Moves: gratis iPhone-app meet lichaamsbeweging zonder dure accessoires

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

moves iphoneAls sportieve iPhone-bezitter heb je keuze uit tientallen armbandjes, horloges en clips waarmee je je hoeveelheid lichaamsbeweging kunt meten. De meeste kosten rond de 100 euro en dat werpt een drempel op. Als het niets is of niet meer gemotiveerd bent, ben je een behoorlijk bedrag kwijt. Moves is een gratis iPhone-app, die mensen wil helpen om hun lichaamsbeweging te meten en daarvan een dagboek bij te houden. Moves maakt een tijdlijn aan, waarop je kunt zien wanneer je aan het wandelen, fietsen of hardlopen bent geweest. Maar Moves ziet ook wanneer je in het openbaar vervoer zit of op je werk stilzit op een bureaustoel. Dat levert een tijdlijn op, waarmee je precies je dagbesteding en de hoeveelheid lichamelijke activiteiten kunt analyseren. Moves koppelt het ook aan locaties, bijvoorbeeld je werkadres.

De app gebruikt speciale technieken om de batterijbelasting zo laag mogelijk te maken. Je zou Moves kunnen zien als een alternatief voor de FitBit, Nike FuelBand en Jawbone Up, met als voordeel dat je niets hoeft te kopen. Ben je na een week al wel weer klaar met je goede voornemens, dan hoef je je niet schuldig te voelen over de aankoop van een duur armbandje.

moves iphone fitnessMoves komt uit het Finse Helsinki en wordt gemaakt door ProtoGeo, dat onder leiding staat van Sampo Karjalainen, een designer die medeoprichter was van Habbo Hotel. Moves zal apps als Nike+ Running of Runkeeper niet meteen vervangen tijdens het sporten en is voor sommige toepassingen (loopband) niet zo heel nauwkeurig, maar dat geldt ook voor de vele polsbandjes die je kunt kopen. Zit je op de fiets, dan denkt zo’n polsbandje dat je niets zit te doen omdat je je armen nauwelijks beweegt. Bij Moves is er een soortgelijk probleem, maar Karjalainen zegt dat zijn bedrijf slimme algoritmes heeft bedacht om toch de activiteiten van elkaar te kunnen onderscheiden. Het idee is dat je de app elke dag op de achtergrond laat draaien, terwijl de iPhone in je broekzak zit. Per week zie je hoeveel stappen je hebt genomen en hoeveel kilometer je met bepaalde sporten hebt afgelegd. Je ziet ook wat je hoogste score was. In de toekomst zou er nog een fotofunctie aan de app toegevoegd kunnen worden. Een kaart met plekken waar je geweest bent, zit er al in.

De eerste gebruikersreviews van Moves zijn hoog: gemiddeld 5 sterren in de Amerikaanse App Store. De Nederlandse gebruikers (nog geen reviews) zullen de app hopelijk na dit artikel eens gaan proberen.

Downloaden: Moves (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.