Review Mophie Space Pack voor iPhone 5/5s: gemak heeft een prijs

Review van de Mophie Space Pack voor iPhone 5 en 5s, een batterijcase met 16GB, 32GB of 64GB ingebouwd flashgeheugen. Is deze prijzige beschermhoes z'n geld waard?

mophie-spacepack-openingAls je een iPhone hebt, zijn er twee dingen die altijd beter kunnen: batterijduur en opslagruimte. Aan beide valt iets te doen: met de Mophie Space Pack verleng je je batterijduur en je hebt ook nog bijna 32GB extra opslagruimte tot je beschikking. iCulture reviewt de 32GB-versie van de Mophie Space Pack, die ook in een capaciteit van 16GB verkrijgbaar is. Deze week werd bekend dat er ook een 64GB-versie beschikbaar komt, die maar liefst $250 gaat kosten. En dat is ook meteen het grootste minpunt van deze batterijcase-met-geheugen: het is mooi spul, maar je moet flink sparen om je zo’n prijzige case te kunnen veroorloven.

Design en uiterlijk van Mophie Space Pack

Op het eerste gezicht is er nauwelijks verschil te zien tussen de Mophie Space Pack en z’n voorgangers zoals de Mophie Juice Pack Air. Het ziet eruit als de vertrouwde Mophie-batterijcases, maar dan met ingebouwd flashgeheugen. Dat wordt nog versterkt door het feit dat de Space Pack maar 3 millimeter langer is dan de Juice Pack Air en nauwelijks zwaarder. Net als bij de andere batterypacks wordt je iPhone er wel behoorlijk wat dikker en zwaarder van.

De Mophie Space Pack is in drie kleuren verkrijgbaar: zwart, rood en wit, alledrie met een rubberachtige coating. Persoonlijk zou ik voor de zwarte of rode kiezen, omdat je daarbij geen last hebt van eventuele verkleuring in de toekomst. En bovendien ziet de case er in de donkere kleuren iets minder lomp uit.

mophie-spacepack-5

Aan de achterzijde van de case is een uitsnede voor de camera en de flitser aanwezig. Die uitsnede benadrukt ook meteen hoe dik de case eigenlijk is. Via plastic knopjes aan de buitenkant van de case kun je de volumeknoppen en aan/uitknop indrukken. Via een opening aan de onderkant kun je de headsetpoort bereiken. Mophie levert een verlengstukje mee, zodat je bij oordopjes met een wat dikkere aansluiting niet tegen problemen aanloopt. Dat verlengstukje had ik niet nodig, want de plug van Apple’s EarPods paste makkelijk door de opening in de case.

mophie-spacepack-6

De case bestaat in feite uit twee onderdelen. Je steekt de iPhone in het bovenste deel van de case en schuift er daarna het onderstukje op. Opladen doe je via de micro-usb-aansluiting aan de onderkant van de case. Op de achterkant vind je vier ledlampjes die de batterijstatus aangeven. Een mooi uitgevoerde zilverkleurige knop checkt de batterijstatus. Wil je niet laden, dan kun je met een schakelaar de laadfunctie uitzetten. De Space Pack zit nauwsluitend om de iPhone; je hoeft niet bang te zijn dat de iPhone eruit valt. Ook kun je tegenwoordig de iPhone een stuk makkelijker uit de case halen dan bij eerdere Mophie-batterijcases. Bij mijn eerste Mophie-case moest ik nog behoorlijk kracht zetten om de iPhone er weer uit te krijgen.

