Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Apple haalt Canadese honkbalcoach in huis voor App Store-functie

Apple heeft voormalig sportcoach Jay Sartori in dienst genomen. De voormalig honkbalcoach gaat de Sport-sectie van de App Store aansturen.

jay-sartoriApple heeft Jay Sartori in dienst genomen, voormalig assistent-manager van de Canadese honkbalclub Toronto Blue Jays. Sartori krijgt een speciale taak: hij gaat zich bezighouden met de Sport-sectie (en mogelijk ook de Amusement-sectie) van de App Store. Sartori is een kei in statistieken, maar heeft ook ervaring met software ontwikkelen. Voorheen werkte de man aan IT-systemen in de financiële wereld en hij maakte statistieksoftware voor Major League Baseball (MLB). Al sinds een aantal dagen circuleerde het nieuws dat Sartori zou opstappen. In een nieuwsbericht van ESPN was eerder al te lezen: “Blue Jays assistant GM Jay Sartori is leaving the team next month for a job with Apple Inc.”


Er was op dat moment nog niet duidelijk welke rol Sartori zou krijgen. De werkervaring van deze assistent-manager kan ook op andere vlakken handig zijn voor Apple. Sartori was bij zijn honkbalclub onder andere verantwoordelijk voor het sluiten van deals met spelers en het onderhandelen over salarissen. Bij Apple kan hij soortgelijke taken oppakken, door met ontwikkelaars van sportgames te handelen om hun games voor iOS te ontwikkelen. Dat zoiets gebeurt is nooit bewezen, maar situaties waarbij Apple een spelontwikkelaar – al dan niet tegen betaling – beïnvloedt om voorlopig alleen voor iOS te ontwikkelen zijn niet ondenkbaar. Dat bleek vorige maand nog eens, toen een EA-manager beweerde dat Apple een “truckload of money” had betaald om te zorgen dat Plants vs Zombies 2 voorlopig alleen op iOS zou verschijnen. Bij grote sportgames zoals FIFA 14 en Madden NFL spelen soortgelijke belangen.

De grote vraag is of Jay Sartori wel bij Apple zal passen. Apple haalde eerder verrassende keuzes in huis, zoals de Brit John Browett, voormalig CEO van Dixons. Die bleek zich niet goed bij Apple thuis te voelen. Een andere opmerkelijke inhuur van de afgelopen tijd is Paul Deneve, voormalig topman van modehuis Yves Saint Laurent. Daarnaast heeft Apple enkele mensen bij Nike weggekaapt. Sartori krijgt een functie op executive-niveau, maar het is tot nu toe onduidelijk hoe zijn takenpakket er exact uit gaan zien.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.