenfilters en effecten, maar dan wel op een manier die de applicatie nog steeds onderscheidt van alle concurrenten. In Hipstamatic weet je namelijk nog niet hoe je foto er van tevoren uit gaat zien. Nog voordat je de foto schiet, kies je een lens en een effectenrolletje, die beide van grote invloed zijn op hoe het resultaat eruit ziet. Dat resultaat zie je pas achteraf. Bevalt het niet? Nieuwe foto maken maar. De kleurenfilters, veroorzaakt door een combinatie van de lens en de rol, zijn erg sterk in Hipstamatic. Met name door een hoog contrast komen foto’s in Hipstamatic soms écht ouderwets over. Een app waarin je foto’s intern deelt met vrienden, is het echter niet. Wel zijn er uitgebreide deelmogelijkheden naar andere sociale netwerken. Je kan een foto in één keer tegelijk uploaden naar Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr en jawel: Instagram.
Beter dan Instagram: Minstens zulke goede effecten als Instagram, foto’s hebben echt nostalgisch gevoel, veel deelmogelijkheden
Minder dan Instagram: Geen ingebouwd sociaal netwerk, kleurenfilters niet achteraf maar vooraf toepassen

Downloaden: Hipstamatic (€1,59)

Camera Awesome

Instagram alternatieven Camera Awesome iPhoneNet als Hipstamatic, heeft de vrij recent verschenen applicatie Camera Awesome geen ingebouwd sociaal netwerk aan boord waarin je kan reageren op elkaars foto’s. Wel is het een van meest indrukwekkende iPhone-applicaties als het aankomt op kleurenfilters loslaten op je reeds geschoten foto’s. Camera Awesome geeft er van zichzelf al 36 weg en je kan er honderden bijkopen voor maximaal 7,99 euro. Vermoedelijk kom je met de gratis filters al een heel eind. Ze zijn van hoge kwaliteit en maken foto’s vaak net even intenser. Daarnaast kan je foto’s bijsnijden en optimaliseren met één druk en heb je verschillende hulpmiddelen bij het nemen van een foto. Zo kan je onder andere een horizonmeter en een grid activeren terwijl je een foto neemt. Na de bewerking behoud je met de app de originele kwaliteit van een foto, iets wat geen enkele andere applicatie in dit overzicht doet. Last but not least zijn de deelmogelijkheden talrijk. Delen kan op SmugMug, Facebook, Twitter, Flickr, Picasa, Photobucket, e-mail en op Instagram.
Beter dan Instagram: Groot aantal kleurenfilters van hoge kwaliteit, foto’s niet verplicht uitsnijden, hulpmiddelen tijdens foto maken
Minder dan Instagram: Geen ingebouwd sociaal netwerk, geen diepte-effecten voor foto’s

Downloaden: Camera Awesome (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.