Telegram iPhone vernieuwd

Telegram: bepalen wie mag zien wanneer je online was

Sterke update van Telegram: geanimeerde GIF's, automatisch je account verwijderen en zelf bepalen wie mag zien wanneer je online was.

Telegram iPhone vernieuwdWhatsApp hield de gemoederen twee weken geleden goed bezig met de blauwe vinkjes: de verplichte vinkjes die jou en de ander laten zien wanneer een bericht gelezen is. De concurrerende chatapp Telegram gaat na een nieuwe update in een soort tegenaanval. In de applicatie kan je zelf bepalen wie mag zien wanneer je voor het laatst online was. De app is ook voorzien van de mogelijkheid om GIF’s te versturen.

Telegram privacy instellingTelegram noemt de controle over je recente Telegram-activiteit ‘privacy 2.0’. In de instellingen van de app druk je op ‘Laatst gezien’ en stel je in wie je laatste actieve tijdstip mag zien: iedereen, alleen je eigen contacten of helemaal niemand. Daarnaast kan je op de pagina individuele personen selecteren die je ‘laatst gezien’ sowieso nooit mogen zien. Van iedereen waarmee je zelf geen laatst gezien deelt, zie je overigens zelf ook niet meer hoe laat iemand online was.

Je privacy is op een ander punt eveneens verbeterd in Telegram. Je kan een periode instellen waarna je account automatisch wordt verwijderd bij inactiviteit. Gebruik je Telegram een half jaar niet? Dan wordt je account automatisch verwijderd. Je kiest zelf uit de tijdsduur: van een maand tot een jaar.

GIF’s versturen

De Duitse chatapp heeft meer aardige vernieuwingen in versie 2.7.2 voor iPhone en iPad. Fans van animated GIF’s kunnen in hun handen wrijven. Wie nu op ‘Zoek afbeeldingen’ drukt om een foto te versturen, kan nu op het tabblad GIF drukken om Giphy’s database te doorzoeken op geanimeerde beelden. Bij het afbeeldingen zoeken heb je ook een ‘Recent’ knop waarmee je je laatst verstuurde foto’s en animaties opnieuw kan sturen.

Telegram iPhone chatten Telegram iPhone GIF versturen

Behalve met GIF’s, kan de app ook beter overweg met geplaatste links naar YouTube-video’s en Instagram-links. Die krijgen nu standaard een voorvertoning, zodat je alvast ziet waar je op drukt. De laatste grote verbetering is de zoekfunctie voor alle niet-privéberichten. Alle berichten die normaal verstuurd worden via Telegram, worden opgeslagen in de cloud en zijn nu doorzoekbaar in de app.

Profiteren van WhatsApp

Telegram werd in februari plotseling erg succesvol op de iPhone, op de dag nadat Facebook WhatsApp had overgenomen. Dat uitgerekend het kleine Telegram daar zoveel garen bij spinde, is niet zo raar. De applicatie is er namelijk ook voor Mac, Windows, Android, Windows Phone, het web en zelfs Linux. Daarnaast kan je zowel een normale chat als een privéchat met iemand starten. In het laatste geval kan je een zelfvernietigingstimer op je berichten zetten, en worden berichten voorzien van een end-to-end encryptie, een beveiliging van berichten waar WhatsApp nu pas mee experimenteert. Ten slotte worden berichten in de app razendsnel verstuurd en gesynchroniseerd.

Met de nieuwe privacyfuncties zou Telegram wel eens opnieuw kunnen profiteren over de rug van WhatsApp. Toch heeft de chatapp WhatsApp nog geen dreun verkocht. Onder de vlag van Facebook groeide WhatsApp wereldwijd zelfs van 450 miljoen naar 600 miljoen gebruikers. Het exacte gebruikersaantal van Telegram is onbekend, maar met de mogelijkheid om je account automatisch te laten verwijderen, lijkt Telegram sowieso wat minder waarde te hechten aan het aantal gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 november 2014, 13:05
Categorie Apps
Onderwerpen animated gif, privacy, telegram, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.