Reacties voor: T-Mobile: tethering gaat extra geld kosten, voorlopig nog niet beschikbaar

T-Mobile legt in haar nieuwe blog uit, dat tethering voorlopig nog niet zal worden toegestaan in Nederland. Dat heeft te maken met de huidige prijsplannen.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:
77 reacties
 1. Sorry hoor maar wat veranderd er dan als je het gebruikt voor bijvoorbeeld je laptop? Als je gewoon onder het fair-use limiet zit, dan lijkt me dat er niks aan de hand is? Als je laptop een simkaart zou hebben zou het toch hetzelfde zijn?

  Of heb ik nou iets verkeerd begrepen?

 2. Lijkt er dus op dat je flink aan het betalen komt. Of dat je aan een datalimiet komt te hangen. Ik gebruik al meer dan een jaar een Windows HTC als modem voor m’n laptop, nooit gezeur gehad van T-Mobile.

 3. Ja, net of ze na kunnen gaan dat dit gebruikt wordt…

 4. @Sander:
  Een laptop gebruikt wat meer dataverkeer dan een iPhone 🙂
  Denk aan mail, internet, msn/chat, vpn verbinding, whatever 🙂

 5. Had het gelezen, beetje flauw. Mijn vraag is nou of Vodafone dit wel aan gaat bieden met een Sim Only abonnement, anders kan je net zo goed naar België en dan hier een Vodafone abbo. afsluiten.

 6. Dat wordt jailbreaken dus.

 7. Das ***, de internet verbruik op mn iPhone doet niet onder aan het verbruik op de laptop. Ik vind: het is mijn internet abonnement dus ik gebruik het voor welk apparaat dat ik wil. Maar goed, dit tethering schaadt wel de markt van t-Mobile dus ik snap hun punt wel weer.

 8. Op je iPhone download je alleen wat apps, webpagina’s etc. Als je daarbij ook nog dataverkeer gaat optellen van reguliere downloads op laptops/pc’s, waar je makkelijker even wat download, kan het hard gaan. Dus op zich een logische keuze. Afwachten wat dan de eventuele extra kosten gaan worden.

 9. Ik maak nu al gebruik van tethering op mn gejailbreakte iphone…. ik neem aan dat dit ook gewoon met de nieuwe 3Gs gaat kunnen..

 10. Is het trouwens nieuws over waar de iPhone los verkrijgbaar zal zijn? Dat wil ik heel graag weten.

 11. Wat een k*t streek dan maar weer jailbreaken straks en iphonemodem gebruiken. Ik vind net als Sander dat als je niet over je fair-use limiet heen gaat er toch geen probleem hoeft te zijn.

 12. ze willen niet dat mensen die overwegen een mobiel laptop abbonoment. voor een iphone abbonoment kiezen omdat dit dan goedkoper is. :@

 13. Ik heb al begrepen uit andere verhalen dat dit wel aan te zetten is m.b.v. een specifiek bestandje via de update fuctie van iTunes. Zonder jailbreak overigens!

 14. Abonnementenverkoop verder zal het niets zijn. Ik ben blij dat Netshare lekker draait.. 😉

 15. Fair Use ? Ik heb een hekel aan kleine lettertjes, maar ik dacht dat het mobiel internet bij de i-abonnementen bij tiet-mobiel ECHT onbeperkt was 🙁 Niet dat je 20TB per maand zal halen op je iphone, maar goed. Ik kan sowieso niet terug…morgen gaat mijn I-abonnement toch in 😉

 16. Mag je hierom je abbo opzeggen?? Ik heb al hele tijd gewoon k*t bereik met t-mobile en ontvang soms helemaal geen smsjes telefoontjes is het nog mogelijk om abbo optezeggen?

 17. Wat een gezeur zeg…
  het staat duidelijk in de algemene voorwaarde dat het niet is toegestaan. Bij geen enkele provider niet. Het al dan niet kunnen gebruiken / of het in het verleden hebben kunnen doen is mooi maar lijkt mij geen reden om er aanspraak op te maken. Ze hebben je mobiel internet voor telefoon en die voor laptop, als je het een wilt neem je het een, wil je het ander dan neem je die. Niet zo zeuren. Net als VoiP, dat mag ook niet. Dan heeft Vodafone iets bedacht, iets meer voor je mobiel internet als je wel VoiP wilt, nogmaals kies voor wat je nodig hebt en ga niet zeuren over wat niet mag.

 18. Waar slaat dit nou weer op? Het maakt voor t-mobile toch niet uit of je internet op je iPhone of op je computer? Zoals zij het nu zeggen betekent dat dus ook dat als elke iPhonegebruiker tegelijk internet gebruikt, het netwerk er dan uit ligt?

 19. Tja, vanuit T-Mobile gezien correct.
  – hun netwerk is denk ik ook niet voorbereid op de extra belasting die tethering met zich mee zou kunnen brengen .. immers 100K+ iPhone gebruikers zouden ineens kunnen gaan tetheren.. da’s een flinke belasting

  – qua kosten is het i-abo heel voordelig, met echte unlimited internet. Kan me voorstellen dat ze voor tethering extra gaan rekenen. Of een snelheidscap invoeren, a la vodafone.. maar dat wil niemand.. dat je na 5MB ineens maar 512Kb/s hebt.

  ach, zelf heb ik er niet heel veel behoefte aan, dat tetheren.. mijn iPhone doet alles wat mijn laptop ook doet qua email/chat/internet .. dat ik geen DVDs kan downloaden van usenet.. ach.. 😉

 20. @david007:

  Opzeggen is hierdoor geen reden.
  Dekking? ben ik al een jaar over aan het discuseren met ze. Zij houden hun metingen aan, ik mijn praktijk ervaring.
  Is een verloren strijd dat over dekking, en je krijgt het “we zijn aan het verbeteren met Orange” verhaal. Ja, al ruim anderhalf jaar en ik merk nog niets.

 21. =S belachelijk! dat is toch wel 1 van de functies waar ik/we al maanden naar uit kijken en nu gaat het gewoon niet door, althans niet gratis.. stelletje eikels daar bij T-mobile als ze willen kunnen ze heus wel iets regelen dat wij kunnen tetheren en hun netwerk niet overbelast raakt.

 22. Zoals Johan al zegt, ik had met de release de iPhone 3G en wist toen al dat tethering niet toegestaan was, dit stond namelijk in de algemene voorwaarden waarmee je akkoord bent gegaan door je handtekening er neer te zetten. T-Mobile heeft dus niks fouts gedaan, wees blij dat ze alsnog tethering aan gaan bieden. Hoe je er vanuit kon gaan dat het gratis ging worden is me dan ook een raadsel.
  Je kunt met een ipcc bestandje of door te jailbreaken al wel tetheren met je iPhone, echter is dit niet toegestaan door T-Mobile alleen hebben ze het tot dusver nog niet gecontroleerd. Maar ze kunnen het volgens mij wel zien als je aan het tetheren bent, dus als er officieel tetheren mogelijk word zul je niet zomaar via jailbreak gratis gebruik van kunnen maken, maar ja dat zien we dan wel weer.

 23. de roze graaier

  (zijn ook niet te vertouwen onze oosterburen hihi)

 24. stel:

  jij hebt thuis ADSL met een laptop. maar nu wil jij je pc mac erop aansluiten. maar dat mag dus niet ivm netwerk capaciteit van ‘ADSL’.
  maar jij mag wel een 2de abbo bijnemen om pc mac erop aansluiten. (de 2de abbo gaat nog steeds over hetzelfde ADSL netwerk).

  conclusie tmobile wil meer meer inkomsten zien. €€€€€€€€€.

 25. Typisch weer dat f*cking t-mobile. Lang leve een simlock vrije iphone

 26. Een laptop download nu eenmaal updates die heftig kunnen zijn. Stel je gaat een windows service pack downloaden dan kan dat al snel oplopen naar 350mb… Oftewel in de tijd dat jij aan het downloaden bent, hebben andere 3g klanten geen geweldige verbinding… Daarbij is het dataverkeer dan een stuk hoger, zeker omdat bijvoorbeeld streaming video > uitzendinggemist e.d. meer bandbreedte kost. Oftewel het is begrijpelijk dat t-mobile het niet zomaar kan vrijgeven. Er moet nu eenmaal gerekend worden wat dit betreft en voor diegene die denkt dat het oncontroleerbaar is….
  Zodra je uitzendinggemist of .swf bestanden over je tether lopen wordt het een vrij makkelijke conclusie als je een iPhone abbo hebt… Of heb ik het nu mis?

