Bob Mansfield bij Apple.

‘Apple Car-project neemt andere afslag, tientallen medewerkers ontslagen’

Tientallen medewerkers van Project Titan zijn ontslagen, nadat Apple een andere koers koos voor het Apple Car-project. De nadruk ligt nu sterker op achterliggende technologie.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple zou tientallen medewerkers van het Apple Car-project hebben ontslagen, nu de plannen zijn bijgesteld. Er wordt nog steeds gewerkt aan een zelfrijdende auto, maar de accenten zullen daarbij anders liggen. Dat zegt de New York Times op basis van bronnen die op de hoogte zijn van Apple’s plannen.

Bob Mansfield bij Apple.

Apple Car-medewerkers ontslagen

Eerder werd al bekend dat Project Titan een andere leider krijgt: onder aansturing van oudgediende Bob Mansfield zal het project worden voortgezet. Mansfield heeft blijkbaar de bezem door de teams gehaald, want er zijn meerdere afdelingen gesloten. Een reboot onder leiding van Mansfield moet het project weer op de rails brengen. In plaats van een compleet zelf ontworpen zelfrijdende auto zou Apple nu de nadruk gaan leggen op de achterliggende technologie van zelfrijdende auto’s.

Er werd op een gegeven moment gesproken over meer dan 1.000 medewerkers, die bezig zouden zijn met de Apple Car. Daarbij werden ook medewerkers uit andere teams overgeplaatst om voortgang te kunnen boeken. Daarnaast nam Apple diverse auto-experts in dienst. Eén van hen was de voormalig CEO van BlackBerry’s autodivisie QNX, Dan Dodge. Hij leek vooral bij een CarPlay-achtige koers te passen: QNX is gespecialiseerd in de besturingssystemen van infotainmentsystemen in auto’s.

Eerste prototypes al op de weg
De NYT beweert dat Apple al aan het testen is met zelfrijdende voertuigen op een afgesloten circuit. Dat wijst erop dat voortgang is geboekt, al valt het moeilijk te controleren omdat niemand exact weet waar Apple (mogelijk onder een andere naam) aan het testen is. Er werd vorig jaar gesproken over een verlaten marinebasis in Californië.

Een maand geleden werd bekend dat Mansfield het project zou overnemen van de opgestapte Steve Zadesky. Mansfield was in 2012 al eens tweemaal met pensioen gegaan, maar komt regelmatig terug om bij te springen bij belangrijke projecten. Hij bleef al die tijd wel op de achtergrond actief als adviseur van Tim Cook.

Begin 2015 verschenen de eerste geruchten over Apple’s autoproject. In september kwamen de eerste signalen dat het intern rommelde en dat het management ontevreden was over de voortgang. Ondertussen hebben we meerdere jaartallen gehoord, die de indruk wekken dat Apple op 2020 of 2021 mikt voor de eerste modellen. Nog niet zeker is of Apple de auto’s aan consumenten gaat verkopen, of dat het gaat om voertuigen die je met meerdere mensen kunt delen. De vraag is wel wat Apple gaat bieden, dat nog niet door andere spelers zoals Tesla is ontwikkeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2016, 20:55
Categorie Geruchten
Onderwerpen apple car, auto, project titan

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.