bluelounge_sanctuary4_laadstation_wit_015

Review: Bluelounge Sanctuary, een oplaadstation voor al je iDevices

Review van de Bluetooth Sanctuary 4, een oplaadstation voor iPhone en iPad. Dit oplaadstation ziet er niet te nerdy uit en is op verschillende plekken in huis te gebruiken.

bluelounge_sanctuary4_laadstation_wit-231Terwijl er van hoesjes, oplaadkabels en oordopjes wel duizenden varianten verkrijgbaar zijn, is er ook een productcategorie waarbij je goed moet zoeken. Onze review van de Messless Charger is alweer een paar jaar geleden en kijk je in een willekeurige winkel met Apple-accessoires, dan grijp je in de meeste gevallen mis of moet je genoegen nemen met smakeloos design. De Bluelounge Sanctuary is wat dat betreft een uitzondering: dit apparaat is qua design mooi genoeg voor je Apple-producten en is bovendien makkelijk aan te passen als je op andere smartphones en tablets overstapt.


Toen de Sanctuary in 2008 voor het eerst op de markt kwam, was het niet meer dan een plastic bak met maar liefst 11 usb-aansluitingen. De kabeltjes kon je verbergen achter een rubberen plaat. Anno 2014 is de vierde editie van de Sanctuary verkrijgbaar en in grote lijnen is veel hetzelfde gebleven. Nog steeds is het in feite een vierkante witte bak met een rubberen plaat. Maar de prijs is flink omlaag gegaan en er wordt tegenwoordig rekening gehouden met tablets zoals de iPad. De huidige uitvoering heeft een beugel waar de iPad tegenaan kan leunen.

bluelounge_sanctuary4_laadstation_wit_015

Toepassingen van de Sanctuary

De Sanctuary is op allerlei plekken te plaatsen: op je nachtkastje, op een tafeltje in de hal of op je bureau. Alle kabels kun je netjes wegwerken en als je een accessoire met een afwijkende adapter wilt opladen (zoals een Pebble of Fitbit), dan kan dat ook. De Sanctuary is een alternatief voor de Griffin Powerdock (€100) waar we ook wel eens over hebben geschreven, die een tientje duurder is en alle apparaten die je wilt opladen rechtop op een rijtje zet. De Sanctuary ziet er wat knuffelbaarder uit, vooral als je een partner hebt die niet zo van technologie houdt en de styling van de woonkamer véél belangrijk vindt. Bij de Sanctuary zijn de kabels beter weggewerkt achter de rubberen plaat, terwijl ze bij de Griffin PowerDock gewoon aan de zijkant van het oplaadstation bungelen.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Uiterlijk Sanctuary

De Sanctuary bestaat uit twee onderdelen: een hoogglans plastic bak in de kleuren zwart of wit en een zwarte plaat met rubberachtige structuur die je daar bovenop plaatst. De beugel waar de iPad tegenaan moet leunen, dient tegelijk als stevige trekstang, om de zwarte plaat uit de bak te trekken. Binnenin vind je een blok met daarin vier usb-poorten, waar je je zelf meegebrachte kabeltjes op kunt aansluiten. Die krijg je er niet bijgeleverd en daarmee wijkt deze Sanctuary 4 af van de eerdere editie, die 11 verschillende kabeltjes met net zoveel verschillende aansluitingen bevatte. Het materiaal van de afdekplaat is minder stofgevoelig geworden. De beugel geeft je de mogelijkheid om de iPad rechtop of op z’n kant te zetten, zodat je ondertussen een diashow of video kunt laten afspelen. De ruimte bovenop is geschikt voor de iPad en iPad mini. Daarnaast is er ruimte voor twee smartphones en nog een kleiner accessoire, zoals een Bluetooth headset of fitnesstracker.

bluelounge_sanctuary4_laadstation_wit_038

Vier smartphones, twee tablets

Je kunt niet alle apparaten tegelijk aansluiten. Om te voorkomen dat je de usb-poorten opblaast, raadt Bluelounge aan om maximaal 4 smartphones of 2 tablets tegelijk op te laden. Eén tablet in combinatie met twee smartphones kan ook. Dit heeft te maken met het vermogen dat de poorten leveren: 20 Watt in totaal. Eén van de usb-poorten levert een stroomsterkte van 2,1 Ampere, de andere blijven hangen op 1,0 Ampere. Verwacht dus geen snellader, maar het is een stuk beter dan de 0,5 Ampere die de eerdere Sanctuary leverde en waarmee je nauwelijks in staat was om een iPad op te laden. Maar dat is Bluelounge nauwelijks kwalijk te nemen, want de iPad bestond toen nog niet.

bluelounge sanctuary zijkant

Kabels wegwerken in de Sanctuary

Helemaal draadloos is de Sanctuary natuurlijk niet. Je zult nog een kabel moeten aanleggen van de box naar het stopcontact. De kabeltjes binnenin kun je grotendeels wegwerken, waarbij alleen de connector tevoorschijn komt. Wat ik graag had gezien, is dat er aan de binnenkant een wikkelmechanisme of spoel was, zodat je het teveel aan kabel makkelijk kan oprollen. Nu moet je de kabels met een proppende beweging in de doos duwen en daarna snel de zwarte plaat er bovenop duwen. Ben je van plan om extra laadkabeltjes, speciaal voor de Sanctuary, aan te schaffen dan is het aan te raden om ze zo kort mogelijk te houden of te kiezen voor kabels met oprolmechanisme.

bluelounge sanctuary oplaadstation

Conclusie

De Bluelounge Sanctuary is een oplaadstation dat meer op de gewone gebruiker is gericht dan de Griffin PowerDock, het belangrijkste alternatief. Terwijl de PowerDock er toch wel nerdy uitziet en vooral de gadgetfreaks zal aanspreken, is de Sanctuary wat vriendelijker voor gewone gebruikers. Dus heeft je partner enorm veel moeite in de styling van het huis gestoken en wil hij/zij niet al die technische spullen in het zich hebben, dan is de Sanctuary een mooie oplossing. Je ziet nauwelijks nog kabels, zeker als je kiest voor zwarte. Je kunt de bak bovendien gebruiken voor het wegleggen van sleutels en andere spullen die je snel wilt meepakken als je de deur uit moet. De doos voelt robuust aan en zal vele jaren meegaan, omdat je niet vastzit aan bepaalde aansluitingen en kabeltjes. Dat mag ook wel voor die prijs.

Pluspunten

  • Ziet er goed uit in je interieur
  • Ook vriendelijk voor niet-nerds
  • Geschikt voor elk type smartphone, tablet of gadget dat je via usb oplaadt

Minpunten

  • Alleen micro-usb meegeleverd
  • Leuk om cadeau te krijgen, maar geen must-have accessoire

Info: Bluelounge Sanctuary

  • Ontwikkelaar: Bluelounge
  • Product: Sanctuary 4
  • Te koop via: SBsupply en diverse andere winkels
  • Prijs: €90
  • Geteste versie: 4e generatie
  • Cijfer: 8

Lees de 5 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »