Tim Cook CNBC interview

Tim Cook legt uit waarom de iPhone XR geen flop is

Tim Cook verscheen afgelopen nacht op CNBC voor een interview. Hij vertelde daarin dat Apple's grootste bijdrage aan de mensheid misschien wel op het gebied van gezondheidszorg zal liggen. Ook legde hij uit waarom de iPhone XR geen flop is.

Apple waarschuwde een paar dagen geleden voor lagere verwachtingen en dat heeft behoorlijk wat invloed gehad. Hoog tijd dus voor Tim Cook om op de Amerikaanse tv te verschijnen, om een toelichting te geven op de ontwikkelingen. Hij benadrukte daarin nog maar eens dat de klanten en hun privacy belangrijker zijn dan al het andere, maar gaf ook wat nieuwe informatie vrij. Zo beloofde hij alvast dat er dit jaar nieuwe diensten aan komen, al wilde hij nog niet verder erop ingaan. “Maar het zijn dingen waar we een erg goed gevoel over hebben, waar we al meerdere jaren aan werken.” Cook antwoordde dit op de vraag hoe Apple bepaalde diensten zou kunnen combineren. Apple Pay zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in de zorg.


Grootste bijdrage op het gebied van gezondheid
Cook benadrukte ook dat Apple verschillende initiatieven op het gebied van gezondheid heeft, zoals de Apple Watch. Die hebben grote invloed op het leven van Apple-gebruikers. Hij krijgt regelmatig e-mailberichten van gebruikers die dankzij de Apple Watch tijdig medische zorg hebben gezocht, of zelfs hun leven te danken hebben aan de smartwatch. Ook heeft de Apple Watch mensen ertoe aangezet om een actievere levensstijl na te streven, terwijl anderen functies gebruiken om hun hartconditie in de gaten te houden. Cook denkt dan ook dat Apple op de lange termijn eerder herinnerd zal worden vanwege de bijdrages op het gebied van gezondheid, dan qua technologie.

Cook: ‘iPhone XR is geen flop’
Tim Cook sprak ook over de gezondheid van Apple zelf en in het bijzonder de belangrijkste inkomstenbron: iPhones. Eerder deze maand moest het bedrijf waarschuwen voor lagere verwachtingen. In plaats van $89 tot $93 miljard omzet verwacht Cook dat er vorig kwartaal $84 miljard is omgezet. Een aantal factoren zou daarbij meespelen, waaronder minder iPhone-upgrades door klanten, een batterijprogramma waardoor oudere toestellen langer meegaan, tegenvallende vraag in China en het feit dat providers minder subsidie op toestellen geven. Het leidde er zelfs toe dat de Wall Street Journal de iPhone XR een flop noemde.

Tim Cook CNBC interview

“Ik zeg onzin. Ik noem dat onzin”, aldus Cook. “Dit is wat er aan de hand is en hoe ik dit zie. Sinds we de iPhone XR verschepen is het de meest populaire iPhone geweest, elke dag, vanaf het moment dat het op de markt kwam tot nu toe.” De iPhone XR is bedoeld voor mensen die geen zin hebben om duizend euro of meer voor een smartphone te betalen. Of dat werkt? Volgens Cook wel, al kun je je afvragen of gebruikers gefrustreerd zijn dat het steeds lastiger wordt om je het beste dat er op de markt is te veroorloven.

Cook benadrukte nog eens dat Apple in dienst staat van de klant, wat uiteindelijk moet leiden tot toestelverkopen. Als mensen afzien van een upgrade, dan kan dat allerlei redenen hebben. Misschien vindt iemand het te lastig om de data over te zetten – iets waar Apple graag bij wil helpen. Dat de situatie in China moeilijk gaat heeft ermee te maken dat er spanningen zijn in de handel tussen de VS en China. De Chinese economie groeide in de tweede helft van 2018 al minder snel en een dreigende handelsoorlog maakte het niet veel beter. Cook is optimistisch dat het uiteindelijk goed komt.

Een uitgeschreven tekst van het interview vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2019, 8:30
Categorie Apple
Onderwerpen interview, iPhone XR, tim cook
32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.