Verisure cijferpad

Review: Verisure beveiligingssysteem met iPhone- en Apple Watch-app

Verisure is een beveiligingssysteem met apps voor iPhone en Apple Watch, die op een wat traditionelere manier is ingestoken, dan we gewend zijn. Met installatie door een monteur en een meldkamer die bij alarm kijkt wat er aan de hand is. iCulture testte Verisure een aantal weken.

Verisure heeft een beveiligingssysteem, die je via een iPhone-app kunt bedienen. Bij dit systeem krijg je persoonlijk advies hoe je jouw woonhuis of kantoor het best kunt beveiligen, waarbij meteen gekeken wordt naar zwakke plekken, waardoor kwaadwillenden zouden kunnen binnensluipen of inbreken. Met aanvullende accessoires kan Verisure ook de temperatuur in de gaten houden, rook detecteren of via slimme stekkers allerlei aangesloten apparaten aan- en uitzetten via een app. Wat dit systeem onderscheidt van andere, is dat het werkt met een meldkamer, die in actie komt zodra het alarm af gaat. Maar het betekent ook dat je meer geld kwijt bent dan bij een doe-het-zelfsysteem en dat je wat minder mogelijkheden hebt om zelf te gaan knutselen. Wij probeerden het Verisure-beveiligingssysteem een aantal weken uit.


Verisure cijferpad

Verisure: meerdere componenten

Het Verisure-beveiligingssysteem is er in meerdere varianten, afgestemd op jouw situatie. Het systeem koop je dan ook niet als doosje in de bouwmarkt, maar je moet een afspraak maken zodat een beveiligingsexpert kan zien waar de zwakke plekken zitten en welke sensoren je zoal nodig hebt. De meest eenvoudige oplossing voor particulieren zou kunnen bestaan uit een camera, sirene, bedieningspaneel, magneetcontact en drie sleutelhangers. Al deze apparaten zijn verbonden met de VBox, het ‘brein’ van het systeem dat communiceert met de meldkamer van Verisure en waarop je 63 componenten kunt aansluiten. In de uitgebreidere pakketten zitten ook rookmelders, extra camera’s, extra magneetcontacten en SmartPlugs, waarmee je via het stopcontact allerlei apparaten kunt in- en uitschakelen. Om een indicatie te geven van de prijs: voor de hardware en de installatie betaal je tussen de €500 en €1000 en voor het abonnement op de meldkamer moet je rekenen op zo’n 25 tot 30 euro per maand.

Verisure-camera

Welke opstelling je ook kiest, de accessoires en sensoren maken allemaal verbinding met de VBox, die met een simkaart in verbinding staat met internet. Daar is over nagedacht, want veel systemen voor huisautomatisering zijn aangesloten op het draadloze netwerk. Als een inbreker bij binnenkomst meteen de router eruit trekt, valt daarbij ook meteen de verbinding weg. Bij de VBox van Verisure is dat niet het geval. Zelfs als je de stekker eruit trekt, kan het systeem nog 12 uur verder op de noodaccu.

In de iPhone-app zie je wanneer de deur open en dicht is gegaan en of de sensoren beweging of geluid hebben gemeten. Je kunt het systeem ook gedeeltelijk inschakelen, bijvoorbeeld wanneer je op de bovenverdieping slaapt en de woonkamer wilt beveiligen tijdens het slapen. Omdat de app op afstand werkt, kun je bijvoorbeeld op je werk het beveiligingssysteem thuis aan- en uitzetten. Sommige accessoires leveren extra informatie, die vervolgens in de app wordt getoond. Met behulp van de rookmelders zie je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis.

Verisure is een beveiligingssysteem, geen knutselsysteem

Omdat Verisure van oorsprong als beveiligingssysteem is ontwikkeld, ligt het accent wat anders dan we bij andere systemen van huisautomatisering gewend zijn. Dit is een systeem voor mensen die niet zelf van plan zijn om draden te trekken. Je bespreekt vooraf wat je wilt hebben en een installateur komt het vervolgens bij jou thuis aanleggen. Je bent daarbij niet helemaal vrij om het systeem helemaal naar eigen inzicht in te richten. Verisure heeft een aantal standaardpakketten, waarvan er één zal worden geadviseerd.

Gesloten systeem

Verisure is een gesloten systeem en ook dat is bewust gedaan, om controle te houden op de beveiliging van het systeem. Hoewel Verisure open staat voor partnerships, kun je er niet zomaar allerlei andere apparaten aan koppelen. Je kunt dus ook niet je Philips Hue-lampen of je IFTTT-recepten erop loslaten. De enige uitbreiding die Verisure toestaat, is dat je apparaten met stekker kunt aansluiten op de SmartPlug, die je via de iPhone-app aan en uit kunt zetten. Voor de iCulture-redacteuren was dat wel even wennen: we zijn gewend om allerlei dingen te proberen, aan te sluiten en te tweaken, maar dat kan bij dit systeem helemaal niet. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als het alarmsysteem automatisch uit gaat, zodra één van de redacteuren binnen een straal van 100 meter van kantoor is. Technisch is dat al mogelijk met allerlei bestaande huisautomatiseringssystemen, door geofencing te gebruiken. Maar bij Verisure kan dat niet: je moet het alarm handmatig aan- en uitzetten via het bedieningspaneel bij de voordeur of via de app. Uitvoeren van automatische acties of koppeling met bestaande accessoires is dan ook niet mogelijk. Je moet Verisure beschouwen als een op zichzelf staand beveiligingssysteem, dat een specifiek probleem voor je oplost en nog wat extra informatie biedt.