  Hopelijk wordt dataverkeer iig. in de nabije toekomst goedkoper dan hebben we dit gezeur niet meer… Overigens mag bellen wat mij betreft ook onbeperkt voor een vast bedrag gaan worden. Dat moet haalbaar zijn en het is jammer dat we zover nog niet zijn met het klassieke per tik afrekenen model… Maar goed, hopelijk dus 😀

 27. Bovendien willen we de iPhone toegankelijk houden voor een zo breed mogelijk publiek, vandaar dat de i-prijsplannen zo scherp zijn

  Hahaha… Sorry moet even laggen, i-prijsplannen scherp? Ik vind ze nogal aan de overdreven dure kant maar dat zal dan wel aan mij liggen.

 28. Dat wordt jailbreaken dus, en wellicht Netshare.

 29. Origineel geplaatst door Michiel
  Bovendien willen we de iPhone toegankelijk houden voor een zo breed mogelijk publiek, vandaar dat de i-prijsplannen zo scherp zijnHahaha… Sorry moet even laggen, i-prijsplannen scherp? Ik vind ze nogal aan de overdreven dure kant maar dat zal dan wel aan mij liggen.

  nou idd bij het goedkoopste abbonement betaal je €720 voor het abbonement €80 voor het toestel en nog iets van €50 aansluitkosten? dus in totaal €850..is dat een scherp prijsplan?

 30. @Michiel:

  En anders ik wel, ik vind 30 euro per maand meer dan genoeg, en dan nog moet je het met maar 150 smsjes doen.
  En dan nog niet eens een sms bundel erbij mogen halen voor meer smsjes terwijl je bereid bent om er 10 euro extra voor bij te betalen.
  Dat moet weer een apparte abbo worden :/

 31. Origineel geplaatst door Jru
  Een laptop download nu eenmaal updates die heftig kunnen zijn. Stel je gaat een windows service pack downloaden dan kan dat al snel oplopen naar 350mb…

  daarvoor hebben ze FUP. als ik op mijn MBP wil internetten is dat gewoon heel normaal. maar als ik ff een demo dvd updates HD stream trailers enzo dan weet ik over mijn “FUP” heen gaat. maar ik heb dat in mijn eigen handen. tog??

 32. @Johan: PdaNet, werkt hier al maanden prima. En T-Mobile weet dat ik Tether want ik heb gezegd dat ik een Windows Mobile als modem gebruik. Dat was geen probleem.

  Gratis.

  Er zal denk ik wel een workaround voor komen want zoiets kun je niet tegenhouden of blokkeren 😉

 33. Origineel geplaatst door Johan
  Dat wordt jailbreaken dus, en wellicht Netshare.

  Ik denk dat er wel een soort van patch vrijkomt in Cydia die er voor zorgt dat je gewoon via de standaard tether instellingen kan tetheren…

  Vrijwel iedereen onder de T-Mobile gebruikers is het hier niet mee eens, dus ik ben er gerust over dat de jailbreak een uitkomst is.

  Jammer voor de mensen die niet willen jailbreaken, dat wel.

 34. Origineel geplaatst door Johan
  Wat een gezeur zeg…
  het staat duidelijk in de algemene voorwaarde dat het niet is toegestaan. Bij geen enkele provider niet. Het al dan niet kunnen gebruiken / of het in het verleden hebben kunnen doen is mooi maar lijkt mij geen reden om er aanspraak op te maken. Ze hebben je mobiel internet voor telefoon en die voor laptop, als je het een wilt neem je het een, wil je het ander dan neem je die. Niet zo zeuren. Net als VoiP, dat mag ook niet. Dan heeft Vodafone iets bedacht, iets meer voor je mobiel internet als je wel VoiP wilt, nogmaals kies voor wat je nodig hebt en ga niet zeuren over wat niet mag.

