Knoppenbalk van iPhone-apps: wat is het beste design?

·

knoppen iphone appBijna alle iPhone-apps hebben onderin het scherm een (vaak zwarte) balk met diverse knoppen. De indeling van die knoppen is heel verschillend en de icoontjes die erop staan, maken soms goed duidelijke welke functie er wordt bedoeld, al zijn er ook ontwikkelaars die de plank volledig misslaan. Maar hoe moet het precies? De Zweedse designer Petter Silfver heeft zich over de knoppenbalk van iPhone-apps gebogen en geeft zijn mening in een blogposting op Significant Pixels. Petter geeft ook tips over ontwikkelaars die nog twijfelen of ze wel de juiste knoppenbalk hebben gemaakt.

Om de balk overzichtelijk te houden, moet je bijvoorbeeld niet meer dan 5 menuknoppen opnemen. Ook moeten opschrift en icoontje goed bij elkaar passen. En er moet sprake zijn van consistentie. Originaliteit is niet altijd gewenst. Als je een favorietenknop wilt gebruiken, is het bijvoorbeeld slim om een knop met sterretje te kiezen. Petter geeft diverse voorbeelden en legt ook uit hoe het niet moet, met de app Color als afschrikwekkend voorbeeld.

Meer info: Significant Pixels

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door Daniel...

  Toch leuk dat de eigen iPc app volgens het artikel ook niet geweldig is.
  Er zijn veels te veel opties achter meer :)

 2. Icoontjes met tekst is altijd het beste, omdat je de functie daar mee uitlegd. Het beste is om eerst heel goed naar de doelgroep van je app te gaan kijken. Waar zijn die bekend mee? Welke cultuur leven ze in en welke iconen zien ze elke dag?

  5 als een magisch nummer beschouwen is bullshit. Het leesbaar houden dat is belangrijk. Dat heeft niets met een nummer te maken. Als oude mensen (met slecht zicht of minder goede hand oog coordinatie) het scherm gebruiken is het handig om er misschien wel 3 in te zetten ipv 5.

  Het is ook goed om zo veel mogelijk bij het standaard iPhone te blijven. Hoeft niet perse in form maar wel in functionaliteit. Waarom? Juist, omdat de gebruiker bekend is met de iPhone functionaliteiten.

 3. door Julio

  @Ruben Vandenbussche: Er staat niet meer dan 5. Ofwel als je er meer plaatst worden ze te klein en te onoverzichtelijk… Er staat nergens dat je er niet minder zou mogen gebruiken of iets dergelijks.

 4. door Peter

  ReaddleDocs heeft ook al zon afschuwelijke lelijke Dock.
  Ik hou van universeel zodat de knoppenbalk in 1 oogopslag te gebruiken valt!

 5. @Julio: Als ik 8 kleuren op rij heb en de gebruiker weet wat het betekend is de navigatie nog steeds te gebruiken.

 6. door Jeroen

  Ik kon ook niet echt wijs worden uit de knoppen van Color inderdaad. Heb hem daarom ook meteen verwijderd. Die app lijkt te falen op vrijwel elk vlak.

 7. door Eddy

  @Ruben Vandenbussche:
  Spreek je jezelf nou tegen of snap ik je (ook) niet omdat je niet echt goed nederlands kan? :S

  Ontopic…Leuk dat er mensen zijn die zich bezighouden met het design van anderen. Ok, je kan bijna geen andere mening hebben dat de navigatie van die app Color niet echt bepaald top is maar het is wel hun (misschien wel bewuste) keuze.

  Ik ben op zich wel eens van uniformiteit maar aan de andere kant, kan dat ook wel weer saai worden.

  Kort gezegd, ik heb niet echt een (goeie) mening over dit artikel :p

 8. @Eddy: Volgens mij is mijn nederlands redelijk te begrijpen. Ik zal het nog een keer uitleggen:

  Magisch getal van 5 iconen is bullshit. Omdat het er ook minder kunnen zijn (voorbeeld doelgroep: Oudere mensen minder goed zicht). In bericht twee: het kunnen er ook meer zijn (voorbeeld: paint app 8 kleuren in de balk). Dus zoals ik al zei: een magisch getal van 5 iconen is bullshit.

 9. door erwin

  Ik denk dat 5 ook het maximale is. Maar wat je kan in stellen met jailbreak (infinidock) maak je toch de absolute dock naar mijn mening. Dan moet natuurlijk ook weer niet meer dan 10 iconen doen want dan blijf je scrollen in je dock en dat je die dan ook op eigen volgorde kan zetten door ff je vinger er op te houden en schuiven.

 10. door erwin

  In de app bedoel ik dan he

 11. door Martijn

  Waar ik pas een gruwelijke hekel aan heb is als mensen een alternatief gemaakt hebben voor de standaard knoppenbalk neem bijvoorbeeld de apps van Facebook en Hyves, die vind ik vreselijk kwa navigatie… Nu is alles 2x drukken weg, ipv 1x… dan ben ik maar misschien saai maar maak dan toch liever een standaard knoppenbalk.

 12. door Jitse

  @erwin: Infinidock werkt niet ‘in een app’

 13. door Muppel

  @Daniel…: Het viel me juist op dat de iphoneclub app nou precies voldoet aan de (aangehaalde) eisen. Riekt naar iets teveel toeval.

 14. door Pim

  Zullen we het voortaan maar tab bar noemen?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.