Dat er niet makkelijk uitbreidingen mogelijk zijn, heeft ermee te maken dat Verisure 100% beveiliging wil garanderen. Als mensen naar eigen inzicht producten aansluiten (anders dan via de startplug) zouden ze de grip op het systeem en op de beveiliging verliezen.

Verisure versus Nest Cam: totaal verschillend

Verisure is dan ook niet te vergelijken met de Nest Cam en Nest Protect, die we gelijktijdig hebben getest (maar op een andere locatie). Bij de Nest Cam kun je op elk moment meekijken als er beweging wordt gedetecteerd, met beelden in hoge resolutie. De Nest Protect waarschuwt bij brand, maar kan ook een lichtje schijnen als je ‘s avonds even uit bed moet. Voor een eenmalig bedrag koop je een oplossing, waarbij heel erg aan de behoeften van early adopters is gedacht. Bij Verisure koop je een abonnementgebaseerd systeem, waarbij alles al voor je is uitgedacht. Iets meer afgestemd op de consument die een oplossing wil die al door anderen helemaal is uitgedacht en waarbij je zelf niet te veel hoeft na te denken.

Zelf vinden we het meekijken met de camera erg handig, maar bij Verisure kan dat niet: er gaat een gillend alarm af en alleen de meldkamer krijgt toegang tot de beelden van de beveiligingscamera. De medewerkers van de meldkamer zijn getraind om snel een schoonmaker te kunnen onderscheiden van een man met bivakmuts (rondlopende huisdieren kan het systeem zelf herkennen), maar je moet er dus wel rekening mee houden dat een buitenstaander in jouw kamer kan meekijken* op het moment dat het alarm af gaat. Volgens Verisure registreert de beveiligingscamera alleen beelden tijdens alarmsituaties en niet wanneer jij ‘s avonds lekker op de bank zit. Maar omdat je zelf geen toegang hebt tot de beelden kun je dat niet controleren en moet je het bedrijf daarop vertrouwen.

Reactie van Verisure:

Klopt, hoewel deze ‘buitenstaander’ een diplomeerde professional is, die alleen drie zwart-wit-shots te zien krijgt. Hoe het bedrijf met de beelden omgaat valt inderdaad niet te controleren, maar Verisure is wel gebonden aan regelgeving waaraan een alarmsysteem en een hieraan verbonden meldkamer dient te voldoen. Om deze certificering te mogen behouden – het bestaansrecht van Verisure – nemen zij veiligheid en privacy uiteraard zeer strikt en kun je ervan uitgaan dat camerabeelden nergens anders voor worden gebuikt dan status-check van een alarm.

Verisure rookmelder

Voorbeeld: een alarmmelding

Dat zelf meekijken soms handig kan zijn, bleek toen we afgelopen weekend in Brussel waren voor de Apple Store en we een melding van ‘Sabotage alarm’ kregen. Omdat het systeem op dat moment niet ingeschakeld stond, kon de beveiligingsmedewerker ook niet checken wat er aan de hand was*. Waarschijnlijk ging het om de schoonmaker, die iets te hardhandig de beveiligingscamera aan het afstoffen was, maar in zo’n geval hadden we liever toch even zelf willen meekijken. Nu moesten we op basis van weinig informatie beslissen wat te doen: de politie sturen of ‘het zal wel een schoonmaker zijn’. Alleen kan dat niet: zodra je het systeem inschakelt gaat er een loeiende sirene af (niet leuk voor de schoonmaker) en je kunt vervolgens die beelden niet zelf raadplegen. Overigens is het ook onze schuld dat we het systeem niet hadden ingeschakeld, waardoor de meldkamer niet kon meekijken. Maar in een bedrijfsverzamelgebouw, waar schoonmakers op wisselende momenten buiten kantoortijden aan de slag zijn, is het ook niet handig om ze allemaal te voorzien van een alarmcode of sleutelhanger. In onze situatie is een ‘stil’ systeem, waarbij niet meteen alle alarmbellen afgaan en waarbij je zelf even kunt meekijken, toch idealer. Onze situatie is alleen niet typisch voor de doorsnee consument die zijn huis wil beschermen, waarvoor dit systeem eigenlijk bedoeld is. Als je al een schoonmaker thuis hebt, dan is het steeds dezelfde persoon, die steeds op hetzelfde moment komt. Ben je bovendien iemand die je denkt: “Ik betaal ervoor, dus laat de meldkamer alles maar oplossen”, dan kan Verisure een perfect systeem zijn. Je hebt er totaal geen omkijken naar.

