macOS High Sierra

Later updaten naar macOS 10.13.1 schakelt Apple’s rootbug-fix uit

Had je macOS 10.13.1 nog niet geïnstalleerd, dan kun je er beter nog even mee wachten. Een handmatige update doet namelijk de eerder verschenen rootbug-fix teniet.

Had je macOS 10.13.1 nog niet geïnstalleerd, dan kun je er beter nog even mee wachten. Een handmatige update doet namelijk de eerder verschenen rootbug-fix teniet.

Tegenvaller voor trage updaters

Het zit Apple momenteel niet mee. Na de afgelopen nacht ontdekte datumbug op iPhones (inmiddels gefixt in iOS 11.2) is er ook een nieuw probleem voor Mac-gebruikers. Heb je nog een oude versie van macOS geïnstalleerd en ga je nu pas updaten naar macOS 10.13.1, dan wordt de eerder uitgebrachte rootbug-fix teniet gedaan.

macOS High Sierra op MacBook

Apple bracht een snelle fix uit voor de eerder ontdekte rootbug, waardoor gebruikers met rootrechten konden inloggen op een Mac, zonder daarbij een wachtwoord in te voeren. De fix werd automatisch geïnstalleerd op de meeste Macs, maar als je vervolgens de update van macOS 10.13.0 naar 10.13.1 handmatig installeert, dan blijkt de fix weer teniet te zijn gedaan.

macOS 10.13.1 verscheen eind oktober, dus de meeste mensen zullen de update al eerder geïnstalleerd hebben.

Deze mensen zijn getroffen
Heb je in de loop van november de update naar macOS 10.13.1 geïnstalleerd, dan is er niets aan de hand. Deze update verscheen op 31 oktober, dus je hebt een maand de tijd gehad om de update te installeren. Apple heeft pas daarna de fix toegepast, dus je bent veilig.

Had je macOS 10.13.1 nog niet geïnstalleerd en wil je dat nu pas doen, dan heb je wel een probleem. Je kunt in dat geval beter nog even op macOS 10.13.0 blijven hangen, totdat Apple een oplossing biedt. “Ik installeerde de update via de App Store en verifieerde dat ik de bug nog steeds had. Dat is slecht, slecht, slecht”, aldus beveiligingsonderzoeker Thomas Reed van MalwareBytes. “Iedereen die nog niet had geüpdatet naar 10.13.1 staat in de wachtrij voor dit probleem.”

Reed waarschuwt dat sommige gebruikers hun systeem maandenlang niet herstarten en ook niet de moeite nemen om handmatig de updates te installeren. Deze mensen kunnen over een paar maanden nog tegen het probleem aanlopen.

De rootbug in macOS kwam eerder deze week in het nieuws en houdt in dat mensen rootrechten kunnen krijgen op een Mac, zonder over een wachtwoord te beschikken. Apple bracht binnen 24 uur een fix uit met nummer 2017-001. Dit gebeurde via de Mac App Store. De fix wordt automatisch op je systeem geïnstalleerd. Daarbij trad weer een nieuw probleem met Bestandsdeling op. In onderstaand artikel lees je hoe je dit oplost. Apple bracht een paar uur later een snelle Terminal-fix uit.

De slordigheden zijn ongebruikelijk voor Apple. Het bedrijf kondigde dan ook aan om de testprocedures verder aan te scherpen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.