Spotify koopt The Echo Nest voor betere muzieksuggesties

Spotify wil gebruikers dankzij de overname van The Echo Nest betere muzieksuggesties bieden. Een nieuwe SDK moet betere integratie in apps mogelijk maken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Spotify iPhone app-icoon iPad iOSSpotify heeft het Amerikaanse The Echo Nest gekocht, dat gespecialiseerd is in het analyseren van muziek. Dat heeft de streaming-muziekdienst donderdagmiddag bekendgemaakt. Concurrenten als Rdio maken al gebruik van technologie van The Echo Nest om gebruikers suggesties voor muziek te kunnen doen. Dankzij de overname krijgt Spotify dan ook toegang tot een schat aan informatie. Uiteindelijk moet de overname tot betere muzieksuggesties voor gebruikers leiden.

Het ontdekken van nieuwe muziek is iets waar Spotify nog wel wat slagen kan maken. Vaak krijgen gebruikers suggesties die bijvoorbeeld niet met hun muzieksmaak overeenkomen. Spotify heeft zich als doel gesteld om de beste te zijn in het ontdekken van nieuwe muziek. Spotify CEO Daniel Ek licht toe:

Met de overname van The Echo Nest, kunnen we een flinke stap voorwaarts maken in ons doel om gebruikers de best mogelijke muziek te bieden.

Spotify heeft niet bekendgemaakt wat het voor The Echo Nest heeft betaald. Wel is duidelijk dat de API die andere streaming-muziekdiensten gebruiken zal blijven bestaan en gratis toegankelijk blijft.

Nieuwe ontwikkelaarssoftware voor betere integratie

Ook heeft Spotify nieuwe software beschikbaar gesteld waarmee iOS-ontwikkelaars Spotify-functies, zoals zoeken en afspelen, in apps kunnen integreren. De zogeheten Software Development Kit (SDK) is helemaal opnieuw geschreven en daardoor sneller en lichter dan de voorgaande versie. Het gaat om een eerste betaversie waarin nog wel de nodige functionaliteit ontbreekt en waarin mogelijk fouten kunnen optreden. De nieuwe SDK biedt naar verwachting ook belangrijke voordelen voor gebruikers.

Spotify beschrijft in de aankondiging hoe de huidige API die ontwikkelaars gebruiken nogal een zware wissel op de iOS-apparaten trekt, met name bij grote afspeellijsten. Dit is dan ook waar de inspanningen bij de nieuwe SDK naartoe zijn gegaan. De nieuwe SDK is dan ook niet alleen goed nieuws voor ontwikkelaars, maar ook voor gebruikers. Veel iOS-applicaties die Spotify-integratie gebruiken zijn nu traag. Een voorbeeld hiervan is de iPhone-app van het Nederlandse muziekblad OOR, die in januari 2012 de eerste met volledige Spotify-integratie was. De komst van de nieuwe SDK lijkt daar verandering in te kunnen gaan brengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:07
Onderwerp spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.