Wikipedia-oprichter vindt App Store bedreiging voor openheid op internet

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vindt dat softwarewinkels zoals de App Store een bedreiging zijn voor de openheid op internet.

jimmy walesWikipedia-oprichter Jimmy Wales sprak op de universiteit van Bristol vanwege de tiende verjaardag van “zijn” online encyclopedie. Hij uitte daarbij zijn bezorgdheid over huidige ontwikkelingen rond internet. Apple bleek daarbij een van de boosdoeners: Apple heeft teveel controle over mobiele applicaties en het bedrijf is een bedreiging voor de openheid op internet, meent Wales. Zijn grootste zorg is de geslotenheid van softwarewinkels, waarvan Apple er nu twee heeft: de Mac App Store en de al langer bestaande iTunes App Store voor iOS.


Tijdens het evenement zei Wales onder andere:

“Mensen praten over netneutraliteit als probleem, maar waar het werkelijk om gaat is nadenken of apps een bedreiging zijn voor de openheid van het systeem”

Het ontwikkelen van apps maakt een enorme groei door:

“Er gebeuren verbazingwekkende dingen. Maar de zorg is dat je om gratis software te kunnen maken en distribueren, je de toestemming van Apple nodig hebt.”

Op dezelfde conferentie was een toespraak van Paul Harwood te horen, die zich ook druk maakte over app stores: “apps kopen is alsof je veel geld uitgeeft aan een nieuwe auto, waarbij de fabrikant bepaalt wie je wel en niet als passagier mag meenemen.”

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 72 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.