Mophie-Space-Pack-ledlampjes

Batterij in de Mophie Space Pack

mophie-spacepack-3De case bevat een 1700 mAh-batterij, vergelijkbaar met de eerdere Juice Pack Air. Als je kijkt naar reservebatterijen die je normaal gesproken in de winkel kunt kopen, dan is de capaciteit wat aan de lage kant: in iCulture Deals hebben we regelmatig reservebatterijen die een capaciteit van meer dan 10.000 mAh hebben. Maar dat zijn dan ook wel batterijen van het formaat ‘baksteen’, terwijl de Mophie nauw rondom je iPhone sluit. Het levert je 8 uur extra bellen, 10 uur video kijken of 40 uur audio luisteren op, dus een verdubbeling van de normale gebruiksduur. Je verdubbelt er niet de gebruiksduur van je iPhone mee, maar je kunt wel een compleet lege iPhone-batterij weer opladen tot zo’n 80%.

Het mooie is dat je de iPhone gewoon in de case kunt laten zitten tijdens het opladen en synchroniseren. Heb je even geen Lightning-kabel bij de hand, dan steek je de iPhone in de Mophie-case en laad je in één moeite zowel de iPhone als de batterijcase op. Ook kun je met een micro-usb-kabel je iPhone met een computer synchroniseren.

Opslag: handig voor erbij

mophie-spacepack-4Het grote verschil tussen de Mophie Juice Pack Air en de Mophie Space Pack is het ingebouwde flashgeheugen. De case die ik testte had 32GB geheugen, waarvan bijna de volledige hoeveelheid beschikbaar is. Je moet de Mophie Space-app installeren om gebruik te kunnen maken van de extra opslag.

Gelukkig gaat het vullen van de case heel eenvoudig: je sluit de case met een micro-usb-kabel op de computer aan, waarna deze als een flashdrive in de Finder/Explorer verschijnt. Sleep wat foto’s, muziek, video’s en documenten er naartoe en de Space Pack zet ze automatisch in het juiste mapje. De Space Pack wordt door de computer herkend als een normale FAT32-geformatteerde externe schijf, dus het werkt met Windows, OS X en Linux-distributies.

Daarna steek je de iPhone in de case en start je de Mophie Space-app. Je hebt nu toegang tot alle foto’s, video’s en muziekbestanden die je in het geheugen van de Space Pack hebt bewaard, maar er zijn wel wat beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld niet vanuit de standaard Muziek-app bladeren door de muzieknummers op de Space Pack. De ervaring is vergelijkbaar met de Dropbox-app: je kunt door bestanden in je opslagruimte bladeren en daarna bijvoorbeeld een filmpje starten – die vervolgens keurig afspeelt. Maar echte integratie met de standaardapps op de iPhone is er niet.

Behalve bij de camera, want daar heeft de Space Pack wel een slimme oplossing ovor. Als je foto’s maakt kun je die meteen synchroniseren met het interne geheugen van de Space Pack. Wil je foto’s bewerken, dan zul je ze toch weer moeten kopiëren naar het interne geheugen van de iPhone.

mophie-spacepack-2

De case is met meerdere iPhones te gebruiken, als je maar wel op alle iPhones de benodigde Space-app hebt geïnstalleerd. Je kunt de case ook als een grote geheugenstick gebruiken, door de case met een micro-usb-kabel aan te sluiten op de computer. Maar je hebt dan wel een heel dure geheugenstick: bij Sandisk betaal je voor €18 voor een 32GB geheugenstick, dus flashgeheugen hoeft helemaal niet zoveel geld te kosten. Mophie rekent een toeslag van €80 voor extra opslagruimte: de normale batterijcase kost €99 terwijl deze 32GB Space Pack met vrijwel dezelfde specificaties €179 kost. Dat is teveel. Ik waardeer het design en de productkwaliteit van Mophie, maar het flashgeheugen dat ze hebben gebruikt zal kwalitatief niet veel beter zijn dan dat van topmerk Sandisk.