  +1

 35. Ik blijf me afvragen, hoe willen ze het blokkeren?

 36. Ik betaal al 70euro voor mn abo per maand (incl verzekering) als ze dan ook nog extra geld rekenen voor tethering :S dan morgen ze wel zorgen dat de snelheid vors omhoog gaat..
  Ga niet extra betalen om met 300KB/s te kunnen internetten. (als je deze snelheid al haalt)

 37. Het internet op m’n iphone is rete traag en bijna nergens dekking. Dus waarom zoveel moeite doen om de iphone als modem te kunnen gebruiken?
  En natuurlijk kunnen ze zien of je met een iphone of macbook op hun netwerk zit.

 38. al zowiezo is het de keuze van T-mobile NL
  wat in het oog van de Klant een zeer grote fout is.
  dit is puur gewoon nog meer geld uit de zak schudden van de klant zoveel mogenlijk uit melken.

  tuurlijk zal het data verkeer even een behoorlijke toename hebben ivm dat men het wil testen.
  daarna zal het weer langzaam minder worden omdat het dan voor de echte doel einden wordt gebruikt.

  dus ik snap niet het excusse van T-mobile.

  en dan ook nog is de slechte dekking van 3G en gsm door nederland vind ik het politiek niet correct dat T-mobile de prijs omhoog zal gooien.
  dat is zeer slecht voor de klandisie.

  ook mag ik hopen dat ooit de Iphone los verkrijgbaar wordt in nederland zodat ik weer terug kan gaan naar Vodaphone of andere Provider dan T-mobile.
  wat dan ook zeker gebeurd.

 39. Ehhh, wat ik me bedacht
  Als je dan met 3.0 iPhonemodem gaat gebruiken, daar komt dan ook extra kosten voor? omdat dat toch hetzelfde werkt als het standaart straks?

 40. @Thomas | Silverr: Ik heb mijn iPhone in italie gehaald en hier een speciaal abonnement van vodafone genomen. Ik had dus dezelfde vraag aan de klantenservice gesteld. En:
  Het mag bij Vodafone!!!!!!!!!!!
  Ik kreeg de reactie dat het toegestaan was om mijn iPhone als modem te gebruiken zolang ik maar niet over de gemiddelde 500 mb per maand zou gaa( klinkt wat vaag maar dan moet je ff de FUP van vodafone internet lezen).

 41. Wat nou als je de tethering wel gebruikt? Kunnen ze dit zien/monitoren en je alsnog beschuldigen ervan en een dikke rekening presenteren? Dat zou sucky zijn…

 42. Bye, bye, T-Mobile!

  Ik gebruik nu al tethering en dat blijf ik ook doen! Zeer slordig dat ze het uitschakelen.

 43. T-Mobile zou er verstandig aan doen gelijke tred te te houden met de mogelijkheden van de iPhone en te zorgen voor een netwerk dat alles gewoon goed aan kan. Een kleine meerprijs voor als je extreem boven het gemiddelde zit lijkt me niet onredelijk; maar als T-Mobile hierin achterblijft gaat ze dat klanten kosten. Dit is gewoon niet tegen te houden en dat moet je dus ook niet proberen.

 44. Volgens mij kunnen ze het niet uitschakelen, maar goed weten zij wel beter dan ik..

  ben vooral benieuwd wat alle andere providers gaan doen, ik zit bij Telfort en daarmee werkt het perfect. Laatst al een maandverbruik van 1GB, niets over gehoord!!

  @iPhoneClub. Misschien een wiki opzetten voor .ipcc bestanden voor alle providers of mag dat niet?

  P

 45. Ik vind dat T-Mobile gewoon niet zo moeilijk moet doen. Als m’n toestel het ondersteunt, dan vind ik dat ik er ook gebruik van moet kunnen maken.

  Maar nee, ze smeren je liever een USB dongle aan voor 20 euro per maand.

 46. Hmm.. interessant… Ok, ik zie graag een correctie als het volgende theoretisch niet klopt:

  Bij een TM iPhone Abo zit onbeperkt internet aan 2 Megabit per seconde, dat is 250 KiloByte per seconde als maximaal theoretisch haalbaar.

