wemo-maker-front

WeMo Maker: zelf knutselen met smart home-toepassingen

De WeMo Maker is een apparaat waarmee je allerlei dingen in huis kunt automatiseren, bijvoorbeeld de garagedeur of het kattenluikje.

wemo-maker-frontBelkin heeft onder de naam WeMo een serie producten uitgebracht waarmee je allerlei dingen in huis kunt automatiseren. In Nederland zijn vooral de slimme schakelaars te vinden, maar ze hebben ook bewegingssensoren en lampen uitgebracht onder de naam WeMo. Ja, zelfs een slowcooker en een koffiemachine. Wil je de mogelijkheden wat verder uitbreiden door zelf te gaan experimenteren met dingen die je kunt automatiseren, dan biedt Belkin nu ook de WeMo Maker aan.

WeMo Maker is een 80 dollar kostend kastje, ongeveer ter grootte van een Apple TV. Er zit een antenne op, die iets langer is dan het kastje zelf. Aan de voorkant zie je één grote knop, zoals bij wel meer hubs voor slimme huistoepassingen ziet. De knoppen die je niet regelmatig nodig hebt (bijvoorbeeld voor het resetten) zitten aan de achterkant. De pret begint pas als je iets aansluit op de WeMo Maker.

wemo-maker-zijkantDe WeMo Maker is te gebruiken als een controller, een sensor of een hulpmiddel om allerlei elektronica te regelen. Je kunt bijna elk apparaat aansluiten met een DC-schakelaar (24 Volt en 1 Ampere of maximaal 24 Watt). Ook kun je digitale sensoren (5 Volt) aansluiten. Dat klinkt nogal wat cryptisch, dus om een paar voorbeelden te geven: je kunt de sprinkler, het kattenluik, de satellietschotel, rolgordijnen of een robotje op afstand bedienen dankzij de WeMo Maker. De bediening vindt plaats vanaf je iPhone of iPad – en zelfs vanaf een Kindle-ebooklezer! Met IFTTT stel re regels in. De mogelijkheden zijn belachelijk groot, maar je moet het wel even bedenken.

wemo-maker-achterkantJe kunt bijvoorbeeld zorgen dat het kattenluikje open gaat zodra de zon op komt. Of dat de verwarming aangaat op het moment dat je op je werk uitlogt op de computer. Op de achterkant vind je aansluitingen: twee connectors voor normale apparaten met de aanduiging ‘Relay’ en drie voor sensors. Op de Relay-aansluitingen kun je alles doen waar een schakelaar voor nodig is, zoals het openen van je garagedeur. Op de sensor-aansluitingen kun je bijvoorbeeld een sensor koppelen waarmee je kunt controleren of de garagedeur open staat. Met foto’s en zinvolle namen in de app geef je aan waar elke schakelaar voor bedoeld is.

De WeMo Maker is geen kant-en-klaar pakket. Je moet in veel gevallen zelf nog zorgen voor de kabels waarmee je je apparaten of sensoren aansluit. De Maker zelf hang je op een plek waar de actie moet plaatsvinden, bijvoorbeeld in de garage. Je moet nog wel zorgen voor een stopcontact, want de WeMo Maker werkt alleen op plekken waar stroom is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2014, 14:15
Categorie Accessoires
Onderwerpen belkin, smart home

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.