Zo gaat Apple de Lightning-poort geschikt maken voor USB 3.0

De Lightning-poort van de iPad Pro is geschikt voor USB 3.0. Hoe heeft Apple het voor elkaar gekregen om de 8-pins Lightning-poort geschikt te maken voor 9-pins USB 3.0? Het antwoord is te vinden in de iPad Pro zelf.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Procreate-iPad-Pro

Een paar weken geleden bleek al uit een teardown dat de iPad Pro USB 3.0 ondersteunt. Apple heeft dit inmiddels bevestigd, maar hoe gaat Apple ervoor zorgen dat de 8-pins Lightning-connector geschikt is voor USB 3.0? Dat werkt namelijk met een 9-pins aansluiting. Het antwoord is te vinden in de iPad Pro: daar zitten aan beide kanten contactpunten.


Lightning-connector heeft 8 + 2 pinnen.

USB 3.0 heeft 9 pinnen nodig, Lightning heeft er maar 8

Lightning-kabels zijn tweezijdig bruikbaar, maar dat geldt nog niet voor de Lightning-poorten waar je de kabels in steekt. Kijk je in de Lightning-poort van een iPhone of oudere iPads, dan zul je zien dat ze maar aan één kant contactpuntjes hebben voor de 8 Lightning-pinnen.

Dat is een probleem. Voor USB 3.0 heb je namelijk 9 contactpunten nodig. Hieronder zie je in een tabel van USB.org hoe de 9 pinnen kunnen worden gebruikt.

USB 3.0 specificatie

Een eerdere teardown van iFixit maakte al duidelijk dat er in werkelijkheid geen 8 pinnen aanwezig zijn in een Lightning-kabel, maar dat er 10 pinnen op een rijtje zitten (zie foto). Eén mogelijke optie was dat Apple een extra pin aan de zijkant zou gebruiken, maar dat is eigenlijk niet zo handig. Alle bestaande Lightning-kabels zijn dan niet meer geschikt, omdat die maar 8 contactpuntjes aan één zijde hebben.

Uit nadere bestudering van de Lightning-poort van de iPad Pro (onder andere door John Gruber) blijkt dat Apple voor een andere oplossing heeft gekozen. Ze gebruiken de contactpuntjes aan beide zijden van de Lightning-kabel. Dat is te zien bij de iPad Pro, die al is aangepast voor USB 3.0: zowel aan de boven- als aan de onderkant zitten er contactpunten die gelijktijdig kunnen worden gebruikt. Wat nog ontbreekt is een geschikte kabel…

Apple bevestigt USB 3.0 op iPad Pro

Apple heeft aan Ars Technica laten weten dat de iPad Pro inderdaad USB 3.0 snelheden via de Lightning-poort haalt. Dit betekent in theorie dat de iPad Pro bestanden kan overzetten met een snelheid van 5 GBps. Een flinke verbetering ten opzichte van de 480 Mbps van USB 2.0. Met de zakelijke markt als voornaamste doelgroep, komt deze snelheid goed van pas.

Het probleem is alleen dat Apple nog geen Lightning-adapter heeft die deze hogere snelheid ondersteunt. Ook de Lightning-kabel die bij de iPad Pro geleverd wordt, werkt nog met USB 2.0. De nieuwe kabels zullen er waarschijnlijk fysiek anders uitzien dan de huidige modellen voor USB 2.0. Verder zou Apple een USB 3.0-compatibele controller in de volgende generatie A10-processor kunnen inbouwen, zodat je geen aparte controller nodig hebt en de ondersteuning voor USB 3.0 in kleinere apparaten kan worden ingebouwd.

Bekijk ook

iPad Pro Lightning connector haalt USB 3.0-snelheden

De Lightning connector van de iPad Pro zou USB 3.0-snelheden kunnen halen, waardoor bestanden een stuk sneller overgezet kunnen worden. Om deze snelheid te benutten is er wel een nieuwe adapter nodig.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.