  250 KiloByte per seconde = 15 MegaByte per minuut = 900 MegaByte per uur = 21,6 GigaByte per etmaal voor degene die 24 uur per dag op maximale snelheid aan het downloaden is.

  De kostprijs per GigaByte bandbreedte / internetverkeer voor supergrootverbruikers ligt op rond de € 3,-. Iemand die een volle maand lang op maximum snelheid zou downloaden zou volgens groothandelsprijzen dus voor een kostenpost zorgen van 30 dagen x 21,6 GB x € 3,- = € 1.944,-.

  Ondanks het feit dat het bovenstaande strikt theoretisch is (en ongecontroleerd qua prijs en afwijking op het mobiele netwerk deel) kan ik me de angst van TM wel enigszins voorstellen.

  De werkelijkheid… ach.. die is natuurlijk heel anders…

 47. Zoals ik al eerder schreef:

  Tethering is iets tussen de telefoon en de client en heeft niets te maken met het netwerk.

  Ik tether al sinds het begin van GSM, destijds met een SonyEricsson -> Palm via infra-rood. Later met diverse 3G telefoons via blue-tooth -> diverse MacBooks.

  Dat tethering niet wordt toegestaan heeft niets te maken met de techniek maar met de samengeknepen billen van operators. Ze zijn doodsbenauwd dat iedereen tegelijk data gaat gebruiken.

  Want ondanks dat men ‘breedband internet’ belooft zijn hun netwerken niet in staat om meer dan 10Mbps per cel (= zendmast) en niet meer dan 100Mbps in totaal over het netwerk foutloos te transporteren.

  Vaak zelfs wordt er flat-fee mobiel breedband internet verkocht, maar blijkt dat flat-fee ineens geen flat-fee is na 1GB, dat breedband geen breedband is, dat internet geen internet is omdat er gefilterd en geknepen wordt. Streams bijvoorbeeld.

  3G is een duurbetaalde leugen!!

  De operators kunnen er niets aan doen: de overheid heeft ze miljarden voor 3G licenties laten betalen en ze gouden bergen beloofd die ze niet waar kunnen maken.

  Dankzij onze lieve overheid betalen we nu veel te veel voor prut-mobiel internet.

  Een insider.

 48. Zo snel zul je niet over je fair use heenkomen… Hoe vaak ik geen of slecht bereik heb met T-Mobile… Knappe jongen als je dan 10x boven het gemiddelde komt, tethering of niet!
  

 49. Heb er best geld voor over. Als het maar belangrijk veel goedkoper is dan los laptop umts abo. Hoop dat we er niet te lang op hoeven wachten.

 50. Het is standaard met T-Mobile in OS 3.0 niet mogelijk om tethering aan te zetten. Door naar een aangepaste .ipcc te updaten kan het wel, maar het mag niet van T-Mobile. (meer info: https://www.iculture.nl/forum/f14/iphone-modding/f64/iphone-3g-tips-tweaks/31736-3-0-tethering-aanzetten.html)

 51. Heeft iemand een linkje waar ik wat meer over tethering kan lezen via jailbreak?

  Fijns.

 52. Ik ben jaloers op je 5 streepjes en 3G bereik :), dat heb ik nou nooit

 53. Hoe zit dat met mobile vikings??mag je daar. Van tetheren?? Kan iemand me vertellen of die hun edge snel genoeg is om you tube filmpjes mee te zien?? Graag een antwoord van een mobile viking:)

 54. Vanaf beta 3 tot de gold master heb ik nog geen aanpassingen hoeven doen voor tetheren via T-Mobile.

 55. Die truuk met ipcc bestand werkt top. Tethering werkt als een zonnetje. Stuk dat gedoe met PDANet of IPhoneModem of ssh tunneling. Plug in je laptop met USB en het werkt!

 56. Jammer hoor van T-Mobile…Op hun blog/forum worden ze met de grond gelijk gemaakt… Ze geven geen reactie…
  Nou ja, we wachten het wel af!

 57. Origineel geplaatst door Johan
  s

  Het staat inderdaad in de voorwaarden, maar kortgeleden verklaarde T-mobile als ik me niet vergis dat ze tethering toch zouden gaan toestaan? Blijkbaar tegen betaling dus, belachelijk. En dan met de slappe smoes komen “dat het netwerk niet geschikt is”.

 58. ‘Het wordt niet toegestaan… Hiervoor zijn laptop abonnementen..’

  Beetje triest vind ik dit. Je betaald je al suf voor wat je aan belminuten en smsjes krijgt.. Kom op.. 30 euro voor 150 smsjes en minuten.. :-/ geef dan minimaal 300 smsjes dan is het nog te overzien. Oke, het internet is onbeperkt.. leuk, maar daar haal ik ook maximaal 1 mb uit, en niet 2 zoals overal staat.. beetje jammer..

  net trouwens de speedtest gedaan en 545kbit/s gemiddeld met een piek van 607 max.. Ooh.. ik dacht dat we onbeperkt 2 mb kregen?
  Misschien dan toch maar weer terug naar de winkel?

 59. my 2 cents (kopie van post op het T-Mobile blog)

  .. “inventariseert T-Mobile op dit moment welke aanpassingen er nodig zijn aan haar prijsplannen” …

  Mijns inziens zijn er geen aanpassingen nodig. Dataverkeer is dataverkeer. Als tethering zal worden toegestaan zal schat ik 10% a 20% van de iPhone gebruikers dit daadwerkelijk veelvuldig zal gaan gebruiken. Als jullie netwerk hier niet tegen bestand is dan ligt het probleem eerder bij jullie infrastructuur dan in een toename van de hoeveelheid data.

  Met tethering kun je als provider juist het goede voorbeeld geven. Er wordt namelijk veelvuldig genoemd “nee hoor, bij ons mag je gewoon skypen op het 3G netwerk. De blokkade zit aan de kant van Apple”. Nu krijgen jullie de kans om providers te laten zien wat jullie kunnen bieden en dan scharen jullie je achter de laptop abonnementen.

  “Veelgebruikers” zullen al lang een laptop abonnement hebben of via een jailbreak het toch geactiveerd hebben.

  Volgens mij hebben jullie een mooie kans om in de PR spotlight te staan gemist. Erg jammer.

  Het is overigens nog niet te laat om het standpunt te wijzigen hoor 😉

 60. Het is toch niet dat omdat Apple tetheren mogelijk maakt T-Mobile dit dus ook meteen maar moet toestaan? Ik zou het bijzonder prettig vinden dat ik onderweg op mijn laptop kan internetten ipv op het kleinere scherm van de iPhone maar ik snap zelf ook heel goed dat T-Mobile geen inkomsten wil mislopen. En aangezien je altijd personen hebt die voortaan alles via de iPhone gaan doen ipv via ADSL snap ik T-Mobile heel goed.

 61. Suffe zet van T-Mobile. Staat er echt in hun voorwaarden dat tethering niet mag? Want ik heb momenteel een T-Mobile MDA Touch Plus en daar zit gewoon een prima werkende internet-delen functie op. Lijkt me dat T-Mobile dat wel uit de software verwijderd had als het niet mocht (ze hebben ook andere dingen in de software aangepast).

 62. En toch heeft T-Mobile gelijk: het dataverbruik van een ander niet-mobiel apparaat is aanzienlijk hoger dan dat van een iPhone of HTC.

  Het gaat echt om flinke MB’s, dit kan het netwerk zo snel nog niet aan, daarvoor moet echt gewerkt worden. Wanneer ze het zouden toestaan, gaat dat ten kosten van alle andere data-verbruikers die geen iPhone-abonnement hebben en sowieso al duurder uit zijn.

  Niet zo mopperen jongens, rustig wachten, de abonnementen zijn al vrij gunstig! En wat wil je toch met 2mbp/s. Als je echt wilt internetten, neem dan de Laptop-abonnementen eens door!

