macOS High Sierra op een MacBook

Werkt Bestandsdeling na de beveiligingsupdate voor de Mac niet meer? Zo los je het op

De belangrijke beveiligingsupdate voor macOS High Sierra gooit roet in het eten voor Bestandsdeling. Met een paar simpele stappen kun je Bestandsdeling weer werkend krijgen.

Apple bracht gisteren aan het eind van de middag een belangrijke update voor de kwetsbaarheid in macOS High Sierra uit, waardoor je eenvoudig admin-rechten kreeg zonder een wachtwoord in te hoeven voeren. Mocht je de update nog niet handmatig geïnstalleerd hebben, dan doet je Mac dat ook automatisch. Sommige gebruikers lopen na het installeren van de update echter tegen problemen aan met Bestandsdeling, maar daar is een eenvoudige oplossing voor.

Oplossing voor Bestandsdeling na beveiligingsupdate

Dinsdag laat op de avond kwam een ernstig beveiligingsprobleem in macOS High Sierra aan het licht, waardoor iedereen met een paar simpele stappen admin-rechten kon krijgen op een Mac, zonder dat daar een wachtwoord voor nodig is. Apple was er als de kippen bij en bracht nog geen 24 uur later een update uit. Apple bood daarna ook zijn excuses aan aan alle Mac-gebruikers en beloofde dat het in de toekomst niet meer zou gebeuren. De beveiligingsupdate liep echter niet voor iedereen probleemloos, omdat Bestandsdeling niet meer functioneert.

macOS High Sierra op een MacBook

Met Bestandsdeling (ook wel File Sharing genoemd) kun je bestanden of complete mappen van je Mac delen binnen je eigen netwerk. Zo kunnen andere Macs of computers ook toegang krijgen tot deze bestanden. Mocht je na het installeren van de beveiligingsupdate 2017-001 last hebben van verbindingsproblemen, volg dan onderstaande stappen:

  1. Open de Terminal-app, bijvoorbeeld via Spotlight. Je vindt hem ook via de Finder > Hulpprogramma’s.
  2. Tik vervolgens de volgende commando in: sudo /usr/libexec/configureLocalKDC. Druk daarna op de Enter-toets.
  3. Voer het wachtwoord van de beheerder in en druk opnieuw op Enter.
  4. Sluit de Terminal-app weer af.

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, moet Bestandsdeling weer goed werken. Problemen met Bestandsdeling mag geen reden zijn om de kritieke beveiligingsupdate niet te installeren. Apple raadt iedereen aan om met spoed de beveiligingsupdate te downloaden, dus als je dat nog niet gedaan hebt is het belangrijk om dat nu meteen te doen. Je vindt de update in de Mac App Store.

Bekijk ook

Ernstige High Sierra-bug geeft iedereen admin-rechten: update nu te downloaden

Een ernstige bug zorgt ervoor dat je als admin kunt inloggen op een Mac, zonder een wachtwoord in te vullen. De update is nu te downloaden!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.