Van papier naar iPad: de ebook-ervaringen van een schrijfster

Schrijfster Diana van Bezouwen besloot haar nieuwste boek ook als ebook aan te bieden. Ze vertelde iPadclub over het proces van papier naar iPad.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

ebooks op de iPadDiana van Bezouwen schreef sinds 2006 vijf boeken. Voor haar nieuwste, De Babyfoon, was ze benieuwd naar de mogelijkheden om het ook als ebook uit te geven. Over haar eerste stappen op dat voor haar onbekende gebied tot aan de realisatie van haar ebook, vertelde ze aan iPad Planet.

‘Ik kan nu niet achterblijven’

De BabyfoonDe spanning die ik beleef bij het schrijven van een boek, het insturen van dat boek naar een goede uitgever en het daadwerkelijk ontvangen van het eerste papieren exemplaar in mijn blote handen, voelt fantastisch. Onlangs, in juni 2010, kwam mijn vijfde boek uit met als titel ‘De Babyfoon’.

‘Is-ie ook als ebook verkrijgbaar?’, vroeg iemand. ‘Eh… nee’, hoorde ik mezelf wat onzeker zeggen en tegelijkertijd dacht ik: ‘Ja, waarom eigenlijk niet? Het is 2010 en het elektronisch lezen is geen science fiction meer. Ik kan nu niet achterblijven.’ Maar hoe begin ik daar aan?

‘Er ging een wereld voor me open’

Diana van BezouwenIk hou van boeken, ik hou van het omslaan van bladzijden, die je weer verder voeren in het verhaal. Een boek is voor mij altijd iets tastbaars geweest en ik vroeg me af of een ebook wel net zo lekker leest als een echte, papieren versie. Ik, de fervente lezer en schrijver van papieren boeken, zag voor het eerst hoe een boek er op een beeldscherm uit kon zien. De iPad liet zien dat je, net als bij een echt boek, de bladzijden een voor een om kon slaan door een hoekje te ‘slepen’ met je vingers.

Zelfs boeken met illustraties, audio en video blijken voor het apparaat beschikbaar. Ik raakte meteen nog enthousiaster toen de potentie van een boekenkast in de iPad tot me doordrong. Wat was dit geweldig! Op vakantie gaan zonder het sjouwen van kilo’s boeken. Mijn boek moest ook een ebook worden! Er ging een wereld voor mij open.

Een vriend attendeerde me op iPhoneclub en iPad Planet, waar allerlei gebruikerstips en handleidingen te vinden waren over het zelf publiceren van ebooks. Het werd tijd. Ik moest er maar aan geloven. Maar ja, hoe werkt zoiets dan precies? Je moet je er even in verdiepen, maar dan blijkt het eenvoudiger dan je denkt. En je kunt er leuk mee verdienen, helemaal als je bedenkt dat er nog niet zoveel Nederlandse ebooks beschikbaar zijn.

‘Een uitdaging’

Mijn huidige boek stond al onder contract bij een uitgeverij, dus helemaal op eigen houtje uitgeven was een experiment dat ik aan mij voorbij moest laten gaan. Jitske Kingma van Uitgeverij Elikser gaf aan nog niet eerder een ebook te hebben uitgebracht, maar wel interesse te hebben. Het zou voor ons beiden een uitdaging zijn. Natuurlijk heb je meer winst als je alles zelf doet, maar dan zal je ook zelf moeten zorgen voor je omslag, promotiemateriaal, marketing, het rondsturen van proefexemplaren naar de pers en nog veel meer tijdverslindende handelingen. Misschien de volgende keer.

Gelukkig staat mijn uitgever altijd open voor nieuwe ideeën. Maar hoe ze aan haar te presenteren? Door een aantal specifieke artikelen van iPhoneclub en iPad Planet heb ik haar ook enthousiast weten te krijgen. Bijna had ik ze, uit gewoonte, uitgeprint voor haar meegenomen. Dat paste nu natuurlijk niet.

‘Gelukt!’

InstapaperEen pdf-je of linkjes sturen leek me nu ook te ouderwets. Een oplossing presenteerde zichzelf. Dezelfde vriend die me voor het eerst een iPad in handen duwde, liet me zien hoe je met de dienst van Instapaper ieder artikel van iedere website aan je eigen account toe kunt voegen. Daarna kun je ze online lezen of – en dit is toch wel heel erg mooi – een aantal artikelen gebundeld als ePub-bestand opslaan. Dit formaat kun je op (o.a.) je iPad zetten en lezen als ieder ander ebook. Zelfs het omslaan van bladzijden wordt ondersteund.

Twee weken geleden kreeg ik een telefoontje dat het ging lukken. Mijn ebook kwam afgelopen donderdag uit, net één dag voor de lancering van de iPad.

Ik heb zelf veel gehad aan de artikelen die op iPad Planet beschikbaar waren en wilde dit graag delen met degenen die ooit ook plannen hebben om een ebook uit te geven. Het is ons in elk geval gelukt!

Update: Het boek is al wel aangeleverd bij ebookwinkels maar is wegens administratieve verwerking nog niet te koop. Je kunt het boek wel aanschaffen via de webwinkel van de uitgeverij: Webshop Elikser.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2010, 14:17
Categorie Apps
Onderwerpen belgische apps, ebook, facebook, schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.