Apple AR-bril mockup

iOS 13 GM verklapt dat Apple nog steeds aan AR-bril werkt

Meerdere hints naar ‘StarBoard’
De AR-bril werd dinsdagavond tijdens de Apple-keynote niet aangekondigd. Maar helemaal loos zijn de geruchten toch niet: in de code van iOS 13 GM zijn sporen gevonden die verwijzen naar een augmented reality-headset.

‘StarBoard’ AR-bril

Tijdens het iPhone-event 2019 was er opvallend weinig nieuws over augmented reality. Terwijl in voorgaande keynotes nog wel demo’s te zien waren van de allernieuwste toepassingen, ging het deze keer vooral om fotograferen met de verbeterde camera’s. Toch werkt Apple intern nog steeds aan een eigen AR-bril, zo blijkt uit de iOS 13 Golden Master die dinsdagavond verscheen.


In de code zijn stukjes tekst, frameworks en ‘lees mij’-bestanden te vinden, die allemaal verwijzen naar een AR-headset. De verwijzingen werden ontdekt door ontwikkelaar Steve Troughton-Smith, die wel vaker code doorpluist. Als je weet waar je moet zoeken zijn de bestanden en mappen openlijk te vinden in de iOS 13 GM.

Zo is er ‘StarBoard’, een system shell die beschrijft hoe een AR-headset of soortgelijk apparaat in staat is om stereoscopische veelden te vertonen. De code verwijst naar meerdere manieren om AR-content te bekijken, zoals het dragen of het in de hand houden van een apparaat. Dat eerste zou een bril kunnen zijn, het tweede een toestel zoals een iPhone. Ook wordt er beschreven hoe je een gespecialiseerde gamepad kunt verbinden met de wearable.

Apple AR-bril mockup

StarBoard werkt als CarPlay

StarBoard lijkt wel een beetje op CarPlay, waarbij de content op een iPhone staat en naar een extern display wordt gestuurd. Daarom zorgt een iOS-update er ook meteen voor dat je nieuwe functies tot je beschikking hebt, zonder dat je het entertainmentsysteem in je auto telkens hoeft te updaten. Bij de AR-bril zou dat op een soortgelijke manier kunnen werken. Troughton-Smith denkt dat je een soort ‘dashboard’ te zien krijgt van geschikte apps die je op de headset kunt gebruiken. Er is dan wel een verbinding met een iPhone of iPad nodig. “Het lijkt erop dat de iPhone de rendering doet”, zegt de ontwikkelaar.

Er is ook een ‘lees mij’-bestand voor het testen van stereo AR-apps op de iPhone. Intern gebruikt Apple een STARTester-app voor medewerkers die niet beschikken over de headset, maar wel willen testen.

De AR-bril van Apple staat bekend onder de codenaam T288. Er zouden al meerdere prototypes zijn getest, voorzien van sensoren die aangesloten waren op een aparte processor. Waarschijnlijk komt de bril in 2020, al waren er ook geruchten dat Apple het project voorlopig in de ijskast heeft gezet. De ontdekkingen in iOS 13 GM wijzen er nog steeds op dat Apple achter de schermen ermee bezig is… al kan het nog alle kanten op gaan. Bij de AirPower kwam er uiteindelijk ook niets van en een goed functionerende AR-bril is een ingewikkeld product.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.