mophie-spacepack-1

Space-app

De Space-app is aangepast aan de iOS 7-stijl en ziet er intuïtief uit. De app werkte redelijk goed, al kun je nog wel tegen een paar bugs aanlopen. Tik je op een muzieknummer, video of document, dan opent deze redelijk snel. Je kunt documenten openen in een app naar keuze en er is ook ondersteuning voor AirPlay en streamen via Bluetooth. Het mooie is dat alle bestanden automatisch in de juiste map worden gesorteerd, waarna een ingebouwde mediaplayer zorgt voor het afspelen. JPG- en PNG-bestanden vind je terug in de Fotomap, .docx en PDF-bestanden zijn te vinden in Documenten en MP3s en M4As worden opgeslagen in de Muziekmap. Wat muziek betreft kan de Space Pack handig zijn voor mensen die geen iTunes Match hebben, of die liever niet hun dataverbinding buitenshuis gebruiken voor het streamen van muziek. Je sleept een aantal muziekalbums naar de Space Pack en hebt altijd wat leuke muzieknummers achter de hand.

Bestanden mogen maximaal 4GB groot zijn en je kunt er doorheen bladeren zoals een normale filemanager. Bestanden die niet automatisch zijn herkend komen in de map ‘Other files’. Ga je naar de map ‘All Files’, dan blader je door alle aanwezige bestanden.

Als je wilt, kun je meteen je geheugenruimte op de iPhone leeg maken door alle foto’s en video’s uit de camerarol naar de Space Pack te kopiëren. Je moet daarna nog wel handmatig de foto’s van de iPhone of iPad verwijderen, want de Space Pack wist ze niet automatisch na het kopiëren. Het importeren van de 3.000 foto’s en video’s in mijn camerarol duurde een kwartier en brak daarna af. Op dat moment was nog maar de helft van mijn foto’s gesynchroniseerd. De case wordt bij zo’n sync-actie trouwens ook behoorlijk warm aan de onderkant.

Het bekijken van foto’s die op de Space Pack staan, ging zonder problemen, al kan er soms wel wat sprake zijn van een paar seconden vertraging bij het openen van een foto, of het swipen tussen foto’s. Wil je de foto’s later van de Space Pack halen, dan sluit je de case op de computer aan en bladert naar het DCIM-mapje. De Space Pack heeft een eigen cameratool, waarmee je foto’s kunt delen naar Facebook, Twitter, iMessage, Dropbox, Google Drive, e-mail en dergelijke.

Mophie-Space-Pack-screen

Video’s afspelen die je via iTunes hebt gekocht is niet mogelijk, vanwege de gebruikte DRM. Je moet in plaats daarvan iTunes-bestandsdeling gebruiken om de films naar je iPhone te kopiëren en moet ze daarna via de standaard videospeler van de iPhone afspelen. Daar kan Mophie niets aan doen; het zijn gewoon de beperkingen die Apple heeft gesteld. Video’s afspelen vond ik een tegenvaller. De filmpjes die ik zelf met de iPhone-camera had gemaakt pauzeerden voortdurend toen ik ze vanaf de Space Pack wilde afspelen. Ik moest steeds weer op de Play-knop drukken om verder te kijken. Filmpjes in mp4-formaat die ik vanaf m’n computer naar de Space Pack had gekopieerd, speelden trouwens wel zonder haperen af, dus wellicht is de Foto-viewer van de Space Pack gewoon niet goed geoptimaliseerd voor video’s afspelen.

Via een menuknop kun je zien hoeveel opslagruimte van de Space Pack al is gebruikt. Bij mijn 32GB Space Pack was maar liefst 31,9GB beschikbaar voor het opslaan van bestanden – een unicum! Ben je al bekend met de iOS-apps van Dropbox en Google Drive, dan zul je merken dat de Space-app van Mophie eigenlijk op dezelfde manier werkt en ook grofweg dezelfde functies ondersteunt. Het extra geheugen maakt nooit echt deel uit van je iPhone, maar het is wel handig om er wat grote bestanden te dumpen zoals ebooks, presentaties en diashows die je niet voortdurend nodig hebt.

