Lightning-connector heeft 8 + 2 pinnen.

Zo gaat Apple de Lightning-poort geschikt maken voor USB 3.0

De Lightning-poort van de iPad Pro is geschikt voor USB 3.0. Hoe heeft Apple het voor elkaar gekregen om de 8-pins Lightning-poort geschikt te maken voor 9-pins USB 3.0? Het antwoord is te vinden in de iPad Pro zelf.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Procreate-iPad-Pro

Een paar weken geleden bleek al uit een teardown dat de iPad Pro USB 3.0 ondersteunt. Apple heeft dit inmiddels bevestigd, maar hoe gaat Apple ervoor zorgen dat de 8-pins Lightning-connector geschikt is voor USB 3.0? Dat werkt namelijk met een 9-pins aansluiting. Het antwoord is te vinden in de iPad Pro: daar zitten aan beide kanten contactpunten.

Lightning-connector heeft 8 + 2 pinnen.

USB 3.0 heeft 9 pinnen nodig, Lightning heeft er maar 8

Lightning-kabels zijn tweezijdig bruikbaar, maar dat geldt nog niet voor de Lightning-poorten waar je de kabels in steekt. Kijk je in de Lightning-poort van een iPhone of oudere iPads, dan zul je zien dat ze maar aan één kant contactpuntjes hebben voor de 8 Lightning-pinnen.

Dat is een probleem. Voor USB 3.0 heb je namelijk 9 contactpunten nodig. Hieronder zie je in een tabel van USB.org hoe de 9 pinnen kunnen worden gebruikt.

USB 3.0 specificatie

Een eerdere teardown van iFixit maakte al duidelijk dat er in werkelijkheid geen 8 pinnen aanwezig zijn in een Lightning-kabel, maar dat er 10 pinnen op een rijtje zitten (zie foto). Eén mogelijke optie was dat Apple een extra pin aan de zijkant zou gebruiken, maar dat is eigenlijk niet zo handig. Alle bestaande Lightning-kabels zijn dan niet meer geschikt, omdat die maar 8 contactpuntjes aan één zijde hebben.

Uit nadere bestudering van de Lightning-poort van de iPad Pro (onder andere door John Gruber) blijkt dat Apple voor een andere oplossing heeft gekozen. Ze gebruiken de contactpuntjes aan beide zijden van de Lightning-kabel. Dat is te zien bij de iPad Pro, die al is aangepast voor USB 3.0: zowel aan de boven- als aan de onderkant zitten er contactpunten die gelijktijdig kunnen worden gebruikt. Wat nog ontbreekt is een geschikte kabel…

Apple bevestigt USB 3.0 op iPad Pro

Apple heeft aan Ars Technica laten weten dat de iPad Pro inderdaad USB 3.0 snelheden via de Lightning-poort haalt. Dit betekent in theorie dat de iPad Pro bestanden kan overzetten met een snelheid van 5 GBps. Een flinke verbetering ten opzichte van de 480 Mbps van USB 2.0. Met de zakelijke markt als voornaamste doelgroep, komt deze snelheid goed van pas.

Het probleem is alleen dat Apple nog geen Lightning-adapter heeft die deze hogere snelheid ondersteunt. Ook de Lightning-kabel die bij de iPad Pro geleverd wordt, werkt nog met USB 2.0. De nieuwe kabels zullen er waarschijnlijk fysiek anders uitzien dan de huidige modellen voor USB 2.0. Verder zou Apple een USB 3.0-compatibele controller in de volgende generatie A10-processor kunnen inbouwen, zodat je geen aparte controller nodig hebt en de ondersteuning voor USB 3.0 in kleinere apparaten kan worden ingebouwd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 december 2015, 20:09
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen ipad pro, lightning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.