*Reactie van Verisure op het afgaan van het sabotage-alarm:

Bij een uitgeschakeld systeem is ‘sabotage’ van het alarm alleen mogelijk wanneer een component moedwillig van het bevestigingsplaatje wordt afgehaald. Het is niet onmogelijk dat de schoonmaker dit bij jullie heeft veroorzaakt door een los staande component van tafel te stoten bijvoorbeeld, maar in een ‘normaal’ geval (anders dan bij reviewinstallatie) worden alle componenten stevig aan de muur bevestigd en is dit scenario uitgesloten.

Verisure sensoren

Je zult dus voor jezelf moeten nagaan of je een kant-en-klaar systeem zoals Verisure wilt hebben, of liever kiest voor een systeem dat je met losse componenten zelf samenstelt (zoals een Nest Cam of een HomeWizard-oplossing met deursensor of bewegingssensor, in combinatie met een IP-camera).

Verisure sirene

Installeren en instellen

Omdat Verisure door een installateur wordt aangelegd, hoef je er zelf eigenlijk niet veel voor te doen. Wij kregen bovendien een systeem dat niet aan de wand werd vastgeschroefd, maar makkelijk naar een andere locatie meegenomen kan worden. Het is dan een kwestie van sensoren neerzetten, een account aanmaken en de gegevens doorsturen naar het achterliggende systeem. De installateur noteerde voor elke medewerker de naam, cijfercode (om het systeem aan en uit te schakelen), mobiel nummer en dergelijke, om bij onraad contact op te kunnen nemen. Om te voorkomen dat een willekeurige persoon opdrachten aan de meldkamer kan geven, werkt het systeem met zelfgekozen codewoorden. Zo weet jij zeker dat het iemand van de meldkamer is en weet de meldkamer dat jij eigenaar/bewoner bent (en niet iemand die eerst jouw telefoon heeft gestolen en vervolgens bij jou inbreekt). In een alarmsituatie zegt de medewerker: “Als ik ‘spekpannenkoek’ zeg, wat zegt u dan?” Zeg jij het afgesproken codewoord (‘Efteling’) dan weten beide partijen dat ze de juiste persoon aan de lijn hebben. De twee codewoorden hoeven niets met elkaar te maken te hebben, maar je moet jouw codewoord wel meteen paraat hebben, ook als je met een slaperig hoofd wordt gebeld door de meldkamer. Uiteraard moet het codewoord niet makkelijk te raden zijn. ‘Apple’ en ‘iPhone’ zijn geen handige codewoorden als je iCulture wilt beveiligen.

Verisure deurmagneet

Conclusie Verisure

Verisure is een systeem waarover is nagedacht, maar het moet wel bij je passen. Een Nest-camera koop je impulsief, een Verisure-systeem niet. Dit is een beveiligingssysteem waarbij de componenten goed met elkaar samenwerken, maar waarbij je zelf weinig uitbreidingen kan doen. De SmartPlugs zijn de enige mogelijkheid om extra apparaten aan te sluiten, maar persoonlijk zou ik daarvoor dan een aparte oplossing gebruiken, bijvoorbeeld van KlikAanKlikUit, PlugWise, slimme stekkers van Essent/Eneco of Hue-lampen (als het om het in- en uitschakelen van lampen gaat). Op die manier kun je je beveiligingssysteem helemaal apart houden van allerlei huisautomatiseringsprojectjes om lampen, verwarming en broodrooster op afstand te bedienen.

Verisure was op zich handig in gebruik: ik kon gemakkelijk via de app kijken hoe het klimaat op kantoor is en kon ook zien welke persoon op welk tijdstip het alarm had in- en uitgeschakeld. Voor bedrijven kan het nog een heel gedoe zijn, om te zorgen dat de laatst vertrekkende persoon het alarm inschakelt. Uitschakelen doet iedereen zonder dat je erop hoeft aan te dringen of mensen eraan hoeft te herinneren, want zodra het alarm begint te gillen, weet je wat je moet doen. Je kunt het alarm vanuit de app deactiveren, maar ook met één van de sleutelhangers of het bedieningspaneel. Hierdoor is het beveiligingssysteem van Verisure ook zonder telefoon prima te bedienen, al is het dan wel een vrij traditioneel systeem.

Verisure brandalarm

Zoals al eerder gezegd is het Verisure-systeem voor onze situatie misschien niet helemaal de beste oplossing, vanwege wisselende bezoekers zoals schoonmakers en stagiairs, maar het heeft ons wel bewuster gemaakt van de beveiliging en het bedienen werkte gewoon goed, ook via de Apple Watch-app. In gezinnen komt het systeem iets beter tot z’n recht: je kunt dan precies zien wanneer de kinderen thuis zijn, op afstand het alarm inschakelen (als de kinderen dat zijn vergeten) of bij plotselinge veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid actie ondernemen.