Conclusie

Mophie maakt mooie spullen, die er kwalitatief goed uitzien. Ik heb eerder de Juice Packs gebruikt en ben daar erg tevreden over: als je snel de deur uit moet en met een bijna lege iPhone-batterij zit, is het een uitkomst om even snel de batterijcase mee te pakken. De case maakt je iPhone wel iets dikker, maar zit verder niet in de weg. De Space Pack-versie voegt daar nog iets extra’s aan toe, namelijk externe opslag. Daarmee lost Mophie twee problemen op, waar je als gebruiker vaak mee zit: een lege batterij en te weinig geheugen. Alleen doen ze dat wel voor een premium prijs. Bijkomend nadeel is dat het hoesje alleen geschikt is voor de iPhone 5/5s, dus als je over een paar maanden een iPhone 6 koopt kun je het hoesje weggooien of weggeven. Je kunt de Space Pack nog wel blijven gebruiken als dure usb-stick, weggeven aan vrienden of tweedehands verkopen, maar dat ga je waarschijnlijk toch niet doen. De kans is groot dat ‘ie werkeloos in een la komt te liggen en dan is €179 wel erg veel geld.

mophie-spacepack-7

De Mophie Space Pack is daarom vooral een aanrader voor mensen die nog langere tijd met hun toestel willen doen. Zie je die grotere 4,7-inch iPhones echt niet zitten en ben je van plan om de komende drie jaar nog wel met de iPhone 5 of iPhone 5s rond te lopen, dan is het een prima investering. Er zijn momenteel nog veel mensen die een iPhone 4S gebruiken, dus de iPhone 5/5s zal de komende jaren nog wel gangbaar blijven.

Heb je een iPhone met te weinig opslagcapaciteit gekocht (bijvoorbeeld 16GB), dan kun je met de Mophie Space Pack op een makkelijke manier de opslagcapaciteit uitbreiden. Als geld geen rol speelt, zou ik de Mophie Space Pack zonder nadenken kopen. Dit is het meest nuttige accessoire dat je in huis kunt halen en Mophie is de enige die iets dergelijks aanbiedt. Maar je moet er wel het geld voor over hebben en de toeslag die je voor extra flashgeheugen betaalt is veel te hoog. Als Sandisk nog geen 20 euro rekent voor 32GB flashgeheugen, snap ik niet waarom Mophie er 80 euro voor durft te vragen. Apple zelf maakt het nog veel gekker, door 100 euro extra te vragen voor de sprong van 16GB naar 32GB. Waar je bij Mophie voor betaalt is gemak: je kunt goedkopere reservebatterijen kopen, maar die moet je los meenemen en met een kabeltje verbinden. Ze zitten niet mooi strak rondom de iPhone, zoals de Mophie-cases. En je kunt ook veel goedkopere externe harddisks kopen, maar dat is nogal wat gedoe om mee te nemen.

Pluspunten

 • Ligt prettig in de hand, dankzij rubberachtige coating en afgerond design.
 • Kwalitatief goede constructie en materialen.
 • 3-in-1 oplossing: beschermhoes, extra geheugen en extra batterijduur.

Verbeterpunten

 • Alleen geschikt voor iPhone 5/5s, dus als je een nieuwe iPhone koopt gebruik je de case niet meer.
 • Software valt tegen, teveel beperkingen en haperingen.
 • Prijs van extra flashgeheugen is buiten proportie.

Info: Mophie Space Pack

 • Fabrikant: Mophie
 • Product: Mophie Space Pack
 • Geschikt voor: iPhone 5, iPhone 5s
 • Capaciteit: 16GB, 32GB en 64GB
 • Te koop via: iCulture Shop (ook in wit)
 • Prijs: €179 (32GB)
 • Geteste versie: 32GB zwart voor iPhone 5/5s
 • Cijfer productkwaliteit: 9,5
 • Cijfer softwarekwaliteit: 6
 • Cijfer prijs/kwaliteitverhouding: 7,5

mophie-spacepack-8

Lees de 9 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »