Camu iPhone app

Camera-app Camu doet van alles een beetje

Fotofilters voor en na de foto of video, tekst plaatsen en een selfie-stand. Camu lijkt een veelzijdige foto-app, maar is geen aanrader.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Camu iPhone appJe kan camera-apps op de iPhone en iPad in twee subcategorieën opsplitsen. Eerst kwamen de apps die zoveel mogelijk wilde doen. Camera+ en Camera Awesome moesten je vooral laten vergeten dat je ‘maar’ met een iPhone fotografeert, in plaats van een uitgedachte spiegelreflex met heel veel functies. Daarna werd de App Store veroverd door de tweede categorie: één ding simpel en goed doen. Camu is een moderne tussenvariant die een eenvoudige bediening met veel functies combineert.


De fotofilterfanatiekeling kan meteen uit de voeten met Camu. De applicatie laat je voor en na het schieten van een foto of video horizontaal vegen om uit filters te kiezen en met een verticale veeg bepaal je de sterkte. De filters zijn over het algemeen wat geel, maar door met de sterkte te puzzelen, kan je alsnog verschillende sferen neerzetten.

Ook als je graag een selfie maakt, bedient Camu je op je wenken. De timerfunctie verzoekt je om eerst te bewegen zodra je op de sluiter hebt gedrukt, wat bij een selfie niet al te moeilijk moet zijn. Zodra de app registreert dat je stilstaat, wordt de foto genomen. Geinig is ook de optie om een foto bestaande uit meerdere foto’s te schieten.

Lees ook: Beste foto apps voor iPhone en iPad

Camu foto maken met filtersterkte Camu foto opties kiezen

Nadruk op eenvoud

Een optie die in het oog springt zodra de foto is genomen, is de mogelijkheid tot het kantelen van de foto. Je kan je locatie al dan niet weergeven op de platen en er is een ietwat beperkte mogelijkheid om tekst toe te voegen: daarbij heb je keuze uit vier lettertypes en vier achtergronden. Je wisselt tussen zwarte en witte tekst: al te bont wordt het niet. Wel kan je lange quotes in beeld deponeren, die eigenlijk niet tot hun recht komen juist door de strakke lettertypes. Je kan tekst verkleinen, maar een draaifunctie ontbreekt. Ook kan je caps lock niet uitschakelen.

Camu fotoalbum iPhone Camu delen naar andere apps iPhone

Op dat soort kleinigheidjes bezuinigt Camu eigenaardig, vermoedelijk om de app eenvoudig te houden. Maar tegelijk is er wel een sociaal aspect aanwezig: door je telefoonnummer op te geven, meld je je aan voor de mogelijkheid om andere gebruikers (al dan niet je Facebookvrienden) te bestoken met privéfoto’s. Is dit echt de app die je daarvoor gaat gebruiken? We hadden liever meer nadruk op fotobewerking gezien. Wel aardig is dat je je volledige fotoalbums op de iPhone kan doorspitten in Camu. Niet alleen de foto’s die je met de app hebt gemaakt.


Lees ook: Vijf geweldige iPhone-apps met fotofilters

Net niet lekker

Het probleem van Camu is dat heel veel functies net niet lekker werken. Als je een liggende foto maakt, kantelt de bediening na het maken van de foto niet mee… en de foto zelf ook niet. Je dient dan te bewerken terwijl je verkeerd tegen de foto aan kijkt, of je slaat hem eerst op en bewerkt hem dan. Dan ligt ie ineens, maar gelukkig, wel goed.

Camu tekst op foto zetten Camu filter kiezen

Andere aspecten van de bediening laten ook te wensen over. Herhaaldelijk schuif ik per ongeluk de filtersterkte als ik de scherpstelling wil verplaatsen. De scherpstelling kan bovendien niet zo groot worden getrokken als in Instagram. Waarom die beperking? Tekst plaatsen gaat ook niet vlekkeloos. Dikwijls verandert de uitlijning van de tekst als je een ander lettertype of een andere achtergrond kiest. Een dubbele tik selecteert de tekst niet, maar verandert de kleur – wat ook kan met een knopje daaronder. Bij elkaar opgeteld zijn er net iets teveel onhandigheden om Camu op dit moment aan te raden.

Pluspunten

  • Eenvoudig in gebruik
  • Fotofilters voor en na foto schieten
  • Volledig gratis

Minpunten

  • Teveel onhandigheden
  • Weinig tekstopties
  • Privéfoto's sturen voegt niks toe

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.