AirPort Express

Opinie: Waarom Apple nooit had moeten stoppen met AirPort-routers

Groot overnamenieuws vandaag: Amazon neemt de fabrikant van meshrouters Eero over. Bestaande Eero-gebruikers zullen daar lang niet allemaal gelukkig mee zijn en het benadrukt nog maar eens hoe jammer het is dat Apple is gestopt met de AirPort-routers. Apple geeft je in ieder geval nog een beetje het idee dat je privacy veilig is.

Eero is een Amerikaanse fabrikant van meshrouters. Dit zijn apparaten die je verspreid over het huis neerzet, waardoor een dekkend Wi-Fi-netwerk ontstaat. Je hebt door de losse toegangspunten minder snel last van dode zones waar geen signaal komt. Amazon wil de technologie onder andere gebruiken om de installatie van Alexa-geschikte accessoires makkelijker te maken. De overname van Eero is misschien geen verrassing. Amazon nam eerder Ring over, maker van een slimme deurbel. En met de Echo-speakers heeft Amazon al een eigen hardware-business opgebouwd.


Amazon zou de technologie van Eero kunnen inbouwen in toekomstige Echo-speakers. Andersom zouden Eero’s ook een ingebouwde microfoon kunnen krijgen, of krijg je in de toekomst een Eero als onderdeel van je Amazon Prime-bundel. Voor bestaande gebruikers is er vooral zorgen over privacy van de data. Elk apparaat dat je gebruik kan zomaar door een grote techreus worden overgenomen en al die data komt nu terecht bij Amazon. Eero ging daar altijd netjes mee om en exploiteerde die data eerder niet, dus het is goed mogelijk dat huidige klanten de apparaten hebben gekocht omdat ze dachten dat hun gegevens redelijk veilig waren.

Amazon Eero

Uitbuiting van persoonlijke data
Bij Amazon is dat echter niet het geval: het bedrijf gaat graag met de schatkist aan persoonlijke data aan de haal. Je router weet namelijk meer van je dan je denkt, bijvoorbeeld hoeveel data je gebruikt en wanneer je thuis bent. Maar Eero weet ook welke apparaten je hebt aangesloten en welke producten je dus al in bezit hebt. Met gerichte aanbiedingen voor spullen die je nog niet hebt kan Amazon dat uitbuiten.

Juist daarom hadden we graag gezien dat Apple was blijven doorgaan met het maken van AirPort-routers. Op basis van de AirPort Express had Apple ook meshrouters kunnen maken, waarbij je iets meer zekerheid hebt dat je data ook veilig zijn. Apple exploiteert je gegevens niet om een profiel op te bouwen en probeert je ook geen spullen aan te prijzen op basis van je gedrag.

AirPort Express

Geen focus meer
Dat een klein bedrijf als Eero wordt overgenomen door een technologiereus is voor veel mensen een schok. Ze kozen bewust voor een kleine speler, die prima producten maakte en volledig gefocust was op het perfectioneren van dat ene product. Nu Eero onderdeel van Amazon wordt, raken de makers misschien de aandacht kwijt, moeten ze rekening houden met veel meer belangen en dat zou uiteindelijk de kwaliteit van het product wel eens nadelig kunnen beïnvloeden.

Apple is weliswaar geen kleine speler en het bedrijf raakt ook wel eens z’n focus kwijt. Maar de producten die Apple maakt zijn over het algemeen van goede kwaliteit en doordacht. Apple-fans kiezen er bewust voor, omdat ze weten dat hard- en software nauw op elkaar zijn afgestemd. Door te stoppen met de AirPort-routers zijn Apple-gebruikers nu aangewezen op andere merken. Terwijl Apple met de AirPort-routers juist de basis had kunnen leggen voor een dekkend Wi-Fi-netwerk voor je smart home, wat ook nog eens goed aansluit op Apple’s plannen met HomeKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 februari 2019 om 18:30
Onderwerp
Categorie
Achtergrond
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.