 63. @ Niels

 64. @ Niels

  Ben ik het totaal niet mee eens..
  Ik betaal nu 30 euro voor 150 smsjes en 150 belminuten wat erg duur is. 10 euro van die 30 euro is Onbeperkt Internet, dit zou 2Mbs zijn. Ik haal hier (heb net de speedtest gedaan) maximaal 1,2 Mbs uit. Dan kunnen ze van die 10 euro ook wel 5 euro maken, als we dan ook niet mogen tetheringen wilt het dus zeggen dat het ook al niet zo onbeperkt is..
  Beetje vreemd toch? Of ben ik nou raar?:S

 65. Origineel geplaatst door knip
  3G is een duurbetaalde leugen!!De operators kunnen er niets aan doen: de overheid heeft ze miljarden voor 3G licenties laten betalen en ze gouden bergen beloofd die ze niet waar kunnen maken. Dankzij onze lieve overheid betalen we nu veel te veel voor prut-mobiel internet.Een insider.

  Ach ja, het zijn natuurlijk de zielige zielige providers die slachtoffer zijn van de grote boze overheid. De grootste lulkoek die er bestaat. T-Mobile maakt idd. belachelijk veel winst op de >95% van de gebruikers die niet meer dan 10MB/maand verstoken. Dan nu ineens gaan huilen als de laatste 5% gaat groeien naar meer?

  Als ondernemers zouden ze het ook anders kunnen bekijken en kunnen investeren en écht klanten aan zich binden. In plaats van zulke zielige huilie-huilie verhalen op te blijven hangen, zoals ze al doen sinds GSM/GPRS bestaat. Nu is er eindelijk de “killer-app” waar men zo naar op zoek was in de jaren 1995-2005 en dan nog huilen…

 66. Offtopic:
  Ik snap nog steeds een ding niet, komt er nou wel
  7.2 Mbs op T-mobile of blijft het de oude snelheid behouden?

 67. Origineel geplaatst door Jru
  Een laptop download nu eenmaal updates die heftig kunnen zijn. Stel je gaat een windows service pack downloaden dan kan dat al snel oplopen naar 350mb… Oftewel in de tijd dat jij aan het downloaden bent, hebben andere 3g klanten geen geweldige verbinding… Daarbij is het dataverkeer dan een stuk hoger, zeker omdat bijvoorbeeld streaming video > uitzendinggemist e.d. meer bandbreedte kost. Oftewel het is begrijpelijk dat t-mobile het niet zomaar kan vrijgeven. Er moet nu eenmaal gerekend worden wat dit betreft en voor diegene die denkt dat het oncontroleerbaar is….
  Zodra je uitzendinggemist of .swf bestanden over je tether lopen wordt het een vrij makkelijke conclusie als je een iPhone abbo hebt… Of heb ik het nu mis? Hopelijk wordt dataverkeer iig. in de nabije toekomst goedkoper dan hebben we dit gezeur niet meer… Overigens mag bellen wat mij betreft ook onbeperkt voor een vast bedrag gaan worden. Dat moet haalbaar zijn en het is jammer dat we zover nog niet zijn met het klassieke per tik afrekenen model… Maar goed, hopelijk dus

  maar hiervoor heb je dan ook de fair use policy.

 68. ik zou tethering enkel gebruiken voor even wat mail te checken op mijn MacBook
  of eventjes snel een website bekijken
  voor downloaden ga ik wel aan een Wifi netwerk
  daarbij is het T-mobile netwerk te onstabiel om te downloaden via tethering 😛

 69. @Niels:

  Mee eens!! Lang leve KPN en iPhone 3G 😉

 70. @Nils:

  Succes met downloaden bij KPN, die naaiers zijn nog veel erger. Ik begrijp wel dat dit extra geld moet kosten, het abo is natuurlijk relatief goedkoop tov andere landen.

  Alleen zorg dat dat gelijk beschikbaar is (dit is achter de feiten aanlopen) en maak het niet te duur (max 5 euro ofzo). Ik begrijp ook wel dat je dat niet zomaar gratis weg kan geven, maar doe het dan tegen kostprijs ofzo.

 71. Lang leve de telecombranche; wat een augurken zeg.

  Als ooit naar buiten zou komen hoeveel marge er precies zit op 1 belminuut met een abbo’tje iPhone, wauw, dan schrikken er een hoop mensen hier. Het is van de ratten bezeken dat ze durven met dit soort argumenten aan te komen; hun netwerk is er niet klaar voor, maar als je extra betaalt is het netwerk er wel klaar voor? Yeah right; go fool someone else…

  Ik hoop dat Apple hier tegen optreedt; zij willen mensen tenslotte de ultieme gebruikerservaring laten meemaken en door het kunstmatig hoog houden van prijzen wordt dit tegengewerkt. Het wordt tijd dat een andere provider van T-Mobile het stokje overneemt als exclusieve iPhone-dealer; een die wél zijn zaakjes voor elkaar heeft.

 72. ik snap al die commotie omtrent dataverbruik en snelheid niet helemaal….

  even de praktijk in plaats van het rekenkundigmodel:

  het is heerlijk om via m’n iPhone even wat eenvoudige zaken te ‘controleren’, mijn agenda te raadplegen, mijn to-do lijstje door te nemen en even snel te kijken of er belangrijke emails zijn waarop gereageerd moet worden… typisch handelingen om onderweg te doen… in de trein natuurlijk, niet in het verkeer… of lekker op het terras

  Oh… natuurlijk.. een spreadsheet document aanpassen en doorsturen doe je op een laptop, dat gaat veel beter – het resulterende dataverkeer…. 1MByte ?

  Surfen op de iPhone is prut, al is Safari nog zo mooi en snel, het werkt niet lekker genoeg, al dat pinchen… Maar voor de liefhebbers… ga je gang… maar wat maakt het uit of ik die web-pagina op mijn iPhone bekijk of op een laptop, het dataverkeer blijft het zelfde

  Op mijn wek aangekomen, denk je nou echt dat ik via dat trage 3G netwerk blijf werken, natuurlijk niet en wel om twee belangrijke redenen… Het lokale WiFi netwerk is al gauw 100 keer sneller en de andere reden is dat ik mijn iPhone batterij niet leeg wil slurpen, want dan kan ik die nog gebruiken op de terugweg naar huis.

  Thuis aangekomen, sluit ik mijn laptop weer leeker aan op de adapter om hem bij te laden en prik ik mijn Gigabit ethernet er weer in en ga lekker een (illegale) film downloaden om strakjes te gaan kijken – niets gaat boven mijn 20Mbit (17.5 werkelijk) ADSL verbinding.

  Tja, ik begrijp het wel… met de zomer opkomst gaat iedereen in het park werken en gebruikt een dikke kei als press-papier.

  Ik weet het niet hoor, maar volgens mij maakt T-Mobile zich zorgen om niks… want hoewel de praktijk dus verlangt dat we tijdens de spits in de trein lekker kunnen werken – of in de kroeg of bij vrienden thuis (waar je hoort te socializen) – zal de werkelijke praktijk blijken dat vanwege die belabberde dekking het mobiel werken in de spits overbelast raakt, we de moed opgeven en het scherm van onze laptop maar weer dicht klappen.

  Succes

 73. Op het T-Mobile blog gaat men nog steeds lekker los… Maar blog poster Ruud van T-Mobile is nergens meer te bekennen…Zou wel zo fraai zijn als T-Mobile iets van zich laat horen op haar eigen blog…http://blog.t-mobile.nl/iphone/2009/06/tethering-iphone-als-modem-gebruiken/#post199

 74. Nog steeds geen reacties van T-Mobile op haar blog…Je zou toch verwachten dat iemand iets van respons zou geven…Waar blijft Ruud? Hoop dat ze luisteren en het beleid veranderen/aanpassen voor wat betreft tethering.

 75. Jeetje, wat een gezeur. Ik betaal voor onbeperkt datagebruik in Nederland. Dikke pech dat ze dit niet gespecificeerd hebben. Accepteer gewoon dat Iphone more or less een laptop is. Dit soort geldschepperij zal binnen 5 jaar volledig opgedoekt moeten worden binnen de EU. Ik ga niet meer betalen voor zoiets wanneer mijn andere EU burgers gewoon wel gebruik kunnen maken van deze voorziening.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.